Svepet: Fyra döda efter stormning av kongressen i Washington
INRIKES
Krav på munskydd i kraft
Från och med klockan sju på torsdagsmorgonen gäller munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Mellan klockan 07 och 09 på morgonen, samt mellan 16 och 18 på eftermiddagen rekommenderas resenärer att bära munskydd när det råder trängsel. Rekommendationen gäller i hela landet och för personer som är 16 år eller äldre.
Bombskyddet i Gamla stan
Nationella bombskyddet fick på torsdagsmorgonen rycka ut i Gamla stan i Stockholm sedan ett misstänkt föremål hittats i närheten av Högsta domstolen, rapporterar TT. Polisen fick larmet strax efter klockan sex på morgonen, och området har spärrats av för både gångtrafikanter och fordonstrafik.
Ministrar kan åtalas för Estonia
Riksåklagaren har beslutat att Konstitutionsutskottet ska pröva om tidigare ministrar som Carl Bildt, Mona Sahlin och Ingvar Carlsson ska åtalas för eventuella brott i samband med hanteringen av Estoniakatastrofen, det rapporterar SR Ekot. Åklagare har fått i uppdrag att pröva om förundersökningen om övriga brott har begåtts ska återupptas, och KU ska pröva om statsråden begått fel i tjänsten och om åtal ska väckas. Det är anhöriga och överlevande som har krävt att förundersökningen ska återupptas.
UTRIKES
Fyra döda vid stormning av kongressen
Fyra personer dödades i samband med att Trumpsupportrar stormade Kapitolium i Washington DC under onsdagskvällen. Tiotusentals demonstranter hade samlats för att protestera mot valresultatet från november där Joe Biden korades till segrare. Demonstranterna lyckades ta sig in i Kapitolium och det ceremoniella godkännandet av elektorsrösterna som samtidigt pågick fick pausas. En kvinna sköts av polis när hon stormade byggnaden och avled senare på sjukhus av sina skador. Tre andra ska ha dött i vad polisen kallar ”medicinska nödsituationer”.
Händelsen har utlöst en våg av kritik mot president Trump, som anklagas för att ha spätt på protesterna och inte ha tagit tillräckligt avstånd från stormningen. Trump höll ett tv-tal där han manade till lugn, men hävdade i samma veva fortsatt att valet ”stulits” från honom.
Demokraterna tar makten i senaten
Tisdagens senatsval i Georgia resulterade i att Demokraterna tar makten i den amerikanska kongressen, rapporterar flera amerikanska medier. Det var länge oklart vad utgången skulle bli, men på onsdagskvällen stod det klart att demokraterna Raphael Warnock och Jon Ossoff slog republikanerna Kelly Loeffler och David Perdue. Det innebär att fördelningen i senaten nu är 50-50 mellan Republikanerna och Demokraterna, och att vicepresidenten har utslagsrösten. Från den 20 januari är det Kamala Harris. Valsegern kommer att göra det enklare för tillträdande president Joe Biden att få igenom lagar.
Kim ber om ursäkt
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ber om ursäkt för att landets femårsplan har misslyckats med att uppnå de satta målen på ”nästan varenda punkt”. Kim Jong-Un framförde ursäkten på Arbetarpartiets kongress som inleddes på onsdagen. Han lovade samtidigt att stärka landets militär i den kommande femårsplanen, på vilket sätt är dock oklart. Nordkorea har en historia av att visa sina militära muskler i samband med att nya presidenter tillträder i USA, bland annat genom missiltester och kärnvapenprov.
DEBATT
Arbetskraftinvandring ger miljarder
Kritiken mot arbetskraftsinvandring är onyanserad, det skriver Anderas Åström, näringspolitisk chef på Almega, och Fredrik Voltaire, arbetsmarknadsekonom på Almega, på DN Debatt. I en ny rapport konstaterar de att arbetskraftsinvandring genererar ett stort ekonomiskt plus för den offentliga sektorn. 2018 blev överskottet 1,7 miljarder kronor.
”Arbetskraftsinvandrarna fyller viktiga luckor på arbetsmarknaden och ger mycket mer till Sverige än de tar emot. De bidrar till vår välfärd. Inte motsatsen”, skriver artikelförfattarna.
S riktar kritik mot gigekonomi
Flera socialdemokrater riktar på Expressen Debatt skarp kritik mot det som kallas för gigekonomi, det vill säga att man som arbetstagare får betalt för varje utförd tjänst eller uppdrag. Betalningsformen är vanlig vid till exempel matleveranser i städer. Annelie Karlsson, Anna Johansson och Fredrik Lundh Sammeli skriver att gigarbetarnas låga löner och undermåliga arbetsvillkor har skickat oss tillbaka till tiden med daglönare, och att det riskerar att skapa en generation av fattigpensionärer. Artikelförfattarna kräver att företag som vill vara en del av den svenska arbetsmarknaden måste teckna kollektivavtal.
"Vi socialdemokrater kan inte tillåta att det skapas en gräddfil för vissa företag bara för att man förmedlar en tjänst via exempelvis en app”, skriver de.