Teliacheferna frias från mutbrott

Text:

Det är återigen nyckelfrågan om mutbarhet som hovrätten tagit ställning till. Och en enig hovrätt kommer fram till samma sak som tingsrätten. Den person som ska ha mutats, den uzbekistanske diktatorns dotter Gulnara Karimova, hade inte makt över telekomlicenserna och var alltså var inte mutbar.

– Hon tillhörde inte den mutbara kretsen. Presidenten var i och för sig en sådan person, men det finns inget som stöder att han skulle ha varit inblandad i detta, säger hovrättsrådet Kerstin Elsert, till Fokus.

LÄS OCKSÅ: Mutade Telia diktatorsdottern med tre miljarder?

De tre före detta toppcheferna på Telia, ex-vd Lars Nyberg, förre affärsområdeschefen Tero Kivisaari samt juristen Olli Tuohimaa, åtalades för att ha mutat den uzbekistanske diktatorns dotter Gulnara Karimova för att Telia skulle få mobillicenser i landet. Trots att det klarlagts att Telia betalt bolagen runt tre miljarder för att komma över licenserna friades de i tingsrätten i 2019. Orsaken var att rätten inte kunde fastslå att Karimova hade en position som gick att muta.

Inför förhandlingarna i hovrätten ändrade åklagareb åtalet så att diktatorn själv, Islam Karimov, som dog 2016, och en krets i hans styre, också förs in som tänkbara mottagare av pengarna. Tanken var att få till en fällande dom mot dotter Karimova om pappa diktatorn kan anses som en mutbar person.

– Jag för nu in att även Gulnara Karimovas far Islam Karimov kan anses vara mottagare av en otillbörlig förmån i och med att en familjemedlem får en massa pengar, sade chefsåklagare Kim Andrews då till TT.

Försvaret protesterade, men förändringen godkändes av hovrätten.

Men det hjälpte inte åklagaren. Bevisningen mot diktatorn höll inte. En enig hovrätt anser inte heller nu att kopplingarna mellan de utbetalade pengarna och utdelandet av telekomlicenserna är fastlagda.

- Åklagaren har inte bevisat att Gulnara Karimova haft någon befattning eller något uppdrag med koppling till telekomsektorn. Och det är inte heller klarlagt att det funnits en nödvändig koppling mellan henne och vissa andra personer eller att någon annan person erbjudits betalningar. Hovrätten har i och med detta inte haft anledning att pröva om transaktionerna varit affärsmässiga och inte heller frågan om de tilltalades uppsåt, säger hovrättsrådet Kerstin Elserth.

2015 fälldes Gulnara Karimova i Uzbekistans domstol, bland annat för muthärvan med Telia och andra telekombolag. Enligt uppgifter i internationell media sitter hon nu i något slags fängelse eller husarrest.