Trots global börsoro – kronan stärks
De senaste dagarnas globala börsturbulens är inget som påverkat svenska kronan negativt, säger Danske Banks chefsanalytiker Stefan Mellin.
Bild: TT
För en vecka sedan kostade en dollar runt 10,70 svenska kronor. Sedan dess har kronan stadigt stärkts.
Under måndagseftermiddagen, när världens börser var ordentligt i gungning, kostade en dollar cirka 10,50 kronor. Därefter har kronan fortsatt att stärkas något. En dollar kostar vid lunch på torsdagen 10,47 kronor.
– Att den japanska centralbanken sänkte räntan ledde till stora rörelser i amerikanska dollar. Man sålde dollar mot allt, vilket gynnade kronan och andra valutor med relativt låg ränta, säger Stefan Mellin, chefsanalytiker på Danske bank.
Samma trend syns när det gäller euron. För en vecka sedan kostade en euro runt 11,55 kronor. På torsdagsförmiddagen är den nere på 11,45 kronor.
Marknaden har prisat in sänkning
Den senaste förstärkningen kommer dock från en tyngre period i juli där kronan försvagades mot både dollarn och euron.
– Det berodde dels på att vi hade en lägre inflation men också på att Riksbanken hade en klart mjukare framtoning vad gällde kommande räntesänkningar än vad ECB hade, säger Stefan Mellin.
Betyder det att vi kan vänta oss att kronan faller igen då om vi får en räntesänkning i augusti?
Inte nödvändigtvis. Marknaden har redan prisat in en sänkning från Riksbanken. Skulle det ske en sänkning med 50 punkter istället för 25 så kanske det påverkar lite, men mycket handlar om vad för signaler man ger i sin kommunikation inför beskeden.
Ingen optimal kurs
Vad är då en optimal kurs för kronan? Det beror på vem man frågar. Svenska exportbolag gynnas av en svag krona samtidigt som sommarsemestrande svenskar säkerligen drömmer sig tillbaka till för tio år sedan då en euro kostade runt 9,20 kronor.
– De senaste tio åren har vi haft en expansiv penningpolitik som var klart mer extrem än andra centralbankers, med till och med minusränta. Men den gynnade till exempel bolånetagare.
På lite längre sikt har dock Stefan Mellin och Danske bank i sina prognoser att kronan ska försvagas.
– Vi räknar med att den är tillbaka på 11.70 mot euron om sex månader, dels för att Riksbanken lär gå snabbare fram med räntesänkningar än ECB. Men om börsen vänder uppåt snart här igen så kan kronan absolut förstärkas med ytterligare 20 öre mot euron.
***
Läs även: Börsfrossa mitt i sommarvärmen