Den ständiga konflikten om Sheikh Jarrah

Jerusalemkvarteret Sheikh Jarrahs 70-åriga konflikt om mark och hus åter i stormens öga.

Text: Anna Maria Höglund

Toppbild: Wikipedia / AP

Toppbild: Wikipedia / AP

Efter den israeliska regeringsbildningen och planer på förändringar i rättsväsendet har under flera veckor demonstrationer med över hundratusen människor regelbundet fyllt gator och torg, protester som fortgår. Samtidigt trappas våldet på Västbanken upp. Dödsskjutningar och konfrontationer mellan israelisk militär och polis och palestinier har de senaste månaderna avlöst varandra.   

Förra gången våldet blossade upp, våren 2021, utlöstes det av händelser i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Där fick aktivisten Muna el-Kurd en central roll. Konflikten i området, som handlar om rätten till mark och hus, har pågått i 70 år. Nu befinner den sig i skuggan av det läge som råder, men är inte över.   

Vi backar i tiden till en septemberförmiddag förra året, några veckor innan det israeliska valet. En banderoll fladdrade till av en lätt vindpust. Runt en bild på åsnor och kvinnor som bär grödor på stora fat på sina huvuden, stod det med arabiska bokstäver: rädda Sheikh Jarrah, vi ska stanna, inte lämna.  

Banderrollen på muren påvisar att konflikten lever, trots ett rådande lugn. Foto: Anna Maria Höglund

Muna el–Kurd kom ut genom grinden till gården runt familjens hus. En rosa sjal täckte håret och stora mörka glasögon skyddade mot solen. Hon skulle följa med sin pappa till en släkting i en annan del av Jerusalem. En äldre kvinna kom efter henne med en kaka i famnen. Med blicken följde Muna en israelisk polisbil som kom körande på gatan.   

Hon pekade mot muren med banderollen och sa att det var lugnare nu än för ett år sen.   

– Det är mest på fredagar som vänsterfolk kommer och protesterar och det blir bråk mellan dem och bosättare, sa hon.   

Munas pappa Nabil el-Kurd parkerade bilen utanför huset. Hans vita skjortärmar var uppkavlade i den fyrtiogradiga hettan som redan på morgonen lagt sig över Jerusalem. Gatan var tyst och stilla, men banderollen på muren gav en hint om den komplicerade situation som råder.    

Hot om att vräkas

Familjen el-Kurd och andra familjer i Sheikh Jarrah lever med ett hot om att vräkas från sina hus av bosättarorganisationer. Konflikten om området tar sin början när både judiska och palestinska familjer tvingades lämna sina hem under det arabisk-israeliska kriget 1948.   

Nabil el-Kurds föräldrar lämnade sitt hem i Haifa och blev flyktingar i östra Jerusalem som då styrdes av Jordanien. På femtiotalet beslutade FN:s hjälporgan för palestinier UNWRA  och Jordanien att familjen el-Kurd och tjugosju andra palestinska familjer som flytt eller fördrivits, skulle få bosätta sig i området Sheikh Jarrah.   

Aktivisten Muna el-Kurd och hennes familj lever i ett ständigt hot om vräkning i Sheikh Jarrah. Foto: Anna Maria Höglund

Några år efter sexdagarskriget 1967 och Israels ockupation av östra Jerusalem infördes lagar i Israel som tillåter judar att återta mark och hus som tillhört judiska personer före 1948. Det behöver inte vara samma familjer som ägt marken eller bott i husen. Palestinier som blev av med sina hem har inte har rätt att få tillbaka dem enligt israelisk lagstiftning. På sjuttiotalet drog juridiska processer igång där bosättarorganisationer som den privata Nahalat Shimon, registrerad i USA, driver att palestinier som bor i området ska vräkas. De hävdar rätten att ta över mark i Sheikh Jarrah och hänvisar till att judar från Europa ska ha köpt den av arabiska ägare i slutet av 1800-talet.   

Efter ett domstolsbeslut 2009 tog bosättare över en del av familjen el-Kurds hem. En amerikansk judisk man flyttade in i ett hus på gården. Flera familjer i Sheikh Jarrah och andra platser i östra Jerusalem, till exempel området Silwan, har liknande erfarenheter. Sedan 2001 har ett tiotal palestinska familjer vräkts och bosättare flyttat in i Sheikh Jarrah.   

Våldsammaste konflikten på flera år

Situationen har inte rönt mycket uppmärksamhet under åren, men våren 2021 hamnade Sheikh Jarrah i världens blickfång. En domstol i Jerusalem beslutade i början av maj det året att sex familjer i området skulle vräkas. Domen överklagades och konflikten om rätten till marken trappades snabbt upp. Spänningarna i Sheikh Jarrah spred sig till Jerusalems gamla stad där fastemånaden Ramadan gick mot sitt slut. Palestinier som sökt sig till al-Aqsa moskén drabbade samman med israeliska nationalister och polis. Konflikten eskalerade och blev den våldsammaste på flera år. Hamas skickade raketer från Gaza in i Israel som svarade med flygräder och bombningar. Enligt FN-organet OCHA dödades 256 palestinier varav 66 var barn och 13 israeler varav två barn innan eldupphör mellan Israel och Hamas inleddes i slutet av maj.   

Under stridigheterna klev den då tjugotreåriga Muna och hennes tvillingbror Muhammed fram på barrikaderna. De startade kampanjen #SavesheikhJarrah som fick stor spridning på sociala medier. Under en period begav sig många människor till området. Både de som ville visa sitt stöd för de vräkningshotade familjerna och de som stöttade bosättarna och menade att de har rätten på sin sida. När palestinier och fredsaktivister drabbade samman med bosättare filmades det och taggades i kampanjen. Speciellt en mobilfilm på Youtube blev viral. I den konfronterar Muna el-Kurd den amerikanska bosättaren i deras hus på gården. Hon säger att han stjäl deras hus. Mannen svarar att om inte han hade gjort det skulle någon annan göra det. Munas instagramkonto fick nya följare från hela världen, i dag är de över en och en halv miljon. I samband med uppståndelsen greps syskonen av israelisk polis, anklagade för att ha tagit del i upplopp. När de släpptes efter förhör vallfärdade journalister till Sheikh Jarrah för att intervjua dem. Tvillingparet blev superstjärnor. Time Magazine förde in dem på listan över det årets hundra mest inflytelserika personer i världen.   

Våren 2021 protesterade aktivister mot de ockuperade områdena i staden. Foto:

Hösten 2021 lade Israels högsta domstol fram ett förslag om att alla vräknings- och rivningsorder skulle upphöra de kommande 15 åren, att de vräkningshotade familjerna skulle vara vad som kallades "skyddade hyresgäster". På en presskonferens i Sheikh Jarrah den 2 november det året förde Muna el-Kurd familjernas talan och meddelade att de avvisade erbjudandet. De hänvisade till "vår tro på rättvisa och vår rätt till våra hem och vårt hemland".

Inte en politisk fråga

Septemberförmiddagen 2022 öppnade Muna el-Kurd grinden i muren runt familjens hus. På tomten fanns en vit stenvägg med en målning som föreställde den palestinsk-amerikanska Al Jazeera-journalisten Shirin abu Akleh. Hon dödades i Jenin våren 2022. Enligt den israeliska armén sköts hon troligen av misstag, av en israelisk soldat.  Bredvid bilden av journalisten hade någon målat ett par stora vingar.  Framför dem hade Muna stått många gånger för att ge fotografer från olika mediehus en bild där det ser ut som det är hennes vingar.   

– Bosättaren som bor i huset på gården målar över bilderna i bland, berättade hon. Men vi målar dit dem igen. Så där håller vi på.  

Roy Yellin är talesperson för den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem som dokumenterar vräkningar och rivningar av hus där det bor palestinier.   

– Att Sheikh Jarrah är attraktivt för bosättare beror på att området ligger väldigt nära Jerusalems hjärta, säger han. Som barnbarn till polska överlevande från Auschwitz som kom med de vita bussarna till Sverige, förklarar han att han har full förståelse för att mor- och farföräldrarna senare valde att flytta till Israel. Men han säger att han har ett komplicerat förhållande till sionismen och att det för honom inte går att vara annat än kritisk till att israeliska myndigheter tillåter bosättarorganisationer att driva processer mot palestinska familjer i till exempel östra Jerusalem.   

–Mina morföräldrar sa alltid att de överlevde på grund av människor som inte blundade, det har påverkat mig, säger han som en förklaring till varför han engagerar sig i frågor som de i Sheikh Jarrah.    

Israeliska myndigheters ståndpunkt är att det som sker i östra Jerusalem inte är en politisk fråga. Enligt dem ska domstolar utgå från den lagstiftning som finns och ta beslut i frågor som gäller rätten till mark och egendom.   

–Det som pågår i Sheikh Jarrah är en juridisk dispyt mellan privata aktörer, och den har hanterats i alla steg i den juridiska processen, säger Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman. I Israel, precis som i alla länder där lagar följs, respekteras rätt till egendom och domstolsbeslut, säger han.  

Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör. Foto: Anders Wiklund / TT

–Påståendena är övervägda i olika domstolar och avvisade, nu väntar de på att tas upp i högsta domstolen, säger han.     

Mer än egendomstvister

B´Tselem å sin sida menar att det som pågår i Sheikh Jarrah är mer än egendomstvister. De pekar på att det är så gott som omöjligt för palestinier i östra Jerusalem att få bygglov om de vill bygga om eller bygga ut ett hus. Om de ändå gör det rivs husen efter beslut av israeliska  myndigheter. I bland river palestinier själva sina hus, för att slippa betala kostnader som myndigheter tar  för rivningarna. B´tselem och andra människorättsorganisationer beskriver det som att det pågår en judifiering av områden i östra Jerusalem och att vräkningarna är en del i det.  

–Israeliska myndigheter vill att palestinier ska flytta från de här områdena, säger Roy Yellin. Det är inte staten som driver processer om marken och husen men de tillåter bosättarorganisationer att göra det, och ger dem rätten att ta egendom som inte är deras, säger han.     

Israels Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman säger att domstolarna tydligt har bestämt att de nuvarande hyresgästerna inte äger egendomarna.  

–Det är viktigt att notera att egendomarna inte är, och aldrig har varit ägda av Jordanien eller UNWRA, säger han. Att göra ett civilrättsligt tvistemål till en fråga om nationalism spelar extremistiska terrorister, ledda av terroristorganisationen Hamas i händerna. 

Ziv Nevo Kulman säger att det är olyckligt att den palestinska myndigheten och Hamas använder civila liv, i det här fallet palestinska, och spelar ut dem som spelkort. 

–Sådant kan urarta till våld.    

Ett ghetto för palestinier

Söder om Sheikh Jarrah ligger ett större område som heter Silwan. Bosättares hus är insprängda i området, omgärdade av staket och kameror. Israeliska flaggor hänger på balkongerna eller vajar i vinden vid de husen. De bosättare som bor där blir eskorterade av beväpnade vakter när de åker ut och in i området. I Shekh Jarrah är det inte som i Silwan men enligt Roy Yellin håller det på att bli.   

– Kommunen underhåller inte vägar och sophantering. Skolorna är sämre än de i västra Jerusalem, säger han. Han säger att det är som ett ghetto för palestinier.   

Det är inte en bild den israeliska Sverigeambassadören Ziv Nevo Kulman skriver under på. Han säger att Jerusalems kommunala styre gör stora ansträngningar för att utveckla infrastruktur, välfärd, utbildning och annan service i alla delar av Jerusalem. Användningen av ordet ghetto är högst olämplig, säger han.   

– Om man låter det vara ett ghetto är det lättare för invånarna att lämna sina hus, säger Roy Yellin. Han säger att  situationen för invånarna där är ohållbar.   

I den israeliska valrörelsen hösten och vintern 2022 var det som händer i Sheikh Jarrah i stort sett frånvarande.  

– För de flesta israeler är det som white noise, det har hållit på så länge. Det är som att bo nära en tågstation. Efter ett tag hör man inte tågen som passerar, säger Roy Yellin.    

Men i oktober blev det en världsnyhet när Itamar Ben-Gvir besökte Sheikh Jarrah. Han var då knessetledamot och ledare för det ultranationalistiska partiet Otzma Yehudit, ett av partierna som gått samman i Sionistlistan. Han filmades när han med en pistol i handen sa: vi är markägare här, kom ihåg det. Jag är er hyresvärd. Om palestinier kastar sten, skjut dem.   

I den nybildade regeringen är Itamar Ben-Gvir minister för inrikes säkerhet. 

Muna el-Kurd är inte lika aktiv på sociala medier nu, men har kvar sitt instagramkonto. Hon studerar journalistik på Birzeituniversitetet utanför Ramallah på Västbanken. Överklagandet av vräkningsdomen från maj 2021 ligger kvar hos domstolen men inga beslut har tagits. När hon satt sig i baksätet på sin pappas bil sa hon innan de körde iväg, att hon tror det är ett tillfälligt lugn som råder i Sheikh Jarrah. 

***

Läs även: Den israeliska konflikten kommer få långtgående konsekvenser
Läs även: Ohelig symbios hindrar Netanyahu

Text: Anna Maria Höglund

Toppbild: Wikipedia / AP