30 år efter partiets bildande: Här är den siste tappre nydemokraten

Text: Andra Kammaren

Det är 30 år sedan Ny demokrati bildades, sa någon i veckan. Jo, formellt startades partiet den 4 februari 1991, i Skara på Bert Karlssons hemmaplan förstås. Men det verkliga genombrottet kom den 13 februari 1991. För samma dag kom Veckans affärer med en sensationell nyhet: en mätning visade att nya partiet skulle kunna få 11,7 procent av rösterna i den höstens val.Uppseendeväckande! Så mycket att undersökningen inte skärskådades.

Den presenterades som Maxi-barometern. När företaget bakom, Maximum Reserach AB, sedan inte återkom med några större undersökningar började vi undersöka vad och vilka som låg bakom.

Maximum Research ville etablera sig som undersökningsföretag för att konkurrera med det då dominerande Sifo, hävdade de.

När det sedan aldrig kom några fler undersökningar från dem blev vi nyfikna – vad hände? För det visade sig dessutom att Maximums grundare hört av sig till Bert Karlsson och undrat om de inte skulle göra en undersökning.

Senare opinionsundersökningar gav också Ny demokrati plats i riksdagen, och i valet fick de 6,7 procent av rösterna.

Men Maximum som hävdade att de gjort 2 047 telefonintervjuer visade sig när vi undersökte saken med folk i trakten sköta hela ruljansen från ett kök i Dala-Järna. Företaget gick i konkurs året därpå, och när vi sist kollade vd:s senast kända adress gick den till ett behandlingshem i Norrland.

[caption id="attachment_651415" align="alignnone" width="551"] Bert Karlsson gjorde sig till ovän med talmannen direkt genom att på valnatten ställa sig på presidiet. Jens Assur tog bilden, Liza Marklund skrev texten i Expressen.[/caption]

Men Ny demokrati, ett parti som startats sju månader före valet, lyckades alltså komma in i riksdagen. Men om det flöt på bra fram till dess gick det värre när de var på plats.

Om man bevakade Ny demokrati under deras tre år i riksdagen (1991-94) kunde man stundtals se ett visst tragikomiskt underhållningsvärde i det de höll på med. Och inför nästa val var de ett parti i totalt sönderfall. Kvar fanns egentligen bara ett rejält lager presentreklam.

Våren 1994 ville Bert Karlsson rädda partiet, alliansen mellan honom och Ian Wachtmeister var bruten, men Bert tänkte hitta en framtid för partiet genom att hitta en redan känd partiledare. Det sägs att alla möjliga blev uppringda av en ivrig Bert, advokat Pelle Svensson, Carl Hamilton (författaren) och möjligen Stig Malm ska ha hört till dem som fick frågan bland andra.

I stället tog Ian-falangen makten. En morgon på försommaren 1994 fick vi i ett tv-team korn på hans partiledarkandidat strax utanför partikansliet – som betecknande nog fanns i gamla Brandkontoret vid Mynttorget i Gamla stan. Där stod Sten Dybeck!

Sten Dybeck kom från ingenstans och försvann till ingenstans. Både just då på Mynttorget och i svensk politik. Han hade däremot större framgång senare som börsspekulant.

I stället fick de en ny partiledare i först den lite mer sansade Harriet Colliander i april, men det sprack och hon ersattes i juni av Vivianne Franzén.

Inte okänd men ökänd. 1993 hade hon rest runt på Ny demokratis sommarturné och undrat om svenska skolbarn skulle tvingas vända sig i bön mot Mecka och hon pratade om ritualmord bland muslimska invandrare.

Men det satt långt inne, först fortsatte striden mellan partiets olika falanger ett bra tag. Bland det minnesvärda finns ett möte som Vivianne Franzén höll i Mörby centrum, där hon själv hade en skönhetssalong på den tiden.

Till mötet kom TV3:s utsände, Gert Fylking, i rosa träningsoverall och försökte få alla de samlade att stämma upp i ”Ju mer vi är tillsammans”.

Att Ny demokrati tog plats i riksdagen 1991 måste nog ändå beskrivas som lite av ett undantag. Miljöpartiet som kom in 1988 åkte ur 1991, men återkom i valet därpå, 1994. I valet 1991 kom också Kristdemokraterna in på egna meriter, Alf Svensson var dessförinnan ledamot via en C-lista. Sedan dröjde det med nya partier till SD kom in 2010.

Redan tillkomsten av Ny demokrati grundade sig på faktor kändis.

Bert Karlsson skriver själv i boken ”Skandal!” om hur det hela började. Hänt i veckan hade bett honom att på skoj utse ”sin” regering:

”Det är värt att läsa vem jag tänkt placera på respektive statsrådspost: drottning Silvia invandrarminister, Leif GW Persson försvarsminister, Mona Sahlin bostadsminister, Annika Hagström (SVT) skolminister, Bengt Bedrup (sportlegend på tv) socialminister, Jan Guillou justitieminister, Ingvar Kamprad löneminister, Jan Stenbeck mediaminister, Percy Barnevik energiminister, Anna-Greta Leijon jämställdhetsminister, Hans Werthén (Electrolux) industriminister, Stig Larsson (SJ-chef) jordbruksminister, Marit Paulsen konsumentminister, PG Gyllenhammar utrikesminister, Björn Gillberg miljöminister, Anders Carlberg (Fryshuset) ungdomsminister, Antonia Ax:son Johnson arbetsmarknadsminster, Jacob Dahlin(programledare SVT) kulturminister, Pelle Svensson (brottare och advokat) idrottsminister, Jan Carlzon (SAS-chef) kommunikationsminister, Ma Oftedal (känd präst) kyrkominister och Kjell-Olof Feldt finansminister”. Och i Berts regering skulle han själv vara ”folkminister” och Ian Wachtmeister statsminister.

Skämtet blev allvar, Bert och Ian träffades några gånger och Berts planer på ett "Team Sverige" blev till Ny demokrati. Den 2 december 1990 offentligjordes namnet på nya partiet på Plaza Calzone i Bert Karssons dåvarande köpstad utanför Skara.

Men först skulle Bert och Ian komma överens om i vilket tv-program de skulle berätta att de bildade ett parti. Vi råkade överhöra deras samtal på telefon som lät så här:

BERT: "Nu vill ju Siewert (Öholm) köra här, nästa tisdag. De spekulerar själva, vet du. Jag har sagt att vi får se om vi gör något i tv".

Ohörbart svar från Wachtmeister.

BERT: "Jaa, sen hörde ju Strix av sig också. Det var samma dag - tisdag".

Ohörbart svar från Wachtmeister.

BERT: "Nääe. Jag tror du ska ha Siewert alltså. Han har mycket mer tittare. TV3 i all ära, men de har jävligt lite tittare. Men Siewert, han är bra, alltså".

Och det blev Siewert Öholm och "Svar direkt" i SVT som vann, Strix program på TV3 "Ikväll med Robert Aschberg" fick nobben.

Tisdagen den 27 november 1990 kunde "Svar direkt" presentera Sveriges två nya partiledare. Och det nya partiet lanserades på bästa sändningstid.

Men sedan då? Vad hände med Ny demokrati?

Jo, på det centrala planet brakade partiet samman. 1994 fick de 1,24 procent och i valet 1998 0,16 procent. Partiledare då var 24-årige Per Anders Sturk (tidigare Gustavsson) från Lilla Edet som utkämpat en hård strid om posten med John Bouvin, som var riksdagsledamot 1991–94, och känd och ökänd för sina framträdanden i riksdagens talarstol.

[caption id="attachment_651433" align="alignnone" width="538"] Parkeringsvakter och Ny demokrati gick aldrig riktigt bra ihop. Foto: TT[/caption]

Men John Bouvin gav inte upp. Han försökte sig på en återstart av partiet 2018, som bekant ett fruktlöst försök.

Trots allt levde Ny demokrati kvar i några kommuner. Som i Laholm, där spåren av Ny demokrati överlevde längst, de hade ett mandat i fullmäktige fram till valet 2002, men dessförinnan som mest tre mandat. Men en spillra av NyD lever kvar genom lokala Laholmspartiet. Elver Åkesson, den siste nydemokraten som satt i en politisk församling, var med och bildade partiet ihop med en tidigare vänsterpartist och en f d centerpartist.

– Ny demokrati föll ihop som ett korthus, sa han till Hallandsposten då. Alla de interna bråken, osämjan och avundsjukan, förstörde och splittrade partiet. I dag är det ett helt dött parti som bara existerar på papperet.

– Det gick inte att sy ihop partiet. Ny demokrati grävde sin egen grav. Partinamnet blev till slut en belastning. Jag blev den som orkade hålla ut längst, konstaterade Elver med en suck.

Nyd:s gula färg tog de uppenbarligen över i Laholmspartiet. Men nu är heller inte det har varit någon lätt resa. 2010 hoppade två av grundarna av, bland dem Elver Åkesson.

– Laholmspartiet är ett enmansparti, sa Alf Norrman, styrelseledamot sedan starten, också han från NyD när han hoppade av 2010 i Hallandsposten.

Till bilden hör att Laholm är minst sagt stökigt politiskt. Kommunen med över 25 000 invånare har elva partier i fullmäktige, flest i Sverige. Laholmspartiet har tre mandat, åtminstone i skrivande stund.

Partiets starke man är Bertil Johansson, tidigare V-politiker.

– Det spelar ingen roll vad andra tycker. Bertil bestämmer allt själv. Kort sagt är han en diktator som vill sköta allt själv, sa en av avhopparna 2010.

Fast den siste nydemokraten, Elver Åkesson, kunde i alla fall glädjas åt att bli nominerad till Årets Profil 2019 i Laholms kommun.

Sugen på mer om Ny demokrati? Här är några tips:

SR Skaraborgs serie om Ny demokrati:

P3 Dokumentär 2009

SR-dokumentär 2006

Ny demokratis valfilm 1991

Och: Laholmspartiet kampanjar på torget

* * *

Tidigare statsminister i rapvideo

När Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen bråkar med sitt gamla parti, Venstre, som han lämnat för att starka eget, gör hans föregångare som statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), debut som medverkande i en ravideo. Thorning-Schmidt, som var rätt tillknäppt som statsminister medverkar i raparen Tessas video "Blæstegnen" som filmats i Ishøj, Köpenhamnsområdet där också ex-statsministern växte upp.

[caption id="attachment_651446" align="alignnone" width="507"] Stefan Löfven och Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vid Nordiska rådets session i Stockholm 2015 Foto: Johannes Jansson/norden.org[/caption]

* * *

Inte lockdown för Lockne

Patrik Lockne är ett namn att lägga på minnet. Som ny rådgivare hos Moderaterna ska han hjälpa till med klimat- och miljöpolitiken liksom med jordbruksfrågor. Lockne är mycket nära vän med både partiledaren Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Ed. Hon och Lockne var i många år kollegor på pr-företagen Springtime och sedan Six Year Plan. Och när Lockne jobbade åt EU:s handelskammare i Kina bodde han och familjen Kristersson ihop.

* * *

Follow the money…

Ett annat namn att lägga på minnet: Joakim Jonsson. I dag oppositionsråd (S) i Sollentuna, men snart partikassör för Socialdemokraterna. Han jobbade i många år på Swedbank tidigare.

De som håller i pengarna har sista ordet när det handlar om vad som till exempel kan göras under en valrörelse.

Och när det handlar om partikassörer sätts de ibland in på vad som bästa kan beskrivas som politikens ”våta jobb”. Om det är strider internt i partiet blir det ofta partikassören som skickas ut att lösa det. Liksom om någon blandar ihop partikassan och sin egen ekonomi, vilket händer.

En av Jonssons föregångare som kassör fick en gång ett livsråd av sin far som länge varit aktiv i facket och andra organisationer: ”Vad du än gör min son, bli aldrig kassör”.

Förutom att se till att pengarna inte slösas bort, ska kassörerna också se till att det helst kommer in nya intäkter. Sedan 90-talet har partierna till exempel sålt utrymmen i anslutning till de hallar där de håller kongresser. En bra affär, tidningen Resumé summerade intäkter på minst två miljoner av utställarhallen på senaste S-kongressen i Göteborg 2017.

* * *

Apropå partier och ekonomi. Visserligen har Liberalerna skral kassa, men uppvakta Anders Holmberg på hans 50-årsdag med ett twitterinlägg? Vad hände med traditionen med en pava bra whiskey?

* * *

Rudy Giulianis konspirationer får Steve Bannon att häpna

Stormingen av Capitoleum den 6 januari orkestrerades av anti-Trump-republikaner, och en av dem var en medarbetare till republikanske senatorn Mitt Romney, säger Trumps advokat Rudy Giuliani i en intervju med Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon. The Lincoln Project som samlade republikaner som var motståndare till Trump låg bakom, säger Giuliani.

Till och med Bannon häpnar över påståendena och säger:

"You're killing me. God, you're killing me".

* * *

Sammeli-dynastin 

Fredrik Lundh Sammeli är ordförande för Norrbottens socialdemokrater. Han är riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet. Nu har hans fru Carina Sammeli tagit över som kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Där har det varit stökigt ett tag. Niklas Nordström som vände åter från Stockholm för att ta över kommunstyrelsens ledning tvingades avgå i oktober 2019. Efterträdare blev Lenita Ericsson som hoppade av ett år senare. Men nu är det alltså familjen Sammeli som styr över det mesta i Norrbotten.

* * *

1958-talets ironi håller än

Peter Sellers ironiska politikertal är en mästerlig beskrivning av hur ett politiskt tal rätt ofta kan innehålla egentligen ingenting. Det är från 1958, men det skulle kunna varit i dag.

* * *

Och självironin från 2021 duger också

Valet i den kanadensiska provinsen Newfoundland och Labrador närmar sig. Den konservative kandidaten Ches Crosbie tar sina barn till hjälp i sin kampanjfilm, och gör det oväntat roligt - som en Sellers.

* * *

Skånelobbyn slår till igen!

 

Regeringsombildning, fast bara med MP-statsråd inblandade. Men någonstans i regeringskvarteren sitter ett gäng över partigränserna och oberoende av kön och bestämmer att den skånska kvoten ska vara uppfylld i regeringen.

Vi har berättat förr om vad politiske veteranen Jan O Karlsson, som gick bort 2016 och var bistånds- och migrationsminister 2002–2003, brukade säga om hur regeringsbildningar går till: ”Man tar en kort, en lång och en skåning”.

En skåning? Nu är de fyra – igen. 2019 kunde Sydsvenskan triumferande konstatera att Löfven dubblade antalet skåningar i regeringen. Då var det Karolina Skog, Gustav Fridolin, Ann Linde och Morgan Johansson.

Men Skog och Fridolin försvann. Så skånelobbyn fick bråda dagar med att mobilisera – och se: skåningen Märta Stenevi och skånskfödde Per Olsson Fridh är nya statsråd.

Eller som skånelobbyn brukar säga på sina möten: ”Man tar en kort, en lång och minst fyra skåningar”.

* * *

Alla har ett favoritlag utom Sabuni

Ett inopportunt L-ledarval vore annars Gefle IF, en förening och ett lag som tappat spelare, först åkte ur allsvenskan och nu även superettan för att spela i division 1.

* * *

Silla går te - nu i Sydafrika

[caption id="attachment_651420" align="alignnone" width="418"] Kort rapport om att Håkan Juholt redan inlett sina försök att lansera sill på den sydafrikanska marknaden.[/caption]

[caption id="attachment_651419" align="alignnone" width="419"] Och - mer otippat - lussekatter också.[/caption]

* * *

Tips: Åk inte till Umeå

* * *

Och varför var Daniel Suhonen ordförande på Miljöpartiets digitala kongress? Eller...?

* * *

Det sägs gå bra för DN. Men skilja på Dalarna och Dalsland har de svårt med...

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_651416" align="alignnone" width="511"] Daniel Redgert, pr-konsult, och Per Ahlmark, bortgången tidigare Folkpartiledare.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]