5 år efter Ygemania: Är det dags för en Lena Hallemania?
[caption id="attachment_633063" align="alignnone" width="599"] Strax innan efterlysningen skulle gå ut fanns hon plötsligt där, den eftersökta till höger i bild. Foto: TT[/caption]
Isabella Lövins framträdande på regeringens presskonferens i tisdags (31 mars) kom nog på förekommen anledning. Var är egentligen Isabella Lövin? undrade Altinget i veckan innan. ”Vice statsminister Isabella Lövin (MP) har till exempel inte framträtt vid en enda presskonferens sedan virusutbrottet”, konstaterade man den 25 mars.
Men för andra har coronakrisen betytt att de stigit ur den skara politiker som bara några få prickar in i en test på gatan, till att bli rikskända. Hösten 2015 hade Anders Ygeman en sådan period, som inrikesminister fick han uttala sig titt som tätt och uttrycket etablerades – Ygemania.
Nu är det kanske dags att prata om Hallemania – för socialminister Lena Hallengren är den i regeringen som ökat sin mediala synlighet mest när Andra Kammaren jämför mediauppmärksamhet under november förra året med mars i år (antal träff i Retriver under respektive månad).
[caption id="attachment_633061" align="alignnone" width="774"] Medieuppmärksamhet under mars 2020 jämfört med november 2019. Foto ovan: TT[/caption]
Fast mest ökar uppmärksamheten runt C och L:s ekonomisk-politiska talespersoner: Emil Källström och Mats Persson. Att handelsminister Anna Hallberg kommer högt på listan är i det närmaste osannolikt och beror dels på att det sker från låga nivåer, och att uppmärksamheten främst sker i sammanhang där hon träffar lokala näringslivsföreträdare.
[caption id="attachment_633048" align="alignnone" width="537"] Emil Källström (C) tar täten i coronatider. Foto: TT[/caption]
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har däremot haft en lugn period medialt, vilket han kanske tycker det är dags att göra något åt (se nedan!).
Siffrorna illustrerar också oppositionens dilemma, just nu är det regeringen och dess företrädare som står i centrum, den enda utanför regeringen som ökar uppmärksamheten (förutom Källström och Persson) är C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson, som förutom att vara politiker är läkare, vilket kan spela roll.
Medieuppmärksamhet är naturligtvis inte det samma som stöd, men det är noterbart att Nyamko Sabuni efter nio månader som partiledare både finns i relativ medieskugga och har de lägsta förtroendesiffrorna.
Utanför politikerskaran finns en person som (i särklass) definitivt haft sitt mediala genombrott under mars månad – vi pratar självklart om statsepidemiolog Anders Tegnell. Jämfört med november har mediauppmärksamheten runt honom hundrafaldigats. Från 88 omnämnanden i Retrievers mediearkiv i november till 8 977 i mars.
[caption id="attachment_633049" align="alignnone" width="681"] Från näst intill okänd, till riksbekant - och kanske folkkär? Foto: TT[/caption]
Folkhälsomyndigheten i sig har också uppmärksammats 30 gånger mer i mars än november. Största enskilda mediedagen för FHM kom onsdagen den 11 mars.
Läs mer om bl a Hallengren här.
Läs porträttet av Emil Källström här.
* * *
Ardalans ABC-knep för att knipa uppmärksamhet
[caption id="attachment_633284" align="alignnone" width="681"] Ardalan Sherabi söker samarbete med Angelica Blick för att skapa uppmärksamhet. Foto: Regeringskansliet och Instagram.[/caption]
Vissa ministrar syns mer än någonsin. Men den ökade tiden framför kamerorna för vissa ministrar har också inneburit ännu mindre tid för andra. En som inte syns lika mycket som tidigare är civilminister Ardalan Shekarabi som nu gör allt han kan för att få genomslag igen.
I söndags berättade influencern Angelica Blick för sina följare på instagram att hon ”blivit kontaktad av Sveriges regering”. Regeringen vill, enligt henne, att hon ska göra en intervju med en regeringsföreträdare om coronakrisen och därför efterlyser hon nu frågor från sina följare.
”Regeringen” är i det här fallet Ardalan Shekarabi som försöker nå ut till unga med information om corona. I en intervju med sociala medier-journalisten Emanuel Karlsten säger han att de försöker nå ut till grupper som man i vanliga fall inte når via traditionella medier. Han öppnar dessutom för att kontakta ännu fler sociala medier-profiler och influencers i Sverige för att göra samma sak.
Intervjun ska enligt uppgift vara genomförd, men inget klipp har ännu kommit upp på Angelica Blicks sociala medier.
Det här är inte första gången som politiker vänder sig till influencers för att bli lyssnade på. I valrörelsen 2018 tog centerledaren Annie Lööf över Isabella ”Blondinbella” Löwengrips instagramkonto för en dag. Kristdemokraten Ebba Busch gick steget längre och vigde influencern och Lets Dance-deltagaren Margaux Dietz på hennes bröllop ett drygt år efter att samma influencer intervjuat alla partiledare på youtube.
Andra partiers influencerpolitik går mer under radarn. I valrörelsen 2018 åt Ulf Kristersson under valspurten middag med 12 influencers. Vänsterpartiet jobbar mer med att göra Jonas Sjöstedt till en influencer än med att påverka andra, både hans frågestunder på instagram och trefikat under karantänveckorna är mycket välbesökta.
* * *
Vildsvin och corona?
Visst blir man extra nyfiken om något handlar om något annat än corona? I veckan dök det här pressmeddelandet upp.
Fast vildsvin är inget att leka med. Det har vi också uppmärksammat här.
* * *
Täby krymper!
Täby krymper tillfälligt sitt kommunfullmäktige från 61 till 39 ledamöter, och ks-ordföranden Erik Andersson (M) säger att de vill föregå med gott exempel. Men är det Täby gör tabu?
Nja, kommunallagen verkar släppa igenom sådant om minst hälften av ledamöterna är närvarande, och de skulle de ju vara här. Och riksdagen kan redan fatta beslut med 55 ledamöter. Så som i riket så och i Täby.
* * *
Äpplet faller inte långt från päronträdet 1
Två generationer, far och dotter, men väldigt lika argumentation mot Swedbankekonomens förslag att dela ut "helikopterpengar":
* * *
Äpplet faller inte långt från päronträdet 2:
[caption id="attachment_633052" align="alignnone" width="661"] Klipp från Aktuellt i politiken (S).[/caption]
För att råda bot på fenomenet att ungdomsförbundens medlemmar blir allt yngre och att de som närmar sig unga vuxna har svårt att känna sig hemma, har socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU startat en klubb i Stockholm, SSU 25+. Partitidningen Aktuellt i politiken är naturligtvis där och skriver om företeelsen och om nya ordföranden Emelie Linde. Vad som dock inte nämns är att Emelies mamma är utrikesminister Ann Linde och att pappa Mats Erikson är politisk sekreterare på LO. Eller att brodern John Linde nyss klev av som ledamot i S-studenters styrelse.
I rörelsen går det mesta i arv.
* * *
Corona-Kinnock hyllas
Apropå arv så har ju den tidigare Labourledaren Neil Kinnocks son Stephen plats i parlamentet som MP. När farsan Neil fyllde 78 år ville naturligtvis han och makan Helle Thorning-Schmidt, Danmarks tidigare statsminister och S-ledare, hylla farsan liksom svärfar. Det blev ett typiskt … ja, coronafirande på förgården enligt ett mönster av ”social distanced celebration”.
Fast distansen var inte riktigt till fylles tyckte polisen som rådigt ingrep även på Facebook:
Och ser inte Neil Kinnock själv ut som en lite demaskerad upplaga av en av våra brittiska favoritpoliser, Jack Frost?
* * *
Farfar från helvetet – bara i Borås
Veckans mest utskämda är nog ändå den farfar i Borås som övertygade sitt barnbarn att föja med hem, till farmor och farfar. Bara för att upptäcka att han fått med sig fel barn. Man kan tycka att vissa signalsystem borde gripit in, hos farfar, personalen på förskolan, och inte enbart hos farmor.
* * *
Lika som SVT-bär 1
[caption id="attachment_633055" align="alignnone" width="400"] Specsaversmodellen från deras annonser och Mari Forssblad, politikreporter på Agenda.[/caption]
* * *
Lika som SVT-bär 2
[caption id="attachment_633060" align="alignnone" width="410"] Per Andersson, redaktör för Kulturnytt SVT, och Mikael Damberg, inrikesminister. Foto Damberg: TT[/caption]
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!