Andra kammaren: Den okända maktön mitt i Stockholm
Glöm Djursholm i Danderyd eller Strandvägen i Stockholm. Det är Storholmen som är hetast just nu. Men så ligger också denna borgerlighetens Robinsonö som i zenit för fina Stockholmsadresser, rakt öster om Djursholm och norr om Lidingö.
Ön Storholmen beskrivs av dess invånare som liten bit av skärgården - mitt i stan.
– Här har vi ingen gatubelysning, utan en stjärnhimmel vi tittar upp på, säger Eric Erforstill Mitt i-tidningarna. Erfors som tidigare var journalist och ledarskribent på Expressen har skrivit en bok om ön, där han själv bott i 23 år och de senaste fem-sex åren som fastboende.
Och han är inte ensam om att söka sig till Storholmen som fast eller fritidsboende. Senast i raden är Fredrik Reinfeldtoch Roberta Alenius. Här finns också förre M-europaparlamentarikern Christofer Fjellner, debattören och författaren Per Grankvistliksom SVT-grävaren Fredrik Laurin(med bl a Teliaaffären, Egyptenutvisningarna mm). Tidigare bodde riskkapitalisten och tidigare vd:n på Svenskt Näringsliv, Ebba Lindsö, här. Men ex-maken Roger Magnergård(presschef på Postkodlotteriet) bor kvar på ön. Mats Johansson, riksdagsledamot (M) och tidigare Timbro och SvD, som avled 2017, bodde också på ön.
Ön ägdes en gång i tiden av punschfamiljen Cederlund. Och bland tidigare öbor finns Cornelis Vreeswijk, Staffan Götestam, två av Ingmar Bergmans söner och Sofia Wistam.
Även de mindre husen, som detta på 36 kvadratmeter och med visst renoveringsbehov, drar iväg i pris på Storholmen.
* * *
Vill du bli vän med Håkan Juholt?
Andra Kammaren kunde i förra veckan avslöja att Sveriges Islandsambassadör Håkan Juholtendast hade en vän kvar att lägga till på Facebook (sajten tillåter bara 5000 vänner). Vi spekulerade att det skulle kunna bli S-efterträdaren Stefan Löfven, som nyligen besökte Atlantön Juholt kallar hem.
Men icke. Fortfarande ingen Stefan Löfvenbland vännerna, däremot har Juholt gjort en rensning sedan sist. Nu har han plötsligt 9 lediga platser!
Vill du bli vän med populära Håkan råder vi att inte vila på hanen.
* * *
Foto: TT
Peter Eriksson tystades av sina egna
I måndags var det UD:s stora chefsmöte på Hilton hotell vid Slussen. Alla Sveriges ambassadörer samlas årligen tillsammans med alla chefer och höjdare på UD. De fick lyssna till tal av Stefan Löfven, men givetvis skulle också departementets tre statsråd tala.
Ett av dessa statsråd är ju som bekant Peter Eriksson, biståndsminister. När Eriksson tog till orda började ett ilsket och högljutt borrades nånstans i närheten.
Statsrådet blev mycket stört och kom av sig. Borrandet återkom ett par gånger under talet.
Till slut fick en person springa iväg och försöka få stopp på oljudet. När denne kom tillbaka kunde han meddela statsrådet och de andra att oljudet kom från ett politiskt parti som har sina lokaler vägg i vägg med hotellet, och att de just nu höll på med ett stort renoveringsarbete.
– Det är Miljöpartiet som renoverar, meddelade spanaren och skratten spred sig bland diplomaterna.
Byggjobbarna övertygades av miljöpartisterna att ta en paus i renoveringsarbetet så att Peter Eriksson fick fortsätta. Och ingen kommer nog att hävda ministerstyre.
* * *
Sloganerna som slog
Den 21 oktober är det parlamentsval i Kanada och nu laddar partierna upp inför slutskedet av valkampanjen. Till den hör naturligtvis att presentera partiets slogan.
I en mening, eller helst ett par ord ska den förmedla budskapet.
För de regerande liberalerna föll valet på “Choose forward”. Det konservativa partiet behövde lite större utrymme för sin “It’s time for you to get ahead”. Liksom det Gröna partiets "Not left. Not right. Forward together."
Socialdemokratiska NDP håller som bäst på att bestämma sig för en slogan.
Varför då hålla koll på detta? Jo, en bra slogan tenderar att bli återanvänd i ett annat land, på ett annat språk. ”Alla ska med” var S-slogan i valet 2006. Det gick inte så bra. ”Alle skal med” sa norska Arbeiderpartiet i valet 2009, och då gick det bättre. De behöll den ända tills dess det gick sämre igen, i valet 2017.
Med Jens Stoltenberg som partiledare plockade Arbeiderpartiet upp svenska S slogan från valet 2006 – Alla ska med. Foto: TT
* * *
Yard signs för fulla muggar i kanadensiska valrörelser. Foto: Fokus
När ska partierna lära sig av mäklarna?
Slogans används i politiska tal, affischer – och på skyltar.När den tidigare S-valgeneralen BoKrogvigfick frågan om han saknade något i svenska valkampanjer svarade han att det var lawn signs eller yard signssom de också kallas.
Alltså skyltar som folk sätter upp på gräsmattan och som visar deras stöd för ett parti eller kandidat. Stort i anglosaxiska länder, och företeelsen verkar öka för varje val. Men än så länge inget för svensk politik.
Fast i mäklarbranschen har det anglosaxiska exemplet slagit igenom, och varje ledigt objekt förses numera med skyltar för mäklarfirman.
Så kanske får vi se yard signs redan i valet 2022.
Om det funkar? Ja, enligt en fältstudie vid Columbia university skulle de betyda ett ökat valdeltagande med 1,7 procent. Kanske något för svenska Liberalerna att testa?
* * *
När vi ändå håller på med politikens uttryckssätt ska vi naturligtvis inte undanhålla informationen om vilka typsnitt de stora partierna i Kanada använder.
Liberalerna använder Lato som dock inte tycks ha tagit sitt namn från polske anfallsesset Grzegorz Latoi fotbolls-VM 1974.
De konservativa kör med rätt snarlika Avenir:
* * *
Nytt i den politiska presentshoppen
De konservativa i Kanada satsar på tumblerglas:
Medan liberalerna vill vinna röster (skäll också?) på sina fyrbenta vänner:
* * *
Klipp från DN.
Julia Caesar på riktigt
Mellan 2010–2015 var en tidigare DN-reporter en återkommande skribent på högerextrema sajter med anknytning till SD, som Politiskt Inkorrekt. Det skedde under pseudonymen ”Julia Caesar”.
DN:s Niklas Orrenius letade upp henne och försökte få en intervju med
”Namnet Julia Caesar är hämtat från en folkkär skådespelerska från den svenska pilsnerfilmens era. Bakom pseudonymen finns en journalist som i många år arbetat på Dagens Nyheter”, skrev Orrenius.
Så klart att Andra kammaren höjde på ögonbrynen när vi läste Dagens Media och fann skribenten Julia Caesar. Som finns på riktigt, och är en ung journalist. Fast vi förstår att hon lägger in initialen av mellannamnet, så det blir Julia V Caesar.
* * *
Lika som bär
Engelske skådespelaren Ian Gilder (här i tv-serien Poirot), tidigare finansministern Anders Borg
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!