Hákon Willýson är redan saknad på Island

Text: Andra Kammaren

 

[caption id="attachment_644447" align="alignnone" width="607"] Foto: Skärmdump isländsk tv.[/caption]

Sveriges avgående ambassadör på Island, Håkan Juholt, tycks ha varit omtyckt i det nordliga landet. När det stod klart att han skulle lämna som svensk ambassadör tyckte många det var tråkigt.

I veckan blev han intervjuad i isländsk tv i ett halvtimmesprogram. En ära som normalt sett inte tillkommer de utsända från Sverige vare sig på Island eller på andra ambassader. Islandsexperten Anders Svensson (chefredaktör på Språktidningen) kan inte minnas eller tänka sig att någon annan ambassadör fått ett eget program på bästa sändningstid. Se Intervjun (på svenska).

Juholt säger i tv-intervjun att han hade tänkt stanna på Island men fått ett erbjudande som han inte avslöjar. Enligt Dagens Nyheter väntar ett nytt uppdrag som ambassadör i Pretoria, Sydafrika.

Han säger han dessutom att han tänker fortsätta med bullbaksdiplomatin.

Så ska han alltså förföra även Sydafrika med kanelbullar och heminlagd sill? Men den kanske viktigaste frågan: ska han precis som vid första resan till Island anlöpa det nya landet via sjövägen? Juholt tyckte nämligen att det skulle vara intressant att få känna hur ensligt Island låg där ute i nordatlanten och tog båten över. Färden tog tre dygn. Testa då Kapstaden, säger vi.

[caption id="attachment_644446" align="alignnone" width="357"] Amiral Juholt styr mot Pretoria. Foto: Åsa Juholt/Facebook[/caption]

Bland de som kommer med kommentarer om Juholts tid på Island finns regissören Hrafn Gunnlaugsson, känd för succéfilmen ”Korpen flyger”, som skriver att alla andra svenska ambassadörer har varit "byråkratiska tråkmånsar" men att Juholt "blåste liv och glädje i allt som du kom nära" och att Sverige borde ha fler sådana företrädare. (Hrafn intervjuad i Fokus här)

Hákon Willýson? Jo, det hade rimligen varit hans namn som islänning, där faderns namn ”ärvs” direkt i efternamnet. Mer om Håkan och pappan Willy i Fokus stora intervju här.

* * *

[caption id="attachment_644461" align="alignnone" width="657"] Begärlig vara hos USA-politiknördar just nu: Capitolium som pussel. I brist på äkta varan på plats. Foto: Andra Kammaren.[/caption]

Bidens budbärares bekymmersamma belägenhet

Åka eller inte åka? Utsätta sig för smittrisker i coronakrisens USA eller få vänta fyra år på nästa chans?

Ett presidentval i USA lockar till sig politiska nördar av alla de slag liksom mer svala observatörer som vill lära sig mer om kampanjteknik och amerikansk politik.

I allmänhet åker de på en gruppresa ordnad av någon pr-byrå eller organisation. De som reser har ofta redan tummade och nötta exemplar av DVD-boxar med samtliga avsnitt av The West Wing (som obegripligt nog inte finns på de största streamingtjänsterna, men på iTunes och Amazon) och vill se vad Josh och Sam gör på riktigt.

Väl på plats slussas de runt bland de tankesmedjor och politiska experter som Washington DC vimlar av och körs ut till någon delstat som åtminstone researrangören beskriver som swing-state. Väl där ska de ägna sig åt canvassing, och möta förvånade väljare i till exempel gummistaden Akron, Ohio och på bästa gymnasieengelska förklara att de bör rösta på Biden och i alla fall inte på Trump.

(Det republikanska inslaget är mer begränsat, speciell med Trump).

Men nu då – detta coronaår? Läget är osäkert. Det finns ju ingen bestämd och officiell avrådan, men fråga Anders Tegnell och han skulle göra tumme ned och tala om ett fortsatt osäkert smittläge i USA i månadsskiftet oktober-november.

Arenagruppens resa skulle börja (ska?) redan den 27 oktober och pågå till 5 november.

– Vi har inte fattat beslut om USA-resan ännu men ska göra det i nu i augusti, förklarar Maria-Elsa Salvo på Arenagruppen.

49 000 kronor skulle det kosta (om du anmält dig senast den 31/3). I priset fanns då flygresor, hotell, transport, frukost samtliga dagar, välkomstmiddag och ett fullspäckat program.

Prime bjöd (nåja) på en resa mellan 31 oktober och 5 november för 30 000 kronor. Men då ingick inte resor och logi liksom visum, rese- och sjukförsäkring i priset.

– Vår plan var att genomföra en resa, liksom vi gjort många gånger tidigare. Valet blir ju säkert intressant utifrån flera aspekter. Men tyvärr råder det reserestriktioner till USA, och utvecklingen framåt är oklar. Därför tror vi inte det går att genomföra någon resa i november, möjligen senare, hälsar Jonas Hellman på Prime.

Reform society var bokade att resa 30 oktober–5 november, men samma öde väntar väl där.

De som nu inte kommer iväg får trösta sig med våra tips på kampanjfilmer i stället som finns en bit ner här. (Till listan kan bland annat läggas Vice, om George W Bush vicepresident Dick Cheany som finns på bland annat Viaplay och SF Anytime. Liksom CNN-serien Vägen till Vita huset som finns på SVT Play)

* * *

Zzzzömnigt i riksdagen

[caption id="attachment_644501" align="alignnone" width="589"] Zzzzömnigt i riksdagen.[/caption]

Det är inte utan att man kommer att tänka på August Strindberg, som för snart 150 år sedan gisslade Myndighetssverige i sin debutroman ”Röda rummet”, när man ser den här skylten i riksdagen. Han skrev om en förvaltning som sköttes av stofiler som helst sov på jobbet och flyttade papper, och där inte ens de anställda på ”Verket för utbetalandet av ämbetsmännens löner” gjorde annat än slumrade, och därför satte upp skyltar på dörrarna med uppmaningen ”Tystnad – stör ej”.

* * *

Akta levern, Beckman

[caption id="attachment_644448" align="alignnone" width="493"] Skärmdump: Twitter[/caption]

2-4 liter cola. Per dag.. Man undrar ju hur karln har tid att twittra så ofta som han måste springa på toaletten. Men skämt å sido kan riksdagsmoderaten Lars Beckman vara på väg mot fördärvet. Sportexpressen kunde för ett par år sedan berätta hur fotbollsexperten tillika tränaren Alexander Axéns coladrickande kostade honom hälsan – under tiden i Gais blev han beroende av Coca-Cola.

– Då drack jag minst tre liter om dagen, sedan slog bara levern ut i princip. De trodde inte det först, att det var det, men värdena kom tillbaka sen.

Som läsare får man nästan stanna upp och läsa igen: slogs levern ut av colan? Japp, och ett tag tycks det ha varit rätt illa ställt för den kände fotbollskprofilen.

– Tre dagar i rad fick jag anfall, den tredje dagen åkte jag in och efter det bestämde jag mig för att det var slut. Då drack jag alltid en snabbt och en som jag findrack. Jag kunde aldrig bara dricka en och blev stressad om det inte fanns Cola hemma. Det var som när folk snusar eller röker, att man tänkte: Vad ska jag göra nu. Och så öppnar man den och den är kall. Det är livet.

Det är nästan så att vi tar ställning för en sockerskatt så att Beckman inte råkar illa ut.

* * *

Lantligt skydd undantaget?

[caption id="attachment_644449" align="alignnone" width="491"] Foto: Marc Femenia[/caption]

Överläkaren och professorn Björn Olsen har blivit ”Björn Olsen” med svenska folket efter sin ständiga kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi under coronakrisen. Tidigare har han varit motståndare till munskydd, men de senaste månaderna har han vänt i frågan och menar nu att munskydd bör användas. Det vet ”hela världen”, enligt honom själv i sommarpratet. Men lever han som han lär? Enligt uppgifter till Andra Kammaren använder professorn själv inte munskydd när han går och handlar på lanthandeln på Holmön, den idylliska sommarön som ligger en dryg mil norr om Umeå. Björn Olsen har själv sommarstuga vid havet.

* * *

Arbetslinjen hembudad

Trogna läsare känner till Andra Kammarens osunda intresse för politikernas yttre. Bland det första en nyutnämnd minister gör är att förstärka garderoben med fler klädesplagg som förväntas i offentliga sammanhang. De nya ministrarna i Alliansregeringen efter 2006 fick dock ett tillskott av plagg av snarast motsatt slag.

Vi fick nyligen veta att ministrarna i regeringen Reinfeldt 1 fick ett blåställ hembudade till sig med cykelbud (där det funkade). Enligt uppgift var det pr-byrån Prime som ville påminna att det vara dags för bland annat det Nya arbetarpartiet Moderaterna och de andra att nu sätta igång med grovarbetet.

Vissa ministrar sägs ha uppskattat tilltaget och använder fortfarande blåstället vid till exempel trädgårdsarbete. Andra ska ha blivit förbryllade och slängt blåstället i soptunnan. Kanske var de inte var så arbetarparti som partiledaren påstod..

* * *

Högershorts

[caption id="attachment_644500" align="alignnone" width="754"] Skärmdump: Twitter[/caption]

Förr var det väl via klubbkavajen och ordensringen en sann högerman avslöjades. I dag, tydligen, via de bara benen..

* * *

Skäggkabinettet

[caption id="attachment_644454" align="alignnone" width="756"] Skärmdump från DN.[/caption]

Andra Kammaren har ett minst lika osunt intresse för politikernas ansiktsbehåring som för deras klädsel.

Helt otippat noterar vi att justitieminister Morgan Johansson kom tillbaka efter semestern och frierierna med förra ministerkollegan Annika Strandhäll med nyanlagt skägg.

Som vi tidigare noterat innebar redan regeringsbildningen i januari 2019 ett nutida rekord i skägg; Hans DahlgrenTomas EnerothPeter Eriksson och nyodlaren Mikael Damberg. Nu sluts alltså även Morgan till skaran, vilket ger en regering med fem skägg.

Reinfeldtregeringarna kom som mest bara upp i två samtida skägg i ministerskaran.

[caption id="attachment_644458" align="alignnone" width="765"] Statssekreterarna i skäggkabinettet: Emil Högberg, Mats Andersson, Leif Jakobsson, Erik Nilsson, Per Olsson Fridh, Sebastian de Toro, Krister Nilsson, Rasmus Cruce Naeyé och Stefan Engström. FOTO: Regeringskansliet[/caption]

Fem ministerskägg tyckte vi var anmärkningsvärt ända tills vi började titta på skaran av statssekreterare i nuvarande regering. Här växer det och frodas vilt bland de manliga statssekreterarna. Nio med skägg! Då har vi ändå räknat försiktigt, de statssekreterare som inte verkar kunna bestämma sig för om de ska komma ihåg att inte raka sig, som Tobias Lundin Gerdås och Oskar Magnusson, är inte medräknade.

* * *

Centerdrama i kulissen?

[caption id="attachment_644443" align="alignnone" width="501"] Plockat från Altinget.[/caption]

Apropå Emil Källströms föräldraledighet kan vi föreställa oss hur det lät på Centerpartiets riksdagskansli:

Martin Ådahl (Arbetsmarknadspolitisk talesperson och tidigare partiets chefsekonom):

– Men Emil, ska du inte ta ledigt direkt efter semestern då? Är det något så fixar jag det så gärna så…

* * *

Namnskydd på politiker?

Plötsligt upptäcker vi att det finns en databas med samma namn som Liberalernas partisekreterare Juno Blom. Annars trodde vi att allt med data var rätt känsligt just för det partiets partisekreterare.

Fast å andra sidan finns det ju redan ett ekonomisystem som heter SAP, utan att partiet lyckats göra något åt saken.

* * *

LO-bossen blev hantlangare

Under sommarens början avgick ju Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande. Från att ha lett några miljoner löntagare har han ägnat sommaren åt att vara... hantlangare. Med stor spänning har vi följt hans nya projekt att fixa till sommarhuset i Katrineholm, som han och Carina Persson kallar "Paradiset". Men "Kålle" själv erkänner att han som höjdrädd undvikit att lägga tak, och knappt ens satt märket. Hur det förhåller sig med avtal för "hantverkare Anders" framgår dock inte. Men höjdrädd tycks han då inte vara.

* * *

Är de skoltrötta redan innan skolan börjar, eller vad är det som hägrar?

* * *

Silly season? 

Gladast i somras verkade M-ledaren i Umeå, Anders Ågren, vara över att ha värvat ett tidigare toppnamn från Miljöpartiet. Inget har dock avslöjats om några övergångssummor i sammanhanget, men i fotboll och politik kan allt hända.

* * *

Nya säsongen igång!

För er som gått hela sommaren och längtat och redan tröttnat på alla streamingtjänster kan vi avslöja att en ny rafflande säsong av VA Fakta är på gång. Vi hoppas bland annat på en generaldebatt som en gång för alla verkligen reder ut vad VVS-begreppet står för.

* * *

Det är inte bara M-ledaren som uttryckt ett närmande till SD under sommaren. Även andra tidigare M-profiler har krympt den sociala och politiska distansen till SD.

* * *

Gubber och kärringar i riksdagsbänken - huka er!

Ebba Busch åkte till Skövde för att lära sig skjuta och träffa nya kamrater. Skjutvarning utfärdad och Birger undrar nu även om det går att vara både jägare och politiker. Svaret är entydigt ja. Men akta er! Så här ser det ut i tidningshögen i riksdagens pressrum inför att jaktsäsongen drar igång.

* * *

Lika som bär 1:

[caption id="attachment_644440" align="alignnone" width="400"] Tarja Halonen, finsk ex-president, och Peter Hultqvist, svensk försvarsminister.[/caption]

Lika som bär 2:

Anders Borg, f d finansminister (och Sommarpratare), Rasmus Troedsson, skådespelare (och Sommarpratare).

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]