Här är politikerna som ser roligast ut i mössor av plast

Text: Andra Kammaren

Det är av pressekreterarna ett fruktat ögonblick: politikern har just kommit till ett företag och tvingas av hygien- eller tekniska skäl bära skyddsmössa under rundvandringen. INGEN, ingen gör sig bra i plastmössa, men hos medföljande fotografer är det som om något vaknar till liv. Bilderna kan lätt bli klassiska i arkiven.


Jimmie Åkesson på fabriksbesök. Foto: SD:s hemsida


Stefan Löfven vispar till det på turné i Tibro, fast i tygmössa. Foto: Facebook


Fredrik Reinfeldt inspekterar mandeltårtsbakning. Foto: TT


S-politiker på studiebesök på Dafgårds i Lidköping. Foto: Facebook


Statsministern på fabriksbesök. Foto: TT


Urban Ahlin och Håkan Juholt på fiskfabrik på Island. Plastmössa på. Foto: Facebook

* * * 

Allianspromptern

Vi har påpekat det förr – promptern håller på att erövra svensk politik. Och alldeles extra märkbart är det på den gamla allianssidan. Manuset till talen vevas fram på den för publiken genomskinliga plastbiten framför talaren. När Nyamko Sabuni skulle hålla tal på Liberalernas landsmöte fick alla rent av vänta på 20 minuter efter promptertrassel. Men både Ebba Busch Thor på KD-rikstinget och Annie Lööf på Centerstämman hade bättre tur med teknikpreparationerna.

Nu väntar vi bara på att regerings- och vänstersidan ska haka på promptertrenden, fast det kanske kräver partiledarskiften först?


Triss i prompter. Foto: TT


Och Kristersson i Almedalen. Foto: TT

Fast egentligen är det inget nytt fenomen. Vi älskar att kunna säga det här: att ”redan Per Albin Hansson” använde om inte modern prompter så sin tids motsvarighet.


Filminspelning på 40-talet, med griffeltavla som prompter

Vår tidigare spaning om prompterns framfart:

/2019/07/darfor-kommer-vi-sakna-snapzenkandidaten/

* * * 

Will the real Gunnar Strömmer please stand up


Skärmdump: Twitter

Det kanske alls är så men man kan ju inte låta bli att misstänka att de 365 som lajkade (i skrivande stund åtminstone det dubbla) trodde att det var en annan Gunnar Strömmer som lackade under Agendaintervjun, och skrev av sig. Eller att Per Rosencrantz – tidigare chefstrateg på Moderaterna, nu på Nordic PA – misstog Gunnar för en annan Gunnar..

* * *

Fyra ess i politiska Ezfamiljen

 
Skärmdump: Facebook

Kanske är familjen Ezelius i Tidaholm landets mest politiska familj. På S valsedel till kommunvalet stod tre Ezelius på valbar plats i valet 2018. Sedan dess har i och för sig pappa Peter lämnat fullmäktige, men sönerna Erik och Mattias sitter kvar. Det kunde varit en fjärde också, Kajsa. Men hon stack iväg till Lidköping (vid Vänern) för att utbilda sig, men där hon blev kommunalråd 18 år gammal efter valet 2014. Den posten har hon lämnat nu, men sitter kvar i fullmäktige i Lidköping. Storebror Erik Ezelius är också riksdagsledamot och dessutom vice gruppledare för S-riksdagsgruppen.

Nu väntar vi bara på att mamma Lena, sonen Emil och dottern Frida också ska slå in på den politiska vägen. Och gissa vad som var S vision för Tidaholm i valet 2014? Jo, ”Familjestaden Tidaholm”. Jo, mitt i prick! De framhöll säkert familjeföretagens betydelse också.

* * *

Moderat på vift


Skärmdump: Youtube

För att parafrasera Expressens klassiska spalt ”Vi såg”, så såg vi Leif Gripestam (M), tidigare kommunstyrelseordförande i Täby, i Stockholms tunnelbana häromdagen. På blå linje! Kanske var han, likt Percy Nilegård, övertygad om att blå rimligen går till lågskattekommuner norr om stan.

Vi såg också Bianca Ingrosso instagramma på Valhallavägen. Om det har vi inget kul att säga.

* * *

Champagne i utrikesdepartementet


Francois-Philippe Champagne residerar. Foto: Kanadas parlament

Vi kan inte undgå att nämna något om den nya kanadensiska regeringen. Efter oktobervalet sitter liberalerna kvar vid makten och i veckan presenterade Justin Trudeau sin nya regering med en hel del skiften.

Och har någon utrikesminister någonsin haft ett mer passande namn än Francois-Philippe Champagne? Hela namnet andas ju diplomatbjudningar med laxsnittar och… just det, champagne.

Fast på utländska diplomatbjudningar kan det ju uppstå missförstånd. När servitören frågar: Champagne? blir svaret ”Ja, det är jag”.

Stjärnskottet Chrystia Freeland slutar som utrikesminister och får en ännu tyngre roll som vice premiärminister. Vi noterar också att kanadensarna verkar ha varit på studiebesök hos regeringen Löfven och lärt sig komponera långa ministertitlar, eller vad sägs om Minister of Employment, Workforce Development and Disability Inclusion, Minister for Women and Gender Equality and Rural Economic Development eller Minister of Middle Class Prosperity and Associate Minister of Finance?

* * *

Hungern efter folklighet bakom Ungerntabben


Vår kartbok från 1969 kommer till användning. Foto: Andra Kammaren

Nyamko Sabunis inledningstal på L-landsmötet bjöd på många minnesvärda grodor. Expressens Linda Jerneck uppmärksammade att L-ledaren bland annat lovade att ”motverka integration” och att ”temperaturhöjningen ska nås” i klimatfrågan.

Sedan var det detta med fotbollen.

Att i förbifarten notera ett fotbollsresultat kan verka folkligt och uppdaterat. Fast så fel det kan bli. För det var väl inte EM-kvalet 2010 när Sverige-Ungern spelade 2–0 som Sabuni avsåg i sitt tal på landsmötet. Eller vänskapsmatchen i november 2016?

Alla som varit med förr vet att det har sina risker att som ointresserad plocka upp idrottsresultat. Som när Carl Bildt tippade Sverige som vinnare i fotbolls-VM 1998, trots att laget inte kvalat in till VM. Eller som när handelsminister Gunnars Lange på 60-talet också var ansvarig för idrottsfrågorna, trots ett, totalt ointresse. När Djurgården vann allsvenskan ett år skulle de hyllas av Lange som utbrast:

– Ett fyrfaldigt leve för Jordbrukarnas Idrottsförening!

Som Felfinnarklubb efterlyser vi naturligtvis fler ”idrottsgrodor” från politiker. Tipsa på: [email protected]

* * *

Glöm svågerspolitiken..

..i Liberalerna gäller nu sambopolitiken! Vid sidan av Sabunis prompterstrul och felsägningar så har hennes användande av sin bättre hälft väckt känslor i partiet. Vid panelsamtalet om utbildningspolitiken var det Lennart Persson, tidigare SVT-profil och livskamrat till partiledaren, som modererade.

– Jag vet inte hur bra han är på att moderera samtal men det hela är ju bara jättemärkligt, att ta dit partiledarens sambo, säger i liberalpartist till Andra Kammaren.


Lennart håller (L)åda. Skärmdump: Youtube

Ni kanske inte tycker att det är lika allvarligt som den uppbragta liberalpartisten, betänk då dessa scenarion: Ulla Löfven inledningstalar på S-kongressen 2021, Niklas Busch Thor leder en arbetsgrupp om hedersvåld på KD:s riksting 2021, Birgitta Ed leder arbetet för att ta fram Moderaternas ekonomiska politik inför valet 2022.

Ok, vi håller med om att det sista exemplet inte var så kul – eftersom att det är precis så det antagligen går till.

* * *

SVT:s kartkatastrof

I samband med 30–årsdagen av Berlinmurens öppnande använde SVT en karta som rört upp känslor. Som synes är allt öster om Östtyskland definierat som Sovjetunionen. Polen som var DDR:s östliga granne är som bortspolat. Det har särskilt upprört Svensk-polska föreningen på Gotland som nu kräver en rättelse av SVT samt att kartbilden ”officiellt dementeras”, skriver föreningens ordförande Maciej Onoszko.

Nu förväntas SVT ge en officiell ursäkt både till Hansalandet Gotland och sovjetrepubliken Polen.

* * *

Jönsson killed the radio star

Har man jobbat på Sveriges Radio så vet man vilket byråkratiskt stormaskineri det är. Fråga bara Martin Jönsson, tidigare biträdande programdirektör på Sveriges Radio, idag redaktionell utvecklingschef på DN.

På Facebook ondgör han sig över att radion anställt en ny chef för ”VD-enheten, vad det nu kan tänkas vara: ”Å herregud, vilket byråkratiskt helvete detta företag utvecklats till”, skriver Jönsson och fortsätter: ”Normalt skulle man ju kalla chefen för vd-enheten för ...vd. Men SR är hittepåjobbens paradis”.


Skärmdump: Facebook

När folk går till angrepp på sina tidigare arbetsgivare så här är det lätt att avfärda dem som förbisedda. Bittra. Och kanske är det så. Men fler har sett det Martin ser, i kommentarsfältet får han stöd av Helga Baagøe, SVT:s tidigare kommunikationsdirektör (vilka andra medieföretag har ens "direktörer", slår det oss..?).

”Också lite talande att man väljer att skicka en – ganska rejält lång – pressrelease om det”, skriver hon.

Kan tänkas att också Helga är bitter och känner sig förbisedd. Eller så vet de båda, till skillnad från resten av det tyckande Sverige, något på riktigt om denna monsterapparat vi kallar Public Service.

* * *

Lika som bär

Nils Karleby (1982–1926), S-ideolog som gjorde upp med den dogmatiska marxismen och husgud för våra dagars ”progressiva reali(s)ter”, och Pär Nuder, f d samordningsminister och finansminister.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]