Journalister som lämnat branschen – för att söka lyckan inom politiken
Bild: TT
Det är den eviga sanningen: en journalist kan gå hur långt som helst, bara de har förstånd att sluta i tid.
I veckan hajade vi till när vi såg att ett ansikte från tv-rutan ska bli S-ombudsman. Hannes Nelander har främst synts som nyhetsankare på SVT Stockholm men även i andra SVT-sammanhang.
[caption id="attachment_649266" align="alignnone" width="295"] Saxat ur Aktuellt i politiken[/caption]
Alexander Bygdén gick från att vara reporter på Sveriges Radio Örebro till kommunhuset i Örebro som politisk sekreterare. Innan dess hann han skriva boken Spökindustrin, om skojare i alternativmedicin och yoga. Erik Nises från Aftonbladet gick först till statsministern som pressekreterare, men har nu etablerat sig ”på egna ben” i politiken som ordförande i Borlänge arbetarekommun. Anders Malmström som i många år var tung reporter på Sydsvenskan gick till S-kansliet vid August Palms plats i Malmö för några år sedan.
[caption id="attachment_649291" align="alignnone" width="442"] Alexander Bygdén tog klivet till stadshuset. Foto: Skärmdump Dagens Samhälle[/caption]
Och naturligtvis Lars Adaktusson som övergav SVT:s Agenda för att försöka sätta den i stället i först Europaparlamentet och sedan riksdagen. Även om han tycks ha hamnat lite i skymundan i KD under Ebba Busch.
Ännu kanske för tidigt att belägga en trend, men vi lovar ha koll.
Iakttagelsen på just pressekreterarna är annars att allt färre varit yrkesverksamma som journalister, och så har det varit ett bra tag. Det som tidigt tog sig början med att rätt seniora reportrar knöts till uppgiften, har numera blivit en karriärplatå för ungdomsförbundare.
Men på 70-talet kunde sådana som de blivande ministrarna Allan Larsson och Hans Dahlgren, båda från den tidens SVT, ta steget till pressfolket i politiken.
Bland 70-talets pressekreterare fanns ju också det kanske tydligaste exemplet på fullt utvecklad svensk spindoctor, även om ingen kallade det så då. Ebbe Carlsson fick som medarbetare till justitieminister Lennart Geijer en roll som de fåtaliga pressekreterarna fram till dess inte hade kunna drömma om. Ebbe Carlsson agerade lika ofta eller kanske oftare på eget initiativ än på ministerns, och blandade sig till exempel i polisutredningarna runt den så kallade bordellhärvan och sjukhusspionen i Göteborg.
Det dröjer nog innan någon av dagens pressisar blir en spindoctor.
[caption id="attachment_649273" align="alignnone" width="581"] Anna-Greta Leijon, då invandringsminister, får råd av Ebbe Carlsson. Foto: TT[/caption]
* * *
[caption id="attachment_649275" align="alignnone" width="591"] Tvekar inför nästa Spa-dtag? Foto: TT[/caption]
Vellinge-Wutzler vänder väljarna ryggen?
Säg Carina Wutzler inför en moderat och denna fylls av värme. Att vara kommunstyrelsens ordförande som moderat i Vellinge är så nära untouchable man kan komma. Fast när vintermörkret nu drar in över Falsterbonäset bubblar det i den moderata myllan. De styrande politikerna i Vellinge vill stänga Naturum i Falsterbo (en pedagogisk mötesplats för besökare i naturen där) till förmån för ett spahotell.
Ett spa nära välbärgat folk i Falsterbo, borde vara en hit. Men icke. Tusentals boende har skrivit på en protestlista mot bygget, fått stöd av forskare från Lund som rasat mot planerna.
Folkets krav: genomför en folkomröstning i frågan.
Men från Wutzlers höga hästrygg, där hon satt sig med stöd av över 50 procent i kommunvalet, är det inte aktuellt att låta folket tycka till i frågan.
– Vissa frågor är mer komplexa än att man kan svara ja eller nej, och det finns en helhetssyn som vi politiker har och som man inte har när man bara tar ställning i en enskild fråga, har hon sagt till SR.
Gissa om det uttalandet landade väl bland de övervägande moderata väljarna, inte sällan både välutbildade och framgångsrika i sina karriärer. Den här kammaren hörde vid ett besök på orten en äldre kvinna morra:
– Jag har röstat på moderaterna i hela mitt liv, men nu är det slut!
Kanske blir det från Wutzler dags för en kovändning av ett slag vi inte sett från Vellingemoderaterna sedan Tobias Billströms migrationsministerdagar.
* * *
Oj, Borg kör hårt med Voi
Tidigare finansministern Anders Borg satsar på Voi, både som färdmedel och investering. Det har redan visat sig bli ett klipp. Hans aktier ser ut att ha fördubblats i värde bara på några månader efter en jätteaffär i elscooterbolaget.
”Jag använder Voi nära nog dagligen”, säger Anders Borg till Dagens Industri.
Som vi tidigare konstaterat har den svenska högern (och DN:s chefredaktör) en fallenhet för Voi.
* * *
Vi vill se fajt på MP-kongressen!
Miljöpartiet i Solna har röstat och kommit fram till att Märta Stenevi inte är bäst lämpad att leda MP som kvinnligt språkrör. Nej, de ser hellre Annika Hirvonen Falk på posten, tätt följt av Rebecka Le Moine. Det meddelade Martin Marmgren, mest känd som polis för folk utanför partiet, i en intern Facebookgrupp. Resultatet kom av en intern provomröstning.
Nu kanske inte det i sig spelar så stor roll när valberedningen föreslagit Stenevi. Men kanske är det en indikation på att partiledarvalet inte blir ett ”open and shut case” (vem trodde ens det med det partiet..). Klart är att Stenevi är ett ganska ljummet val i ett parti som mer än någonsin söker sin aktivistiska själ, som andas ytterligare en kompromiss. Klart är också att Hirvonen Falk med sin kompromisslösa framtoning påminner rörelsen om den bångstyrighet den är sprungen ur. Men har hon tillräckligt med stöd för att på riktigt utmana valberedningens kandidat?
Vår erfarenhet säger att kupper mot valberedningar kräver få (helst en) kandidater att samlas kring. Nu är de sex stycken som fortfarande inte tagit av sig handskarna. En MP-källa berättar för oss att många stockholmare gärna sett att Åsa Lindhagen fortsatt var med i matchen.
– Hade hon inte hoppat av hade Märta haft det oerhört tufft.
Möjligen kan Hirvonen Falk bli en utmanare på extrakongressen den 31 januari om hon lyckas få med sig Lindhagens supporters. Man kan ju alltid hoppas, för nog behövs det lite politisk dramatik som inte utspelar sig i USA eller handlar om regeringens coronapolitik.
* * *
Hadzialic med Hermès-look
För inte allt för längesedan var det som politiker tabu att ha på sig lyxprodukter som antydde att man som makthavare var sina väljare frånvänd. I alla fall i Moderaterna. Där uppmanade partisekreteraren Per Schlingmann sina partikamrater att lämna ”slips och pärlhalsband hemma”.
– Det gäller att se till att det är de egna frågorna som diskuteras, sa han.
Men i hösten 2020 tycks en scarf från modehuset Hermès inte skapa mycket känslor. Ens om den hänger Är det för att det var det populära regionoppositionsrådet Aida Hadzialic som bar den i bild i Sydsvenskan? Eller är det så att ingen längre bryr sig om sådant?
2010 ertappades S-ledaren Mona Sahlin på bild med en lyxväska från Louis Vuitton, som hon fått av författaren Liza Marklund. Det blev ett jäkla liv. Som nådde sitt crescendo när Göran Greider kallade väskan ”hotet mot socialdemokratin”. Medan den enligt nya ägaren, som vi intervjuade här, var ett klockrent exempel på en genusproblematik i politiken.
– Kvinnors lyxkonsumtion ses inte med samma ögon som männens. Skulle Reinfeldt ha en dyr klocka hade det inte varit lika intressant, sa Erik Titusson, förlagschef på Lilla Piratförlaget.
Om denna bild passerar utan mer uppmärksamhet än att vi skriver om den (vi hänvisar till konsekvensneutraliteten), ja i så fall har det sannerligen hänt mycket i politiken. Och finns det gamla-nya moderater som hunsades av Schlingmann som inte hängt på sig pärlhalsbanden än, då är det sannerligen dags nu.
[caption id="attachment_649270" align="alignnone" width="495"] Mulberry-munskydd. Lyxkonsumtion?[/caption]
* * *
[caption id="attachment_649284" align="alignnone" width="503"] Jens Christiansen gjorde en ambulansuttryckning som pr-direktör. Foto: Skärmdump Berlingske[/caption]
Förre partisekreteraren åter i politiken
Jens Christiansen hade varit både ordförande i Socialdemokratiet ungdomsförbund DSU och partisekreterare när han gick till rådgivar- och pr-firman Advice. För sex år sedan blev de hårt kritiserade för en lobbykampanj där de framhöll säkerhets- och larmföretaget Falcks fördelar inför en stor upphandling. När Region Syddanmark skulle upphandla ambulanstjänster drog Christiansen och Advice igång en Facebookkampanj som smutskastade konkurrenten. Och uppmärksamheten kring det hela har fortsatt. Den danska motsvarigheten till Konkurrensverket rasade över kampanjen, och gjorde en gryningsräd mot Advice för att kartlägga deras inblandning. Men Christiansen teg. Nu blir han ”særlig rådgiver”, motsvarande politiskt sakkunnig i Sverige hos bostadsminister Kaare Dybvad Bek.
”Varken jag eller Advice borde ha tagit på oss uppdraget, som hade en klart negativ karaktär. Det var fel”, svarar idag Jens Christiansen i ett SMS till Berlingske.
Skandalen ledde till att flera personer fick lämna sina jobb, däribland Christiansen, och Falck ingick 2018 en förlikning i saken med ersättning sin holländska konkurrent (som gått i konkurs) och regionen.
* * *
Sexskandalen kring Fidesz-ledamoten
Anti-HBTQ-hållning på hemmaplan, men något helt annat i Bryssel.
József Szájer som suttit i Europaparlamentet för Viktor Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz sedan 2004 lämnar nu sitt uppdrag. Stor förvåning i Budapest och Bryssel.
Men i veckan fick det sin förklaring. Brysseltidningen La Dernière Heure avslöjade att förra helgen avbröt polisen en sexfest i centrala Bryssel där runt 25 män deltog. Festen sägs på en rad punkter ha överträtt de rådande coronarestriktionerna, men inte minst Fidesz hållning till homosexualitet. Dessutom ska en man försökt fly från platsen genom att krossa en ruta och ta sig ut. Just det: József Szájer.
Att han dessutom varit med och skrivit Ungerns författning 2010, som gör livet hårdare för homosexuella i Ungern och förbjuder samkönade äktenskap och att han är gift med en framträdande domare gör inte saken bättre.
* * *
Inget Snack – Det var
Howard Dean var kanske först ut med att använda internet i stor skala i kampanjer, genom Meet-Up för självorganisering av hans kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat 2004. Obamakampanjen tog det steget vidare 2008 med internet och mejllistor som grundläggande kampanjverktyg.
Och nu då – vad var kampanjgrejen 2020?
Campaign & Elections svar är överraskande: Slack.
Det för gruppkommunikation anpassade verktyget har lika många fanatiska anhängare som fanatiska motståndare. Men tycks ha spelat en stor roll i Bidenkampanjen.
Slack användes för att skapa och kommunicera med lokala grupper i 17 avgörande delstater
– Det uppmuntrade frivilliga valarbetare, och var aldrig prövat förut, säger Caitlin Mitchell, Bidens digitala rådgivare till C & E.
Runt 190 000 frivilliga kunde skapa egna undergrupper utifrån intresseområden och kampanjen kunde rikta skräddarsydda budskap till dem.
Även videodelningsprogrammet Soapboxx beskrivs som centralt i den digitala kampanjen.
* * *
Voi vittu vilken dansstämning i VPK!
Kul att Vänsterpartiets gamla förkortning Vpk lever vidare. Men inte hade vi anat det skulle vara som danspalats i Haparanda-Torneå...
* * *
Veckans avtal i JAS-frågan föranledde en blixtinkallad digital presskonferens. Sådana sker ju numera oftast med medverkan hemifrån. Extra kul var det att spana in väggarna hemma hos marxist-leninistiska tidningen Proletärens journalist Erling Bronsberg. Inte hammaren och skäran utan banjo och fiol. Lutar mer åt americana och country, än Sången om Stalin och Internationalen. Otippat för partitidningen där oftast musikgruppen Knutna Nävar stod för kampsången.
* * *
Förvirrande på Tjörn
[caption id="attachment_649283" align="alignnone" width="479"] En liberal, en SD-are. Men vi kan tänka oss att det blir svårt hålla reda på talarlistan när Martin J begär replik på Martin J på Tjörns kommunfullmäktigemöten.[/caption]
* * *
Netflix-serien The Queens Gambit fascinerar. Det gör det när man får reda på inspelningsplatserna också. Nättidningen Curbed har botaniserat i inspelningsplatserna, och resultatet är överraskande.
[caption id="attachment_649278" align="alignnone" width="529"] Självklart USA! Nej. Utan Palais am Funkturm i Berlins mässområde. Foto: Curbed/Netflix[/caption]
[caption id="attachment_649279" align="alignnone" width="546"] Självklart Ryssland! Nej. Utan Altes Stadthaus också i Berlin. Foto: Curbed/Netflix[/caption]
[caption id="attachment_649280" align="alignnone" width="562"] Svårare. Men det lokala apoteket gick att återskapa i Hamilton söder om Toronto. Foto: Curbed/Netflix[/caption]
* * *
Ygeman som tomte?
* * *
Lika som bär 1:
[caption id="attachment_649289" align="alignnone" width="442"] Benjamin L. Ginsberg, mångårig advokat i Republikanerna och politisk kommentator, och Hans Dahlgren, svensk EU-minister[/caption]
Lika som bär 2:
[caption id="attachment_649290" align="alignnone" width="455"] Meeri Wasberg, kommunalråd (S) i Haninge, och Stina Morian, liberal debattör och analytiker på YouGov.[/caption]
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!