Kallis får kalla ryggen av kändispolitiker
Det var då det, Alice Bah Kuhnke och Morgan Johansson svassade runt på scenen. Ministrarna tävlade om att få representera »sin« sida i DJ-battle i Almedalen. Nu är onsdagsfesten på Kallbadhuset – Kallis – en no-go-zon för toppolitikerna. Foto: TT
Det är lite anti-Almedalen just nu. Inte bara hos S, där Stefan Löfven återigen nobbar veckan (som han gjorde 2017). Flera aktörer som tidigare satsat stort under Visbyveckan sägs också ha dragit ned på aktiviteter, antalet de skickar dit eller avstår helt.
Den gamla kritiken om att företagen och lobbyisterna tagit över veckan gör också att partierna och intresseorganisationerna överväger sina Almedalsinsatser noga och håller igen. Kanske såg vi peak-Almedalen förra året eller 2017?
Samtidigt som krimförfattarna i romanform tar livet av allt fler under Almedalsveckan (senast tidigare M-partisekreteraren Per Schlingmann) verkar veckan begå ett långsamt självmord.
Och starkaste uttrycket för det är kanske det omtalade DJ-battles uppgång och… ja, om inte fall, så kraftiga nedgång. Det började med att sponsorer hoppade av och fortsatte med att de ledande toppolitikerna fått förbud mot att sjåpa sig på DJ-battles scen.
Det började i liten skala med att Per Schlingmann stod på Burmeister och spelade Neil Youngs »Rockin' in a free world« för elva år sedan. Med sig drog han några ledande M-politiker.
Evenemanget växte, flyttade från Burmeister till Kallis, och plötsligt ville statsråd, och alla de som varit eller vill bli statsråd, sjåpa sig på DJ-battle.
Annika Strandhäll, Ardalan Shekarabi, Alice Bah Kuhnke, Anders Ygeman, Ann Linde från de rödgröna, Maud Olofsson, Carl Bildt, Beatrice Ask och Maria Larsson (KD) från andra sidan, hör till de som sedan dess vevat runt på Kallis scen.
Men det var då det.
I stället för en DJ-fight mellan toppnamnen hos de rödgröna och alliansen var det förra året en uppgörelse mellan Alliansen, med Edward Blom (!) och Sara Skyttedal, och motståndarna i Feministiskt Initiativ (!). De företräddes av Özz Nûjen (!). En Paradise Hotel-profil (?) lär också varit inblandad på något sätt, samt en Hollywood-fru.
Gulan Avci (L), Sara Skyttedal (KD) och Magnus Ek (C) i farten under förra årets Almedalsvecka. Foto: TT
Aftonbladets Lena Mellin som tidigare kallat Dagens Medias DJ-battle för »helvetet på jorden« verkar få rätt.
Och KD:s Sara Skyttedal som var med förra året lär efter EU-valhelgen få annat att tänka på. Om inte annat kanske hon lyssnar på sina partikollegor.
Så här skrev Jessica Schedvin på Makthavare.se efter förra årets vecka:
»Att gå på DJ-battle är ett förakt mot allt vad Almedalsveckan står för. Det är ett väljarförakt och bilden som sätts under onsdagsnatten kommer vara svår att tvätta bort. Både i framtiden och i valrörelsen.
Jag uppmanar därför till bojkott av DJ-battle. Och så önskar jag att de politiker som är i Visby kommer ihåg varför de besöker Almedalsveckan – och vem som betalar.«
Men skam den som ger sig. Dagens Media arrangerar i år DJ-battle för 11:e året i rad.
Återstår att se vilka partiföreträdare som är beredda att trotsa partilinjen…
* * *
Time for Greta
I förra veckan fanns miljöaktivisten Greta Thunberg på Times omslag. Det är en liten skara svenskar som tidigare förunnats det. Facebookekvilibristen Andreas Henriksson har pekat ut vilka som varit på ettan på Time:
Svenska FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld förekom tre gånger, var sin gång fanns där Björn Borg, Ingrid Bergman, Ingemar Bergman och Ivar Kreuger.
Men vänta nu – det finns ju faktiskt en till. Se här:
(Okey, det kanske var Niklas Nordströms gamla pr-kollegor på Prime som skojade med honom när han skulle sluta där för att återvända till politiken i Luleå. Fast själv skulle han nog betrakta det som fullt rimligt)
* * *
En läpplig EU-fråga?
Ganska otippat har snuset blivit en fråga som återigen dykt upp i EU-valet i år. Jörgen Warborn, trea på Moderaternas EU-lista, har lovat ta över som
»snusets ambassadör i Bryssel« om han blir vald, när Christofer Fjellner som både agerat politiskt i frågan och varit snussutenör nu slutar som parlamentariker. Hans snuskyl har vi tidigare skrivit om.
»Jag kommer kämpa för svenskt snus i hela EU«, skrev Warborn på twitter. Och fick mothugg från oväntat håll:
»Sanningen är alltså att det så kallade svenska snuset som vi nästan ser som ett kulturarv, det snuset vilar idag på utnyttjande av människor och natur. Det vilar på barnarbete, på skogsskövling och miljöförstörelse«, skrev då Farida al-Abani på SVT Opinion. Hon är Feministiskt initiativs partiledare, men också »folkhälsovetare och tobaksavvänjare«.
I vilken egenskap hon uttalade sig – som partiledare eller tobaksavvänjare – framgick inte. Men snusdebatten tog fart.
För att förstärka sin »snusprofil« har Warborn också låtit tillverka sitt »eget« snus (eller snarare erbjudit etiketter och banderoller för snusdosor). Apropå förra veckan Andra kammare med det annars torftiga utbudet av EU-valgiveaways måste det ändå ses som en nyhet.
Danskarna har valt en helt annan snusväg än Sverige. I stället för den svenska EU-laglydigheten har de helt enkelt omdefinierat snuset. »Snus? Å nej, de ær ikke snus, de ær kun chewing tobacco«, som de kanske säger om någon nitisk EU-tjänsteman undrar.
Snus? Nej tuggtobak, enligt danskarna.
* * *
Kanslihusvänster, förenen eder!
Han kom från Skånepolitiken, som så många andra vänsternamn i Socialdemokratin. Hade arbetat för regionens starke man, vänstersossen Henrik Fritzon, men fick jobb hos en annan vänstersosse i regeringen, regionrådets fru: Heléne Fritzon.
(Läs Fokus reportage där Wolski ger sin bild av socialdemokratins framtid)
Sedan lämnade hans sambo, Sara Karlsson, riksdagen i protest mot regeringens flyktingpolitik. Då började han jobba åt S i Stockholms stad – och blev en av personerna bakom den socialdemokratiska vänstersmockan Reformisterna.
Nu har Daniel Wolski fått ett nytt jobb, som vikarierande politisk sakkunnig, hos en annan »vänstersosse« (oklart om det epitetet gäller längre): energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
På Facebook kom pepp från såväl S-stjärnskottet Åsa Odin Ekman som vänsterkompisen Lawen Redar.
Är det »Kanslihusvänstern« vi ser ta form? Kom i så fall ihåg var ni läste det först.
Daniel Wolski med ytterligare en vänstersosse från Skåne, justitieminister Morgan Johansson. Skärmdump: Facebook.
* * *
Ystra östgötamoderater i Ostkriget
Gunnar Axén, ost-pr-man (M), Sven Otto Littorin, ostlanserare (M). Foto: TT
Östgöten och tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har hamnat mitt i ett ostkrig. Det började när Arla meddelade att de skulle flytta tillverkningen av Boxholmsosten till Östersund. Massor av östgötar protesterade, och bland dem fanns »Totto« Littorin. Som kombinerade ostkampen med sina sysslor som svensk förbindelselänk till Mellanöstern och de oljerika arabstaterna.
»Nästa år går världsutställningen Expo2020 i Dubai av stapeln med 25 miljoner besökare under sex månader. Om bara fem procent av dem väljer att äta en skiva Boxholmsost till frukost varje morgon under ett veckolångt besök så kommer Arla att ha sålt långt över 100 ton ost. Och skulle bara de ungefär hundratusen svenskar som kommer hit äta en skiva av osten till frukost så är marknaden bara under detta halvår över tio ton«, skrev Littorin i en krönika på Altinget.
Littorin tyckte Arla var ur takt med tiden, och Arla ryckte ut till sitt försvar:
»Vi flyttar osten till Östersund för att bibehålla osten och skapa ny historia, och proverna på ystningarna där har gått bra«, försvarade sig Arla.
Men Littorin vevade på om att Boxholmsosten borde placeras i premiumsegmentet och att Boxholm var den självklara inkörsporten, inte minst till de kapitalstarka gulfstater han jobbar åt.
Vi får se hur Boxholmsupproret slutar. Men vi noterar samtidigt att en annan östgötamoderat, Gunnar Axén, som var ordförande i socialförsäkringsutskottet, numera kränger ost. Som pr-konsult på Ullman PR (ja, den Harald Ullman!) lanserar han isländsk lavaost!
»Lava Cheese är ett delikatess-snack i premiumsegmentet, bestående av grillad och smaksatt cheddar-ost. I framtiden kommer det vara en oundgänglig del av en ost- och korvbricka, men det går också ypperligt att äta som snacks med dip, användas som krutonger i soppor eller som bas för kanapéer«, heter det i pressmeddelandet som Axén sprider.
Isländsk lavaost om Axén får välja.
* * *
Ung – fast ändå 100
Det ursprungliga C-U-F tågar ut i landsbygdskampen. Foto: C-U-F
Den 8 juni bjuder CUF in till sin hundraårsdag, ett jubileumsfirande med en heldag i Nässjö där allt började för 100 år sedan. Det för oss osökt in på knixigheten i uttrycka sig språkligt korrekt om saker i centerrörelsen. Säg aldrig Centern, du blir genast tillrättavisad med att det heter Centerpartiet. Säg aldrig CUF som i »suff«, det ska sägas C-U-F med betoning på varje bokstav. Och försök inte påstå att partiets förste vice ordförande heter Anders »Vee« Jonsson. Centerpartisterna kommer att titta helt oförstående på dig och antyda att någon sådan finns inte i partiet, däremot en Anders »Dubbelvee« Jonsson.
Anders »Dubbelvee« är för övrigt styrelseordförande i partiets kapitalbolag Randello Invest. De hade vid ingången av valåret 2018 tillgångar på 1 429 345 000 kronor. Där förvaltas pengarna från försäljningen av Centertidningar till G-P/Stampen, den gjordes 2005 och inbringade 1,8 miljarder till partiet. Den gav klöver med andra ord, en växtform som annars nästan saknas i våra dagars Centerparti.
* * *
Ordvitsigt med Liberalernas tredjenamn på Europavalslistan. Nu återstår att se om Maria Weimer blir bönhörd och »Välsignad är…bland kvinnor«.
* * *
Ingen bullfest för skypande EU-Danielsson
Trakteringen på svenska ambassaden på Island är som bekant något speciellt. Ambassadör Håkan Juholt är stark också på kökssidan, och levererar hemlagat och hembakt till besökarna. Så också när Lars Danielsson berättade för inbjudna om Sveriges syn på EU:s framtid. Kan man tänka sig att Danielssons plågade min anlades när det gick upp för honom att Skype är bra till mycket, men inte käka nybakade bullar?
Läs om Juholts Islandseskapader här.
* * *
Ingen Kärlek i EU-valet
Sorry, om du tänkt rösta för kärleken i EU-valet blir det svårt. Åtminstone om det var partiet Kärlek du hade i åtanke.
Fast Valsamverkanspartiet verkar ju upprättat ett gott förhållande till åtminstone ett parti – Vetenskapliga partiet.
* * *
Apropå EU-valet så verkar inte Moderaternas förre analyschef Per Rosencrantz (f d Nilsson) direkt sakna att vara den som efter valdagen ska förklara varför det gick som det gick.
* * *
Lika som bär
Linda Norberg, f d presschef Moderaterna, Anna Kinberg Batra, f d partiledare Moderaterna. Foto: Twitter och TT
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!