Kampanjade för Corazza – nu tar hon Europajobbet
I Europavalet 2009 var Anna Maria Corazza Bildt en kryssmagnet med 85 405 personröster. Men i nomineringarna inför Europavalet den 26 maj nästa år har inte Anna Maria funnit nåd hos Moderaternas valberedning.
När Erik Langby (Nackamoderaten som blev Sigtunabo) i veckan presenterade partiets toppkandidater var hon inte med. »Självklart är jag besviken«, kommenterade hon beskedet.
Erik Langby presenterar toppkandidaterna Tomas Tobé, riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn, samt Arba Kokalari. Foto: Moderaterna
Kampanjlåt för Anna Maria 2009.
Annat var det 2009 när Eddie Oliva samlade ihop ett gäng till stöd för Anna Maria Corazza Bildts personvalskampanj med den klämkäcka låten »Kryssa Anna Maria« till toner av Guantaramera. Och vem står längst till höger i sånggruppen? Jo, Arba Kokalari som nu tar en av de fyra åtråvärda topplatserna från Anna Maria.
Men Anna Maria är inte den enda som blir besviken. När Dagens Nyheter förra veckan frågade gamle fackbossen på Volvo som nu är Europaparlamentariker, Olle Ludvigsson (S), svarade han först att han tänkte ställa upp för omval. Men kort därefter meddelade han DN att han ändrat sig. Enligt uppgift till Andra Kammaren var det partiledningen som ingrep och markerade att det nog inte var så lämpligt med omval.
Som Andra Kammaren tidigare skrivit så kan Europavalet sätta andra personfrågor i rullning. Socialdemokraterna håller just nu på med nomineringar till sin lista som ska fastställas av partistyrelsen.
Klart är att Marita Ulvskog lämnar, liksom alltså motvilligt Olle Ludvigsson. Den senare backades upp av LO-facken i största allmänhet och Västsverige. Båda lär pocka på att få en ersättare. LO-mannen Johan Danielsson var kandidat i Europavalet 2014. Han är EU-ansvarig på LO och har jobbar som politiskt sakkunnig i Bryssel. Problemet är att han är från Borlänge, inte Borås eller Västsverige. Kan han förankras som kandidat för det som kallas »Skogen« i S-sammanhang, det vill säga allt norr om Dalälven lär det nog ändå gå vägen.
Evin Incir, partiets biträdande internationella sekreterare, är från Bergsjön i Göteborg och har redan i unga år skaffat gedigen internationell erfarenhet i SSU. Stod på listan förra valet och kan återkomma på högre position nu.
I Centerpartiet vill Fredrick Federley sitta kvar. Andra heta namn i nomineringsprocessen, som pågår, är Kristina Jonäng, regionråd i Västra Götaland och tidigare CUF-ordförande. En lokal röstmagnet som är kandidat är Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling, som skulle bli en stark Norrlandsröst i Bryssel.
SD:s två Europaledamöter säger att de vill sitta kvar. Men har SD opinionsvinden fortsatt i ryggen är det inte omöjligt att KD-avhopparen Charlie Weimers vill skaffa sig en formell position som Europaparlamentariker. Han kan frågorna sedan han jobbade som stabschef åt Lars Adaktusson.
Sara Skyttedal siktar på Bryssel. Foto: TT
Adaktusson sitter numera i riksdagen, men kommunalrådet Sara Skyttedal (Linköping) är sugen på att komma till Bryssel, men är en kontroversiell person också i egna partiet. Till Bryssel vill även David Lega, kommunalråd för KD i Göteborg.
När det finns ett nytt Europaparlament ska det också utses en ny kommission som tillträder den 1 november 2019.
Foto: TT
Den nuvarande EU-kommissionären, Cecilia Malmström, 50, är nu inne på sitt nionde år. Hon tillträdde i februari 2010. Föregångaren som svensk kommissionär, Margot Wallström satt i tio år. Första kommissionären, Anita Gradin, satt bara en period (1995 – 1999). Malmström är en av tre kommissionärer som suttit sedan 2010. Hon har inte gett något besked, men lämnar rimligen posten nästa höst. Och hon är många liberalers favoritkandidat till att efterträda Jan Björklund.
Om S finns kvar vid regeringsmakten pekas nuvarande EU- och handelsminister Ann Linde ut som favorit att bli kommissionär. Ministerjobbet har hon gemensamt med Malmström, men Linde har inte varit Europaparlamentariker. Hon var däremot under två år chef på ESP, Europeiska S-partiet i Bryssel, och har ett gigantiskt kontaktnät i både Europa och övriga världen. Andra tror att hon rentav också skulle kunna accepteras som kandidat av mittenpartierna, C och L.
Sitter S i opposition vid Europavalet är Ann Linde också favorit som partiets förstanamn, hon var inte riksdagskandidat men det finns en vilja att ha kvar henne i en tyngre politisk position. S skulle då gå från en EU-kritiker som toppnamn, Marita Ulvskog, till en brinnande EU-vän. EU-kritikern Anna Hedh skulle en del vilja ha bort från Bryssel, men med många EU-skeptiker i partiet lär hon sitta säkert.
* * *
Tomas Tobé vill till Bryssel. Christofer Fjellner vill därifrån. Förutom kommande jobb funderar Fjellner på vem som ska ta över snuskylen. Foto: TT
Hur ska det gå med snuskylen i Bryssel?
Det svenska snuset har funnits i centrum för EU-debatten ända sedan det hette EG, och Sverige började diskutera en medlemsansökan. »EG – Inte utan min prilla«, stod det på bildekaler på otaliga bilar under tidigt 90-tal. Svenske förhandlaren Ulf Dinkelspiel fick ägna stor möda åt ett svenskt snusundantag i förhandlingarna. Men det löste sig för Sverige, men snusförbudet i övriga EU är kvar.
Svenska EU-ledamoten Christofer Fjellner (M) har ägnat sig åt lite civil olydnad genom att sälja snus från sin kyl på sitt kontor i Europaparlamentet. När han i och med Europavalet i maj lämnar Bryssel funderar otaliga ledamöter och tjänstemän var de nu ska få tag på sitt snus. Vi misstänker att till exempel Moderaternas förmodade toppnamn Tomas Tobé inte är lika engagerad i snusfrågan som Fjellner.
Snuskylen nedan har för övrigt fyllts av snus från en tillverkare - Winnigton. Det är knappast någon slump. Fjellner var ordförande i ungdomsförbundet MUF 2002 – 2004. Som junior lärde han känna en något äldre MUF-förmåga, Markus Lindblad, som bland annat var med i den kampanjgrupp som låg bakom Anna Kinbergs personvalskampanj 1998. Ni vet den där som fick en inbromsning när hon i SVT sa att »stockholmare är smartare än lantisar«.
I samma kampanjgrupp fanns Pär Henriksson (i dag på Svenskt Näringsliv), Fredrik »Feffe« Andersson (senare Prime), Michael Storåkers (senare vd för McCann Storåkers och Bukowski) och Martin Borgs (senare Slöseriombudsman och digital valledare för M i årets val) och andra.
Nå, hur hänger då detta ihop med snuskylen? Jo, Markus Lindblad var lobbyist för BAT, British American Tobacco, ett av de stora tobaksbolagen som allt mer intresserat sig för så kallad rökfri tobak. Och som lobbyist för BAT ingår då att söka påverka Europaparlamentet att ändra synen på snus. BAT var redan ägare av Fiedler & Lundgren, som tillverkar snus i Malmö, och köpte förra året Winnigton, som tillverkar det snus som finns i Fjellners kyl på bilden.
Så nu får snuslobbyisterna jobba på nya ingångar i parlamentet och fundera över vem av de nya ledamöterna som kan ta över snuskylen.
Fjellners snuskyl med Epoksnus från Winnington.
Och apropå snusförbudet. Svenska snustillverkare verkar testa förbudets gränser rätt rejält. I en tobaksaffär i Bratislava i Slovakien såg Andra Kammaren denna skyltning. Och att det knappast handlar om privatimport av en tobakshandlare visar sig genom att dosorna har varningstext på slovakiska. Danskarna har visat en väg runt förbudet - portionssnuset betecknas som tuggtobak.
Fotnot: Markus Lindblad var på BAT när leveransen skedde, men jobbar numera på Snusbolaget. I samma bransch alltså.
* * *
Årets budget/Årets ubåt
Foto: TT
Något senare än vanligt, men så kom den till slut. Larmet om en ubåtskränkning som inträffat på svenskt vatten. Som alltid lägligt i tid i slutskedet av budgetprocessen. Och som alltid levererad av Mikael Holmström.
Här är några av höstobservationerna:
26 oktober 2018 i Dagens Nyheter: »En farkost som uppfattades som en ubåt observerades i somras djupt inne i Stockholms skärgård. Den upptäcktes i vattnet vid Lidingö mitt under ett seglarläger med barn i små optimistjollar. Farkosten sågs på nära håll av tre seglingsinstruktörer som DN intervjuat«.
26 september 2017 i Dagens Nyheter: »En grov kränkning av Sverige kan ha skett med en främmande dykarfarkost i Gävle hamn den 29 juni. Det är slutsatsen i en expertanalys som DN tagit del av«.
11 oktober 2016 i Dagens Nyheter: »Den ryska framflyttningen av avancerade robotar till Östersjön kritiseras av Sveriges regering. 'Provokativ signalpolitikä, säger försvarsminister Peter Hultqvist«.
29 september 2015 i Dagens Nyheter: »Det är nu ställt allt utom tvivel att Stockholms skärgård förra hösten verkligen kränktes av en främmande ubåt, slår regeringen fast«.
18 oktober 2014 i Svenska Dagbladet: »Försvarsmakten bedriver under helgen spaning efter ubåt i Stockholms mellersta skärgård efter larm om misstänkt främmande underrättelseverksamhet«.
23 oktober 2011 i Svenska Dagbladet: »Den sovjetiska ubåten U 137 som gick på grund i Blekinge för 30 år sedan körde i en hemlig svensk militär farled«.
* * *
Liverpoolare och raggmunksfantaster
Trogna Andra Kammaren-läsare är väl bekanta med »Hubertushögern«, den högerlutande S-falangen som helst äter både lunch och middag på restaurang Hubertus vid Drottninggatan i Stockholm. Stammisarnas stammis är ingen mindre än före detta statsministern Stefan Löfven och hans närmsta medarbetare med ett förflutet i IF Metall, som Wille Birksten och Odd Guteland.
Här kan man inte tappa en gaffel utan att den hamnar på foten på en facklig ombudsman.
Lika mycket som de S-märkta gillar Hubertus, gillar restaurangens ägare, Morgan Sliwo, dem. På en tavla i matsalen hänger en bild av Stefan Löfven, omgiven av röda rosor, firad efter valet. Bredvid: S-ledarens knallröda slips och klockan. Ni vet den som sades vara en Patek Phillipe, värd en kvarts miljon, men som i själva verket var en billig facklig giveaway från USA (läs Aftonbladets artikel om när Morgan köpte klockan).
Men vad är det som hänger under tavlan? En Liverpool-skylt! Ajaj, detta kan inte falla i god jord hos Löfven, han är ju en inbiten Tottenham Hotspurs-supporter. Kanske är det de andra i Hubertushögern som har varit framme. Som Andra Kammaren berättat tidigare har nämligen Liverpool varit den övriga regeringens huslag. Liverpoolkärleken i sosseriet har gått så långt att den även drabbat högdjuren i LO-borgen, som kommunikationschefen Eric Sundström
Mest inbiten supporter är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon har i åratal kunnat ses på sportbarer i Stockholm tillsammans med välkammade tjänstemän, i röda halsdukar. Kärleken till laget har gått så långt att hon till och med har köpt en lägenhet i Liverpool för att kunna följa sina grabbar på nära håll.
Rimligen borde någon artefakt från det fotbollstokiga statsrådet också hänga på Morgans vägg. Men hon äter väl inte raggmunk.
* * *
De Grönas King Kong deppar
King Kong in action. Nu deppar han. Foto: twitter
Gustav Fridolin berättade i onsdags att han i maj nästa år slutar som Miljöpartiets språkrör. Samtidigt, på andra sidan Östersjön, kom samma besked från systerpartiet De Gröna. Touko Aalto, kallad partiets King Kong, lämnar sitt uppdrag på grund av en depression.
Det var när Ville Niinistö (tidigare minister, ex-make till Maria Wetterstrand och president Saulis brorson) hade suttit ut sin maxtid på sex år som Aalto blev partiordförande 2017. Fotfolkets ledare skulle locka väljare utanför storstadsregionen och till en början såg han ut att lyckas. I augusti i fjol var De Gröna näst största parti med 17,6 procent. Men den friska fläkten man såg i Aalto blev mer än väljarna kunde svälja. Först kom nyheten om att Aalto lämnat sin fru för en partikollega och sedan, efter en blöt natt i Stockholm, spreds bilder på den barbröstade och uppenbart förfriskade partiordföranden. Stödet sjönk och ligger i dag kring 12 procent.
Nu hoppas många på att Niinistö ska göra en, åtminstone tillfällig, comeback och lyfta partiet inför nästa års riksdagsval. (Kanske vore det bra för det svenska MP om exfrun gjorde detsamma?)
* * *
På jobbjakt efter Lyran
Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström är på jobbjakt. Efter att ha tvingats lämna fackförbundet har hon främst varit aktiv i Feministiskt initiativ och skrivit en bok. Nu vill hon ha ett jobb: »Nu har jag sökt jobb i två månader, framförallt på alla ställen som söker seniorer, och mött kalla handen överallt. Det börjar sakta gå upp för mig att när de söker seniorer, menar de inte gamla tanter på 62 utan unga män och kvinnor som varit verksamma i en bransch i ca 5 år. Språkförskjutning eller åldersdiskriminering? Vad tror ni?«, skriver hon på Facebook.
Annelie Nordström fick gå efter avslöjandena om bland annat nattklubben Metropol Palais, som ägdes av Kommunals bolag Lyran, med strippfester och annat.
En som högg på Annelie Nordström FB-inlägg var gamle tågmästaren på SJ, tillika förre V-basen, Lars Ohly, som likaledes haft svårt att både få tillbaka SJ-jobbet eller få andra jobb:
Och fick svaret:
Vi väntar med spänning på vad denna duo kan åstadkomma.
* * *
Lika som bär
Patrik Reslow, SD-riksdagsledamot, Henrik Dorsin, skådespelare,
F d M, med famösa resvanor känd även som Ove Sundberg
* * * * * *
Du kan tipsa oss på Andra Kammaren: [email protected]