Kommunist, njavisst

Text: Fokus | Andra kammaren

Ni trodde det var stökigt i Socialdemokraterna, med sina Reformister och Löfvenister. Eller i Vänsterpartiet där identitetspolitik-ivrare och klassiska V-socialister tampas om verklighetsbeskrivningen.

Det är ingenting bråken i Kommunistiska partiet.

Stor dramatik har följt ett beslut från RKU:s (ungdomsförbund åt Kommunistiska partiet, tidigare KPMLr) Uppsalaavdelning att slita sig loss från centralmakten och upplösas. Lokalavdelningen konstaterar i ett 90-sidor långt dokument att moderpartiet inte är tillräckligt revolutionärt. Tvärt om präglas det av »död intern demokrati«  och »antiintellektuell byråkrati« .

Bråket grundar sig i att RKU Uppsala förbjöd sitt moderpartis Uppsalagren att demonstrera med dem. Det eftersom att ungkommunisterna anser att K (som partiet förkortas internt) stödjer borgerliga dumheter som gränskontroller och krav på fler poliser. Och sådant där är ett rött skynke om man vill rekrytera unga vänstersympatisörer 2019.

»Den politik som K förespråkar har rasistiska effekter, är för oss kontrarevolutionär och verklighetsfrånvänd« , skriver RKU Uppsala i dokumentet.

Utfrysningen sågs inte med blida ögon i den revolutionära rörelsen.

Ungdomarnas lokalavdelning uppmanades att göra avbön, annars väntade upplösning av avdelningen. Det kravet backade man från senare. Men då var skadan redan skedd.

RKU Uppsala kränktes av tilltaget. Och skriver på Facebook hur de från centralt håll ses som »löss i den röda fanans veck som skulle bort« .

Dramatiskt, minst sagt. Men ingenting mot tonen i kommentarerna under inlägget.

Mario Sousa, en äldre man som på sin Facebookbild poserar med en byst av Lenin, anklagar RKU Uppsala för sekterism och hånar försöken till demonstration.

»Vi kan berätta att på manifestationen 19 december kom 4 RKU:are som talade och höll i en banderoll. Publiken bestod av 3 personer! Du läste rätt, tre personer« .

»Faktiskt tre medlemmar i K«, fortsätter Mario.

En Erik Kalantar vet att avslöja: »Dessa tre K:are stack i mitten av manifestationen« .

Attackerna får signaturen Aris Patris att ilskna till:

»Tänk på ditt blodtryck Mario, sluta hata så mycket och gå och leta efter den där Stalinbysten som du slarvade bort.«  (Var det inte Lenin?)

Så där håller det på. Men efter att signaturen Fredrik Olsson anklagat Kommunistiska Partiet Malmös medlemmar för att ogenerat frottera sig med nazister.

»Det är tydligt att vi blivit infiltrerade, lösningen måste bli att avlägsna infiltratörerna om partiet ska kunna leva på sikt«, manar slutligen en grånad kommunist till sans.

Johan Erik Wiman, gymnasielärare på Södertörns Gymnasium, skriver:

»Kamrater! Ska vi ta och varva ner retoriken?! Vi må tycka olika om saker och ting men borde kunna enas om kampen mot M+KD:s reaktionära budget som riksdagen klubbat med SD, L och C:s hjälp. Det var ju trots allt denna som var upprinnelsen till kontroversen i Uppsala. Bara våra fiender tjänar på att vi gräver ner oss i skyttegravar och kastar glåpord på varandra.«

Upp till Kamp! Men frågan är om det ska ske i landets fjärde stad. För kanske är det som en kommunist, som citerar Malcom Kyeyune (krönikör i Fokus), påpekar: »Man bygger inga revolutionära rörelser i Uppsala« .

* * *

Apropå Stalinbyster..

Foto: Andra kammaren

Kanske var det bland dess hyllningar till »Lillefar«  som Mario slarvade bort den saknade skulpturen?

* * *

Och apropå identitetsvänster..

.. på kollisionskurs med en gammal ordning. Det var identitetspolitiken som fick Frank Baude att lämna sitt KPML (r), som blev Kommunistiska partiet. I 28 år var han partiets ordförande, men efter KP-kongressen 2014 fick han nog och valde att lämna partiet för att, som han skrev hade »tappat förtroendet för partiledningen och Proletärens redaktion« .

Två år senare besöktes han av Proletären som samtalade med den då 80-årige Frank Baude om hans utträde ur partiet.

– Partiet hade under en tid förfallit i den postmodernism som växte fram under 1980-talet och som sedan lavinartat växt till sig inom vänstern i Europa och USA. Postmodernismens kärna är att man överger klassbegreppet och söker sig till identitetspolitik. För ett valparti är det inget märkligt att man vänder sig till feminismen, antirasismen, ekologin. Det finns olika grupper här som har en identitet och det är det centrala för dem. Men alla de här grupperna kan aldrig bilda mer än ett löst nätverk, sa Baude som även tyckte att det var fel av KP att ställa upp i Pridefestivalen.

Politiska partier brukar skryta om vilka »breda kyrkor«  de är. Får nog bli Peterskyrkan i Rom om Frank Baude och folket från RKU Uppsala ska få plats under samma tak.

* * *

#SheDo: Tre månadslöner för en lärare på en dag

Linnéa Claeson Foto: TT

Linnéa Claeson beskriver sig själv på Instagram med orden: »Människorättsaktivist, juriststudent, f d handbollsproffs. Föreläser om civilkurage, kvinnors rättigheter, mobbning, rasism & hbtq«.

Men smakar det så kostar det. När Härnösands kommun bokade Linnéa Claeson för föreläsningar i november i höstas slutade notan på 120 225 kronor (inklusive moms).

»Föreläsare av den här digniteten kostar pengar och det är inget överpris«, säger kommunens kommunikationschef Tomas Wahlund till tidningen Ångermanland.

Kommunerna längst Ångermanälven har det knepigt, med utflyttning och bekymmer med kommunala ekonomin.

Krönikören Henrik Johansson i Mittmedia har som han beskriver det roat sig med att ta reda på hur »en kommun blir så fartblind att den, trots stora sparkrav under 2018, satsar motsvarande tre månadslöner för en lärare för att få dit en kändis för en dag«.

»Av mejlkonversationen mellan kommunen och Claesons bokningsassistent framgår att bara en föreläsning för personalen hade kostat 70 000 kronor plus moms. Men när kommunen även föreslår en kortare föreläsning för skolelever och en träff med det lokala handbollslaget (Claeson är ju ändå där!) utökas notan raskt med 25 000 kr plus moms«, skriver Henrik Johansson.

Claeson föreläste för högstadie- och gymnasieelever på förmiddagen och för kommunpersonalen på eftermiddagen, och så handbollslaget då.

Det kunde slutat i en diskussion om det var värt den prislappen, men föreläsningen fick ett annat efterspel. Några dagar senare skrev Claeson en krönika i Aftonbladet om en föreläsning för högstadie- och gymnasieelever som spårat ur. Där killar sagt att kvinnor förtjänar stryk av sina män, andra har uttryckt grov homofobi och plötsligt ska någon skrikit att »Emma är en jävla hora«.

– Jag tycker att hon förstärker situationen. Vi vuxna som var där känner inte igen oss i den kraftfulla beskrivningen, säger rektorn för Wendela Hellmanskolan, Sara Mattsson till SVT Västernorrland.

I ett mejlsvar till SVT förnekar Claeson bestämt att hon pekar ut en enskild skola, detta trots att hon inför åhörare i Härnösand pekat ut just Härnösandsungdomarna, skriver Henrik Johansson.

I slutändan kan man kanske konstatera att denna delsatsning i kommunens kampanj under hastaggen #WeDo inte utföll så väl.

* * *

Vi har sonderingslistan!

Tradjazz (dixieland) och halmhatt? (Folkparti)kandidaterna har mycket att ta ställning till.

I ärlighetens namn kanske ska sägas att den huvudsakligen är snodd från Andreas Henriksson, den ständige »ordningsmannen i det debattindustriella komplexet«.

Men »Ja till framtiden«? Jo, det var den här vallåten från 2010.

Låten är skriven av Mikael Wendt, mest känd för att ligga bakom Lotta Engbergs Melodifestivalvinnare »Fyra bugg och en Coca-cola« och FP-aktiv som bland annat riksdagskandidat.

Den låten är även odödliggjord genom Carl Bildts insjungning i Bert Karlssons Marianne-studion i Skara.

Inte hört Folkpartimarschen? Lyssna här!

* * *

Vad snackar de om?

 

Foto: Zoran Alagic

När Dagens Opinion utsåg Årets Opinionsbildare 2018 var vinnaren Daniel Suhonen, chef för Katalys och initiativtagare till Reformisterna. I vimlet efteråt upptäcktes en udda trio samtala med varandra. Förutom vinnaren Daniel Suhonen var det Fredrik »Feffe« Andersson, pr-konsult eller »Head of Strategy, Tech & Politics« på Miltton Labs (och känd som den som introducerade rosévinet i Almedalen) och Sverker Eriksson, tidigare blytung chefsombudsman på Moderaterna i Stockholm, nu på Newsec Communication.

Men vad sa de till varandra? Andra kammaren gissar vad Suhonen pratade om, men hur reagerade konsultduon Andersson/Eriksson?

Skicka ditt förslag på »tänkarbubbla« till [email protected]!

* * *

Inauguration chocolate

När president Donald Trump installerades 2017 firades det bland annat genom en Inauguration chocolate. Vi saknade motsvarande finska pinnar när Stefan Löfven slutligen blev statsminister på nytt. Men nu undrar vi vilken merchandising som kan tänkas uppstå kring valet av ny partiledare för Liberalerna.

Här är några tips till L-butiken:

Eller, vår favorit från valrörelsen 2018:

* * *

Äntligen val!

Alla som gått och hoppats på ett extraval har nu chansen. Den 7 april hålls omval i Falun. Och politiken i Falun är hetare än någonsin. KD vill rent av kalla in militär!

* * *

Lika som (partiledar)bär

Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD)

Foto: Riksdagen

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]

 

»Dispatch international«