Kriminologprofessor ska bota S bunkermentalitet

Text: Fokus | Andra Kammaren

Bild: TT

Kriminologprofessor ska bota S bunkermentalitet

En definitiv tungviktare i Almedalsprogrammet är Socialdemokraternas ekonomiska seminarium. Och inte bara tungviktare – S var allra först med att använda dagtid under Almedalsveckan för aktiviteter. 1981 höll de sitt första seminarium.

Då var det finanstalesmannen Kjell-Olof Feldtsom ledde en diskussion om vad socialdemokraterna skulle göra om
de skulle återfå regeringsmakten 1982. KlasEklundoch Handelsbankens Rudolf Jalakaskommenterade Feldts åsikter.

Sedan dess har ett otal ekonomer medverkar på det ekonomiska seminarier. Förra året var det Nobelpristagaren Joseph Stiglitz som deltog. Tidigare medverkade Thomas Piketty, professor vid Paris School of Economics. Piketty är författare till den debatterade boken »Kapitalet i det 20:e århundradet«.

Och på morgondagens ekonomiska seminarium med S är det…. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet och vid högskolan i Gävle som medverkar.´

Kriminalitet har förvisso starka band med ekonomi, men enligt vad Andra kammaren erfar handlar det om att svänga debatten om lag och ordning, där många S-sympatisörer tycker att partiet hamnat snett under våren.

– Vi ska vara hårda mot brotten men också mot brottens orsaker. Ojämlikhet, både i inkomst och förutsättningar, kan bidra till kriminalitet. Därför ska klyftorna bekämpas och samhället vara starkt, förklarar finansminister Magdalena Anderssondet i inbjudan.

Irritationen i S-leden handlar inte minst om två självmål som partiledaren Stefan Löfven gjort sig skyldig till. Först var det när han i samband med partiledardebatten i januari inte uteslöt att militär kunde sättas in i problemfyllda förorter:

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade han till TT efter partiledardebatten i riksdagen.

I rörelseleden började de värsta kritikerna påminna om Ådalen 1931. Hans andra självmål kom i Expressens duell mellan Löfven och Ulf Kristersson den 7 maj i år:

– Vi har 98 procents beläggning i våra fängelser nu. Nu sitter mycket av buset bakom lås och bom. Där de hör hemma, sa Löfven.

Enligt senaste statistiken som Kriminalvården släppt är beläggningen 91 procent av tillgängliga platser.

Och på de »superfängelser« som Thomas Bodström låg bakom som justitieminister efter en våg av rymningar från fängelser 2004 är beläggningen långt, långt lägre. Superfängelserna, eller egentligen avdelningar med särskilt hög säkerhet för grovt kriminella, finns i dag i form av Fenixavdelningar på Saltvik i Härnösand, Kumla och Hall i Södertälje.

På alla tre är beläggningen långa tider högst 30 procent, helt enkelt eftersom bara ett fåtal dömda lever upp till »kriterierna« för avtjäna straff på Fenixavdelningar.

En av få nyligen dömda som kommer att placeras på en Fenixavdelning är Rakhmat Akilov, dömd för terrordådet på Drottningatan förra året. Totalt finns det 72 platser på Fenixavdelningarna som finns på anstalter med säkerhetsklass 1. Trycket finns i dag i stället på fängelser med lägre säkerhetsklass – klass 2.

Så en kriminolog på S ekonomiska seminarium kanske kan lära partiet en del om att tänka först och planera fängelser sedan. Och att »tuffare tag« kan betyda ineffektivitet och för höga kostnader genom att platserna finns på fel sorts anstalter.

»The Global Deal«

* * *

Den ultimata valprognosen

Valprognoserna duggar ju tätt. Denna har dock en annan karaktär, minst sagt. Fast den har sin dramatik. Ska grönlandsvalen och gråvalen klara fyraprocentsspärren?

* * *

Samling på Sudret?

Att Nordiska Motståndsrörelsen ändå får tillstånd att hålla möten i Visby upprör känslorna. Fast kanske finns det en lösning:

»Polisen i Gbg o annorstädes gav NMR tillstånd men INTE där de ville. Så möjlighet finns. Låt NMR mötas, men på Sudret...«, tycker en Almedalstyckare.

* * *

Tillit till Boston Consulting Group?

Den sittande rödgröna regeringen ville göra upp med New Public Management i offentlig sektor och tillsatte en Tillitsdelegation som skulle se över andra lösningar, som tillitsbaserad styrning. Ordförande i delegationen har varit Laura Hartman, tidigare analyschef på Försäkringskassan.

– Laura Hartman är en person som kännetecknas av hög integritet och skarp analysförmåga. För mig är det självklart att Laura Hartman ska leda detta arbete, sa civilminister Ardalan Shekarabi när hon utsågs.

Under Almedalsveckan medverkar hon på en rad seminarier och pratar om Tillitsdelegationens slutbetänkande.

Samtidigt har det pågått en debatt om den roll som Boston Consulting Group spelat i planeringen och byggandet av Nya Karolinska i Solna. Inte minst har den handlat om de slutsummor som funnits på BCG:s fakturor, och den värdebaserade vårdsom de velat introducera i NKS verksamhet.

Av en slump råkade Andra kammaren gå in på Laura Hartmans CV och – hoppla – vad hittade vi där? Jo, bland sina nuvarande uppdrag nämner hon att hon är »External advisor« för Boston Consulting Group!

Begreppet »dubbla stolar« används lite slarvigt, men är mitt i prick här. Och det reser väl kanske ändå en del frågor om tilliten?

[caption id="attachment_480019" align="alignnone" width="806"] Laura Hartman Ordförande Tillitsdelegationen, Laura Hartman Rådgivare Boston Consulting Group. Bild: Tillitsdelegationen[/caption]

* * *

Almedalssvikare

Ett överbelastat program och samtidigt allt fler som ifrågasätter Almedalsveckans utveckling och menar att bilhandlarna tagit politikens plats i Visby vecka 27.

– Jag missunnar ingen den här extra betalda semesterveckan i Visby. Missunnar dem inte ett enda glas rosévin och de får festa hur mycket de vill. Det är det här med att försöka få det att framstå som något väsentligt för demokratin som stör mig. Att man försvarar sin närvaro med att det finns något av värde att rapportera om. Och att detta intetsägande nonsens kommer att dominera nyhetsflödet en vecka framöver, skriver Dick Sundevall på magasinet Paragraf.

Almedalsironi av Erik Hörnfeldt på Facebook.

Men riktigt oroade över Almedalsveckans tillstånd blir vi av rapporten att den ultimata »almeiten« i år uteblir. Andreas Henriksson, debattredaktör på Realtid (tidigare Dagens Samhälle och Makthavare), har semester på fastlandet! Ingen annan har tidigare varit en sådan hårdkonsument av Almedalsveckan, gått på seminarier, gått på mingel, twittrat och facebookat både dag som natt (jo, faktiskt även på nätterna).

Kort sagt: Vart är vi på väg? Det finns anledning till oro

* * *

Almedalsseminarium blev matchhäng

Sverige till åttondelsfinal, aldrig! Tji fick Postkodlotteriet som gör om sitt seminarium till matchhäng.

– När vi planerade vårt stora seminarium hade vi inte en susning om att det skulle bli en Sverigematch just den tiden. Då tänkte vi att folk just den här tiden i dag är mer intresserade av fotboll istället för företag som tar ansvar för samhället, säger Anne-Catherine Worth, kommunikationschef på Novamedia Sverige som ansvarar för Postkodlotteriet.

Vad innebär förändringen rent logistiskt, rimligen har ni haft deltagare som åkt till Visby för att delta i er panel?

– Deltagarna kommer få vara med i vår panel i höst i stället. Rent logistiskt sett blev det en ganska liten skillnad, vi har biosittning med tv längst fram och rader med platser. Och i stället för mingel efteråt blir det härlig stämning, varm korv och kall öl.

Har ni grämt er över detta sedan det blev klart att matchen skulle äga rum samtidigt som seminariet?

– Nej, det är ju jätteroligt. Tänk om Sverige vinner! Men vi insåg att om vi skulle köra vårt seminarium så skulle folk sitta och titta i sina mobiler, och alternativet var att ställa in helt. Då hade hade vi fått betala våra kostnader ändå så varför inte sprida lite glädje, Anne-Catherine Worth.

* * *

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson är en fotbollssupporter av rang. När Andra kammaren möter honom strax före åttondelsfinalen är han taggad för att kommentera matchen vid Dagens opinions VM-mingel. Han hoppas på 2-1-seger men är livrädd för straffar: »Det är ju inte bra för hjärtat!«

Hade matchresultat varit en politik är Elisabeth Svantesson (M) redo för uppgörelse, även om hon går lite längre:
– Vi vinner med 2-1. Det är ett vallöfte, säger hon.
Om det säger mest om matchen eller om vallöften återstår att se.

* * *

Tilltugg till avspark?

 

* * *

 

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]