Lövins och Juholts fiskelycka – ett karriärlyft efter politiken
[caption id="attachment_42846" align="alignnone" width="300"] Med sikte på New York? Foto: TT[/caption]
Isabella Lövin går. Det tycks vara på eget bevåg, även om många miljöpartister är nöjda med att en ny kraft kommer in. En del i partiet tippade faktiskt att hon skulle röra på sig redan efter riksdagsvalet, mest för att inte ens de såg en framtid i regeringskansliet efter valet 2018. Före politikerkarriären jobbade hon som journalist och skrev en hyllad bok – Tyst hav – om överfisket i världshaven. Första politiska uppdraget var i Bryssel som Europaparlamentariker dit hon valdes 2009. Hon fick förnyat förtroende att åka till Bryssel 2014 innan Stefan Löfven plockade in henne i regeringen.
Så det mest rimliga, tyckte folk nära henne, var att hon skulle söka sig ut internationellt.
– Isabella trivs bäst i Bryssel eller New York, sa en källa.
Lövin har en bra relation till FN:s generalsekreterare António Guterres och har fått än fler inflytelserika kontakter på högsta FN-nivån sedan hennes statssekreterare Ulrika Modéer blev assisterande generalsekreterare. Modéer var den som fick i uppdrag av Lövin under tiden på UD att samla stöd mot de socialdemokratiska planerna att ta av biståndsbudgeten för att betala flyktinginvandringen åren efter valet 2014. Det gick bra, riktigt bra. Modéer reste till Genève för att träffa FN:s dåvarande vice generalsekreterare Jan Eliasson. Han blev bestört när han fick höra att finansen var beredd att mer än halvera det svenska biståndet. Det skulle riskera Sveriges rykte internationellt. Så han ringde Stefan Löfven och bad dåvarande högsta hönset i FN, Ban Ki Moon, att göra det samma. Resultatet blev ett tak för biståndsavräkningarna på 30 procent.
Vinst för Lövin, och Modéer internationellt. Så, tänker miljöpartisterna, nog ska väl den trogna högerhanden kunna hjälpa sin tidigare chef ännu en gång.
– Till FN-systemets topposter behövs ju en svensk nominering, vilket Lövin säkert kan få. Det har ju talats om att ge mål 14 i Agenda 2030 högre status, säger en källa.
Kanske kan hon få i uppdrag att bygga något nytt i FN kring hållbara hav? Vi har svårt att se någon mer kvalificerad för uppgiften.
* * *
[caption id="attachment_645078" align="alignnone" width="621"] Håkan Juholt pratar med Ann Linde om det kommande uppdraget. Men också med Aftonbladet om vad som hände 2011-2012. Foto: Regeringskansliet[/caption]
”Det var fullkomligt fri jaktsäsong”
Så kom utnämningen av Håkan Juholt till ambassadör i Sydafrika. I pausen mellan Island och Sydafrika hann han ge en intervju i Aftonbladet, där han kommer in på känslorna när han bestämde sig avgå som partiledare:
– De som stod bakom mig sa att jag inte behövde göra det. Men i grund och botten är jag en väldigt lojal människa och jag kände att det kommer bli ett utdraget inbördeskrig och de kommer inte ge sig förrän de fällt mig. Då blir det en utdragen jaktsäsong och det kommer bara skada partiet som jag tjänat ännu mer.
Aftonbladet: Kände du dig jagad som ett djur?
– Ja, det var en fullkomligt fri jaktsäsong”.
Från fiket nära den beryktade kulbolägenheten i Västertorp kommer han också in på ”bostadsskandalen”:
”Resultatet blev att jag var den enda riksdagsledamoten med dubbelt boende som skulle betala en och en halv hyra. Jag förstår fortfarande inte varför. På Wikipedia står det att jag fick avgå på grund av en bostadsskandal. Hur fan kan det vara en skandal om jag inte gjorde något fel?”
[caption id="attachment_645093" align="alignnone" width="446"] I Västertorp: Jo, man undrar vad Klas har svarat...[/caption]
* * *
[caption id="attachment_549434" align="alignnone" width="698"] Inte bara sill, utan mycket lammkött om Håkan får välja.[/caption]
Köttiga dagar på Island
Håkan Juholt beskriver i Aftonbladet också hur en vanlig dag som ambassadör, där vi fascineras av matvanorna som är en motpol till vegetarianer eller veganer:
Morgonen: ”Jag brer två smörgåsar, en smörgås med rökt lammkött och pepparrot och en smörgås med ost eller möjligen rädisor”
Lunch: ”Det blir min medhavda matlåda. Idag blir det ett långkok, lammlägg med potatismos eller potatisgratäng med mycket vitlök”
Kvällen: ”Åsa har slängt ihop en soppa som jag äter. Det blir en köttsoppa med lammkött”
* * *
Hello Africa: Sillen är på väg!
Juholt har också blivit intervjuad i Resumé om sin roll som svensk varumärkesambassadör på Island. Innan han lämnade medverkande han i en reklamfilm Klädesholmens sill. En flaska OP Andersson lär skymta förbi också.
”Den viktigaste och största delen av exporten [från Sverige till Island] kommer från fossilfria trafiklösningar, waste energy och klimatomställning. Det andra, och kanske framför allt sillen har varit lite av ett hobbyprojekt för mig”, säger Håkan Juholt till Resumé.
”När jag kom hit så förstod jag att det inte gick att få tag på bra sill. Att de var svältfödda. Där och då blev den en profilfråga för mig”
Och på fråga om han tar med sillen till nästa befattning, som alltså är Pretoria i Sydafrika, svarar han:
”Sillen är global så den tar jag alltid med mig”.
[caption id="attachment_645079" align="alignnone" width="563"] Sill på väg till Sydafrika? Foto: Klädesholmen[/caption]
* * *
Samtidigt på en annan ambassad…
[caption id="attachment_600155" align="alignnone" width="453"] Urban Ahlin och Håkan på fabriksbesök.[/caption]
Bara en sak till som Juholt säger till Aftonbladet: ”Jag har en god vän som heter Urban Ahlin och som är ambassadör i Ottawa. Han är ornitolog och berättar ofta för mig om den rika uppsättning av fåglar som finns i vårt land”.
[caption id="attachment_645076" align="alignnone" width="394"] Persoreus canadensis. Foto: Wikipedia[/caption]
Ska f d talmannen Urban Ahlin bekanta sig med fåglarna i Kanada är det rätt givet att rikta kikaren (inte mot Kanadagäss) utan mot Persoreus canadensis, eller den grå lavskrikan. Den har utsetts till Kanadas nationalfågel efter en omröstning, och lär vara en nära släkting till lavskrikan som finns i Sverige. Svenska nationalfågeln? Jo, det blev koltrasten också det efter en omröstning.
* * *
[caption id="attachment_645085" align="alignnone" width="324"] Memoarer del 1. Nu kommer tiden efter 2011.[/caption]
Bokparty i Hultsfred med Mona
Apropå fri jaktsäsong på partiledare så släpper släpper Mona Sahlin sina memoarer den 25 september och åtminstone ett av två realesepartyn hålls i Hultsfred.
"Makt Lös" ska utspela sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 till i dag. Och förhoppningsvis ge hennes bild av de märkliga turerna runt den så kallade livvakten. Redan den 17 september hålls releaseparty i Stockholm och en vecka senare i Hultsfred, på Hotell Hulingen.
Där tillbringar Mona Sahlin mycket tid, dottern Jenny Svensson Sahlin driver hotellet tillsammans med Putte Svensson Sahlin, mest känd för Rockparty som stod bakom Hultsfredsfestivalen.
Putte Svensson Sahlin blev också det första ansiktet för hur coronakrisen drabbade besöksnäringen genom ett förtvivlat inlägg på Facebook som kan ses här.
* * *
[caption id="attachment_645087" align="alignnone" width="532"] Anna Kinberg Batra frontar Soltech som styrelseordförande. Grundaren och vd Stefan Ölander byggde en förmögenhet när han sålde varumärkeskonsulten Rewir och tjänade 85 miljoner och satsar nu på solenergi.. Foto: Soltech[/caption]
Ex-politiker inte nöjda med tröst-pr-jobb längre
Samhällsfastigheter är det nya svarta i fastighetsbranschen. När marknaden sviktar för köpcentra och kontor ger samhällsfastigheter i form av skolor, äldreboenden och vårdfastigheter långa kontrakt och säkra pengar.
Men hur ta sig in i en värld där politiker står för besluten? Jo, lej in eller starta bolag ihop med en politiker! I veckans Fokus berättar vi om Offentliga Hus AB, startat av ex-moderatledaren Ulf Adelsohn och ex-borgarrådet i Stockholm (S) Mats Hulth. Där har nu ex-näringsministern och landshövdingen Björn Rosengren (S) och ex-statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) hakat på.
[caption id="attachment_645086" align="alignnone" width="583"] Samhällsbyggare Batljan. Foto: TT[/caption]
De är inte de enda. Vägen dit inleddes av Ilija Batljan, tidigare ks-ordförande (S) i Nynäshamn och oppositionsråd i Stockholms läns landsting. Redan när han var vice vd på Rikshem såg han möjligheterna i byggnader för äldreboende och skolor. När han tvingades gå därifrån tog han steget fullt ut med Samhällsbyggnadsbolaget. Numera också ägare till Hemfosa, med samma inriktning, som tidigare ägdes av bland annat Folksam och Fjärde AP-fonden.
Anna Kinberg Batra sitter förutom i Soltech även i Collector, nischbank där också fastighetsmagnaten Erik Selin finns med.
Han finns med också i Kunskapsporten, där ex-ks-ordföranden i Malmö Joakim Ollén (M) är vd. Samhällsfastigheter här också, inkluderat badhus och liknande.
Tidigare M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt har satt sig i styrelsen för rådgivningsföretaget Max Matthiessens ägarbolag MM Holding, som dock inte ägnar sig åt aktiv fastighetsverksamhet.
Men f d finansminister Anders Borg är styrelseordförande i Sehlhall Fastigheter, som verkar inom samhällsfastigheter, där även Ulf Adelsohn liksom tidigare Ericsson- och BP-chefen Carl-Henric Svanberg hör till investerarna.
[caption id="attachment_645091" align="alignnone" width="575"] Ännu en samhällsbyggare, Ander Borg. Foto: TT[/caption]
* * *
Svenonius icke offentliga hemlighet
[caption id="attachment_645081" align="alignnone" width="602"] I DN i veckan, en "officiell hemlighet" att Stockholmsregionen velat få in Kry, säger Svenonius.[/caption]
Men en inofficiell hemlighet var att det tycks ha funnits en stark förbindelselänk:
* * *
[caption id="attachment_645077" align="alignnone" width="659"] Centerpartiets Anders W Jonsson funderar på hästar och kanske på övergödning hemma på gården. Foto: Expressen[/caption]
Nu vet vi antalet hästväljare!
I veckan kom en rapport från Valforskningsprogrammet på Göteborgs universitet. I den finns ett fint litet avslöjande, för som rapportförfattaren Henrik Oscarsson konstaterar ”Analyser av unika korttids- och mellanvalspaneler visar att hälften av väljarna fortsätter att rösta på samma parti i val efter val”.
Uttrycket hästväljare lär ha uppfunnits i brittiska Labour, det var de mest lojala som skulle rösta på ”sitt” parti om de så valde en häst till partiledare.
Men hästväljarna är alltså drygt hälften av den så kallade valmanskåren. I den andra hälften däremot, sker det allt större svängningar, men det är en helt annan historia.
[caption id="attachment_645082" align="alignnone" width="638"] Håkan Wåhlstedt (till höger) på plats för att stötta Sverige i fotbolls-VM 2006. Foto: TT[/caption]
Hästväljarna kan möjligen i viss mån engagera sig i hästpolitiken, fast troligen inte på bred front. Fast en som gjort det och mött stark kritik är Håkan Wåhlstedt, som var Miljöpartiets partisekreterare 1999–2007. Så småningom blev han landshövding i Västmanland i januari 2015, men tvingades redan i december samma år att lämna residenset efter hård kritik
– Han fick ett ultimatium, han hade inget val. Han har sagt att han ska bli generaldirektör på regeringskansliet i stället, sa en källa till tidningen VLT.
VLT hade dessförinnan pratat med flera av landshövdingarna som tyckte att Wåhlstedt inte har förstått sitt uppdrag.
– Han är helt olämplig för uppdraget, sa landshövding 1.
Wåhlstedt ansågs sänka förtroendet för hela kåren. Han fick kritik för att vara passiv vid de gemensamma landshövdingeträffarna och att han inte deltog i diskussionerna.
– Regeringen är mycket väl medveten om kritiken. Och ju längre tiden går desto fler tappade ansikten kommer det bli om Wåhlstedt skulle tvingas från sitt uppdrag, sa landshövding nr 2.
En tredje landshövding sa:
– Vi tycker inte att det här är roligt. Det spiller över på oss andra.
Landshövding 4 sa till VLT:
– Rent politiskt är det en känslig fråga. Regeringen samverkar med miljöpartiet och Wåhlstedt är miljöpartist. Dessutom har en tidigare landshövding fått avgå [Marianne Samuelsson på Gotland] och hon var miljöpartist.
Wåhlstedt hamnade på den s k elefantkyrkogården, korridorer där de placeras som är kvar i offentlig tjänst men som man inte vet vad man ska göra med. Till slut fick han ett utredningsuppdrag om hur lokalt engagemang mot övergödning kan förstärkas. I två år funderade han på det, bland annat hästhållarnas betydelse i sammanhanget.
I hans utredning som kom tidigare i år finns inget skarpt förslag som rör landets hästar, bara ett förslag att Jordbruksverket ska få i uppdrag att ta fram nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare.
Men formuleringen upprör Hästsverige, berättar Altinget, och nu har 15 hästorganisationer skrivit ett skarpt yttrande till regeringen.
– Vi har inget problem att man tittar vidare på hästens betydelse för övergödningsproblematiken. Det som upprör är att den här utredningen enbart fokuserar på bestämmelser, att man redan har förvalt styrmedel för den nya utredningen, säger Markus Hoffman på LRF till Altinget.
De ”riktiga” hästväljarna gör man sig inte ovän med bara så där. Fortsatt färd väntar i travtakt.
* * *
Timbrofolket intar vänsterns gator i Götet
Andra Långgatan i Göteborg är inte den miljön man förknippar med liberala tankar, snarare en plats där vänsterprofiler strosar fram. Här har Andra Kammaren själv mött Peter Birro med en kasse starköl, liksom en smånynnande Freddie Wadling gå gatan fram i maklig takt. Överallt fanns alternativ mat och vid kyliga tillfällen en hel del inka-mössor. Och precis intill, på Fjärde långgatan finns Marx-Engelshuset, KPML(r):s högkvarter.
Men nu – Timbro slår till mitt i vänsterns favoritkvarter. Det är som om Ung vänster skulle hålla möte på Strandvägen i Djursholm…
Centerpolitikern Naod Habtemichael hör till de som höjer på ögonbrynen för platsvalet.
* * *
Lika som bär
[caption id="attachment_645080" align="alignnone" width="661"] Pelle Svensson, advokat och brottare, skrev boken "Sanningen om mordet på Olof Palme" (om bombmannenspåret med Christer Pettersson), och Rasmus Paludan, partiledare danska Stram Kurs, och Koranenbrännare. Foto: TT[/caption]
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!