L:s braksuccé blev till braksmälla

Braksuccén för L uteblev. Danmark kan stoltsera med en hel elva med partibytare och lösgångare, Och Amos har visat sina "private parts" igen på Zoom.

Text:

Bild: TT

Senaste SCB-undersökningen visade att Liberalerna hade 2,5 procents stöd, och minskade 0,5 procentenheter sedan november. Det stämmer med trenden i övriga opinionsundersökningar. Utom hos en – Demoskop.

Där fick L bara 2,3 procent i januarimätningen, ökade till 3,1 procent i februari för att falla till 2,7 procent i mars.

I slutet av mars kom så partirådsbeslutet om vägvalet inför valet 2022, med att verka för en borgerlig regering och öppna för samtal med SD.

Efter det har L haft fortsatt negativ trend i opinionsundersökningarna. Utom hos en – Demoskop.

De samarbetar med Aftonbladet om publicering liksom rekrytering av deltagare till sin panel. Och ganska snart efter partirådsbeslutet kunde Aftonbladet/Demoskop berätta att beslutet på partirådet var en braksuccé.

I första mätningen efter beslutet i april fick L 3,7 procent, alltså med åtminstone vittring på en fortsatt plats i riksdagen och kanske ett gynnsamt läge för stödröster från borgerliga väljare.

I maj hade L halkat ned till 3,2 procent i Demoskop men i juni är de uppe i 3,6 procent. Alltså 1,1 procentenheter mer än i SCB.

Partirådsbeslutet föregicks av (minst) en opinionsundersökning som Demoskop gjorde åt Timbrosajten Smedjan.

”I undersökningen svarar närmare 4 av 10 M-väljare att de skulle kunna tänka sig att stödrösta på Liberalerna för att öka sannolikheten för att det ska gå att bilda en borgerlig regering efter nästa val. Det är ett besked som dessutom måste ses mot bakgrund av den tradition av taktikröstande, på KD och L, som redan är etablerad bland moderata väljare”, skrev Smedjan.

Med 2,5 procent är nog sannolikheten stor att stödrösterna uteblir. I det läget riskerar en stödröst på L bli en ”bortkastad” röst.

Enligt SCB-undersökningen tycks det snarare ha lett till väljarflykt i flera väljargrupper. Gamla Folkpartiet brukade betecknas som tjänstemannapartiet. Bland högre tjänstemän har de i dag stöd av bara 2,7 procent mot 4,5 procent i november. Där L tappar ökar ofta C och M i stället.

Där konstaterade vi bland annat att Demoskop konsekvent låg 2,1–4,7 procentenheter under i stödet för S jämfört med Novus, Ipsos och Sifo.

I veckan skrev Almega om att ”Föräldrar i utsatta stadsdelar gillar det fria skolvalet” och hänvisade till en Demoskop-undersökning. Lite märkligt då att det inte finns skymten av undersökningen på Almegas hemsida….

* * *

Parti i kris: Sjung ut i riksdagen!

SCB-siffrorna var rätt nedslående även för KD, även om de höll sig ovanför spärren. Ebba Busch gick nästan direkt till riksdagens partiledardebatt för att sjunga. Spontant är vi mer imponerade av föregångaren Alf Svenssons mörka stämma som han gärna delade med sig av.

Men KD är också partiet med den sjungande ledamoten Roland Utbult som har för vana att då och då brista ut i sång i talarstolen.

Hade Ebba Busch fortsatt med Monthy Python-låten hade hon kunnat bekräfta hela det högerkonservativa blockets existens genom en variant på refrängen i en senare vers: Always look on the right side of life.

* * *

I faderns fotspår för framtids segrar…

Med Aleksej Navalnyj internerad trodde en del att hans hustru Yulia skulle ta vid. Men när Navalnyj mottog Geneva Summit Moral Courage Award 2021 var det 20-åriga dottern Daria Navalnaja som tackade för utnämningen. Och som hon gjorde det!

* * *

Oops – he did it again!

William Amos gick nyligen från att vara en anonym liberal parlamentsledamot i Kanada till att ge…. ni vet vad… inte ett ansikte… men nästan något annat i världens media. Endast iklädd en mobiltelefon, som trots allt var rätt strategiskt placerad, uppträdde han på ett Zoommöte med ett parlamentsutskott i en offentlig hearing.

William skyllde på att han kom tillbaka efter en joggingtur och klädde om till mötet, men av misstag hade bilden från mötet påslagen. Han gjorde en hel pudel.

Fast när samma sak hände igen när han skulle pissa under ett möte var det lite svårare att skylla på ett ”misstag”. Den här gången i ett sammanhang som inte fångades på bild offentligt, men William Amos tar nu en så kallad time-out.

Han säger att han ska anlita ett hälsoteam för att få hjälp att ”ta itu med sin stress och sina tidsutmaningar”, enligt nyhetsbyrån The Canadian Press.

Första gången satt en snabb parlamentsledamot från samma provins, Quebec, men från Bloc Québécois och förevigade misstaget.

Talmannen Anthony Rota konstaterar nu att Amos gjort sig skyldig till "a serious breach of the rules of decorum and an affront against the dignity of the House." Och frågan ska upp i det kanadensiska House Affairs committee. Så se upp under Zoom-mötena!

* * *

Alla heter Glenn i Göteborg - men Ola Norman gillar också staden

Ett av skälen till att norrmännen älskar Göteborg - Liseberg. Foto: TT

Göteborg firade 400 år förra fredagen och det gick naturligtvis fullständigt spårlöst förbi i huvudstaden. Dock inte i Norge där Aftenposten listade nio skäl till varför norrmännen gillar Göteborg så mycket.

Här är skälen:

1. Stadens strategiska placering

För 400 år sedan bara en liten remsa på en halvmil mellan Norge och Danmark. I freden i Roskilde 1658 fick Norge ge ifrån sig Bohuslän (Båhuslen) och Danmark Halland och Skåne.

2. Göteborg är Norges viktigaste hamn

Från Ostindiefararna till emigrantskeppen till Amerika, till att 70 procent av dagens export och import till Norge går via Göteborgs hamn. Och det fanns en norsk sjömanskyrka i Göteborg ända fram till 2011.

3. Torgny Segerstedt

Norrmännen glömmer inte att det fanns en röst som stod för kritiken mot nazismen under andra världskriget som chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning*.

 4. Bilen som aldrig blev norsk

För 40 år sedan kunde Volvo blivit halvnorskt. Pehr G Gyllenhammar ville göra Volvo till 40 procent norskägt mot oljetillgångar. I dag har Volvo kinesiska ägare i stället.

5. Chalmers

Under åren efter kriget den viktigaste platsen även för norrmän för teknisk utbildning. Och redan 1896 startades den norska föreningen Dovre på skolan. 1965 hade skolan 800 norska elever. I dag är det färre än 100.

Kuppern i kurvan. Foto: TT

6. Skrinnarbradgerna på Ullevi

Närmare ett fotbolls-VM än det i Sverige 1958 har inte Norge kommit. Men norrmännen minns gärna Knut «Kuppern» Johannesens tidiga skridskotriumf i EM 1959 på Ullevi. Och av alla utländska spelare som spelat för IFK Göteborg dominerar de norska med 16 spelare.

7. De stora konserterna

Det började med Rolling Stone på Ullevi 1982. Bruce Springsteen 1985. Norge kunde i bästa fall ordna konsert i en handbollshall i Drammen. De stora artisterna kom, och kommer, till Göteborg. ”The Beatles kom aldrig till Norge, men spelade i Göteborg” konstaterar Aftenposten.

8. Första norska schlagertriumfen

Norges första triumf i Eurovisionsschlagerfestivalen ägde rum 4 maj 1985 när Bobbysocks vann med ”La det swinge”.

Glömt Bobbysocks? Norrmännen har det inte. Och det var i Göteborg det hände. Foto: TT

9. Liseberg

De som tvivlar på att nöjesparken drar norska turister ska besöka Liseberg en solig dag efter corona. Man hör mer norska än göteborgska.

Andra kammaren lägger till ett eget tionde:

10. Göteborgsargumentet

Vi frågade en gång en göteborgare med central funktion varför Göteborg alltid fick till stora arrangemang där alla samverkade men där Stockholm misslyckades. Svaret var: ”Enkelt. Vi säger bara att gör inte vi detta tar Stockholm det”.

* Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap och debattör, sitter faktiskt på utgivningsbeviset på gamla GHT. Så är du sugen på en nystart av tidningen och har några miljoner kan det vara värt ett samtal. Norska investerare kanske?

* * *

Stor #Metoo-skandal i danska S

Delar av svenska socialdemokraterna har de senaste åren tittat allt mer på vad danska S ägnar sig åt. Partiet sitter i regering och har stärkt sin ställning där.

Men den senaste tiden har en skandal slagit till med full kraft mot partiet. Yngre kvinnor har gått ut och berättat om upplevelser som tillsammans ger något av ett #Metoo-S.

Det kommer dessutom i spåren av att Köpenhamns överborgmästare, Frank Jensen, tidigare fått lämna sitt uppdrag som främsta politiker i huvudstaden, efter liknande anklagelser.

”Jag beklagar djupt de upplevelser de har haft. Man måste bete sig ordentligt i och runt Socialdemokraterna. Det måste finnas en arbetsmiljö som vi alla kan vara i. Jag är ledsen och ledsen över att vissa har haft dessa erfarenheter, "svarade Mette Frederiksen när Ekstra Bladet frågade om hennes brist på svar i ärendet, vilket Berlingske avslöjade på söndag.

Premiärministerns svar kom på torsdag kväll vid en presskonferens i Marienborg, där Mette Frederiksen, efter ett möte med statscheferna från Grönland och Färöarna, ställde sig tillgänglig för pressen.

"Jag tror att jag har gjort min ståndpunkt många gånger i denna diskussion, och jag skulle vilja göra det idag. Stötande beteende är oacceptabelt hos socialdemokraterna. Det är i det förflutna, och det är i nuet, fortsatte premiärministern.

 * * *

På partibytarbänken

Det danska partibytarlaget i en 4-4-2-uppställning. Partibytarna kan samla ett elvamannalag.

Så här i EM-tider finns det en turnering där Danmark slår oss alla dagar i veckan. Sverige har två, Danmark har elva. Trots att folketinget bara är nästan hälften så stort som svenska riksdagen – de har 179 ledamöter – har de sedan valet 2019 hela elva avhoppare som valt att lämna sitt parti.

Och de som inte gör det för ett annat parti placeras symboliskt längst bak i folketingssalen där de kan sitta och språka, förmodligen om att det var bättre förr, eller att det blir bättre sedan. Där sitter UFG, som inte är ett parti, utan står för Utanför partigrupperna.

UFG-gänget längst bak som backbenchers

Och det är inte vilka som helst

• Tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen (f d Venstre) som är i färd med att stata sitt eget parti

• Tidigare migrationsminister Inger Støjberg (f d Venstre)

• Tidigare partiledaren/grundaren av Alternativet, Uffe Elbæk, som nu startat nya miljöpartiet Fria Grønne. Fast Uffe valdes in första gången för Radikale Venstre.

• Samma resa, från Alternativet till Fria Grønne, har Sikandar Siddique gjort.

• Liksom Susanne Zimmer, från Alternativet till Fria Grønne.

• Tidigare ministern Simon Emil Ammitzbøll-Bille valdes första gången in för Radikale Venstre, blev partilös, anslöt sig och valdes för Liberale Alliance, men är nu än en gång som det heter på danska ”lösgångare”.

Orla Østerby valdes in för Konservative men har blivit ”lösgånare” han också.

Jens Rohde, som valdes in för Radikale Venstre, men nu gått till Kristendemokraterne.

• Britt Bager, som valdes in för Venstre är numera med i Konservative.

• Sak samma med Marcus Knuth som gick samma väg.

Ida Auken hör numera hemma i Socialdemokratiet, men var fram till januari i år vald för Radikale Venstre, fast första gången för Socialistisk Folkeparti.

Folketinget har redan 15 (!) partier om man räknar de fyra ledamöterna för lokala partierna för Grönland och Färöarna. Då är UFG oräknat.

* * *

Covid-kritik mot Kenney

Vi bara måste skriva om den hårda kritik som riktas mot Albertas premiärminister Jason Kenney, för att ha brutit mot de lokala covid-19 reglerna. Jason satte sig på en uteservering med tre andra ministrar i strid med föreskrifterna.

Varför? Jo, för att en annan minister Leela Aheer måste ha den politiska världens coolaste glasögon. Ett annat skäl är att hennes minsterpost måste vara direktimporterad av regeringen Löfvens konsult i namngivandet av ministerposter: Leela är Minister for Culture, Multiculturalism and the Status of Women. Hon är dessutom vald i valkretsen Chestermere-Strathmore.

Det stod inte på förrän Rajan Sawhney, som är Minister of Community and Social Services, anslöt sig till kritiken. I hans fall finns lite kvar att jobba med utifrån svensk inspiration vad gäller titeln.

* * *

Ställa in sig hos stabschefen? Ta med Tab!

Bra på att hålla masken. Om inte någon har med sig en TaB-förstås. Foto: TT
Dyrkas av Bidens stabschef

Ron Klain är stabschef hos Joe Biden. En sådan där svårflörtad man som det är svårt att imponera på, och som sett och hört allt. Som får göra svåra och känsliga avvägningar.

Men det finns ett sätt att göra honom på gott humör, avslöjar Politico. Det är att ordna fram en TAB. Det är en i princip utrotningshotad dryck i Coca-Colas sortiment som aldrig tog sig över Atlanten och våra breddgrader. De marknadsförde den när den kom 1963 som drycken "for beautiful people”, eftersom den var deras första lågkaloridryck.

Fast TAB skickas numera inte ut till återförsäljarna, mer än till deras egna, World of Coca-Cola in Atlanta, och deras butiker i Orlando och Las Vegas.

Så till vardags får Diet Coke duga för Klain. Men de som vill ställa in sig hos stabschefen missar inte att förse sig med en packe TAB.

* * *

Satsar Sjöstedt på Marx eller Ho Chi Mihn-skägg?

Foto: Göran Greider

En selfie som Göran Greider lägger ut efter ett möte meds tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt, på hembesök i Sverige, avslöjar att han nu anlägger skägg.

Vi väntar med spänning på fortsättningen. Blir det ett yvigt Karl Marx-skägg eller har han i Hanoi hittat inspirationen till ett mer spretigt Ho Chi Mihn-skägg?

* * *

Padel utan sadel

Inte nog med att det nu ska utredas om Henrik Sundström, M-ordförande i samhällsbyggnaden varit jävig när de gav bygglov till en padelhall. Att den tidigare var ridhus och ersätts av padel upprör ännu mer och skapar starka protester i Ljungskile.

* * *

Joe Doe?

EU-kommissionen har lite att reda ut: Joe Doe eller John Doe?

* * *

Lika som bär 1

Björn Borg, tennisstjärna, och Lars Trägårdh, historier

Lika som bär 2

Stefan Löfven och Martin Wannholt, ledare för Demokraterna i Göteborg. Tack till "Göteborgare i exil"!

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!