Baktalade Reinfeldt – nu är han tillbaka hos sossarna
Socialdemokraterna är det parti som mäter mest. Vid sidan av de opinionsundersökningar som publiceras i medierna gör partiet rader av egna mätningar.
Och vem gör dem? Jo, Mats Lindström som fick gå från S-högkvarteret 2006 sedan det avslöjats att han spred falska uppgifter om Fredrik Reinfeldt, då Göran Perssons utmanare om statsministerposten.
Han var partiets opinionsexpert när han avslöjades som den anonyme mejlare som från adressen [email protected] skickade tips till medierna om att Reinfeldt använde barnflickor från Östeuropa som betalades svart.
Reinfeldt polisanmälde Lindström men utredningen lades ner av åklagaren. Lindström slutade på partiexpeditionen 24 februari 2006.
I stället startade han eget företag som analyserar och gör opinionsundersökningar. Och storkund är hans gamla arbetsgivare S. Hans företag, Nytrend Opinionsundersökningar, omsatte under brutna räkneskapsåret 1 september 2016 till 1 september 2017 nära 4,5 miljoner med en nettomarginal på hela 75 procent. Trenden tycks vara en god uppgång under valår.
Mats Lindström hävdade hela tiden att han var ensam om att skicka mejlen, att ingen annan kände till vad han gjorde. Men hans nära vän från tiden i studentförbund och SSU och kollega på partiexpeditionen då, Anders Lindberg, pekades ut som medskyldig.
Men han förnekade det:
– Jag hade ingenting med det här att göra, sa Anders Lindberg när Expressen träffade honom 2006, men han såg ändå anledning att ta tjänstledigt en tid.
Anders Lindberg är i dag politisk redaktör på Aftonbladet.
Svenskt Näringslivs nya boss
Allt tyder nu på att Jan-Olof Jacke blir Svenskt Näringslivs nästa vd.
Han är i dag vd för AstraZeneca Sverige. En post han haft sedan 2013.
Många har pekat ut Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen och tidigare vd för Företagarna – Liksom Stockholms handelskammares tidigare vd Maria Rankka – som Svenskt Näringslivs nästa vd. Men styrelsen har gjort bedömningen att det behövs någon från industrin i ledningen. Avgående vd Carola Lemne kom från Praktikertjänst, och nuvarande ordföranden Fredrik Persson kom från Svensk Handel.
Dags alltså för en industrialist.
När Jacke skildrades i Chefs test 2016 beskrev tidningen att många var tveksam till honom som ny vd på AstraZeneca, men att ”estradören, gentlemannen och tidsoptimisten har vunnit över tvivlarna”.
På väg bort respektive på väg in som språkrör? Foto: TT
Hon trivs bäst på andra sidan havet
Det tisslas och tasslas inom Miljöpartiet. Om framtiden för de miljöpartistiska språkrören. Vad händer om MP, och det verkar många i partiet förutsätta, inte sitter i regeringsställning efter valet? Gustav Fridolin försvinner 2019, det står klart. Men Isabella Lövin, hon har ju enligt partistadgarna tid kvar – även om hon måste packa ihop sitt pick och pack på UD och flytta till riksdagen.
En del miljöpartister tippar på att språkröret i så fall kommer göra något annat. Före politikerkarriären jobbade hon som journalist och skrev en hyllad bok om överfisket i världshaven. Första politiska uppdraget var i Bryssel som Europaparlamentariker dit hon valdes 2009, hon fick förnyat förtroende att åka till Bryssel 2014 innan Stefan Löfven plockade in henne i regeringen.
– Isabella trivs bäst i Bryssel eller New York, säger en källa.
New York alltså. Ja, Lövin sägs ha en bra relation till FN:s generalsekreterare António Guterres och kanske blir det som en del i partiet tror, att kanske han fiskar, ursäkta, fixar ett jobb åt henne som har med världshavens välmående att göra.
Frågan är vilka som i så fall skulle ta över de två språkrörsplatserna. I dessa tider då partiet allt mer dras mot mitten talas det om Per Bolund: en förhållandevis ung och trygg mittenkandidat. Biolog i grunden med sinne för siffror. Men på den andra stolen är det lite mer osäkert. Kanske Maria Ferm, före detta språkrör för Grön Ungdom som satsat hela sitt politiska kapital i migrationsfrågan? Nej, säger folk på insidan. Hon har starkt förtroende bland de som sätter asylrätt och flyktingfrågor högst på agendan, men har ingen chans mot Alice Bah Kuhnkes strålglans.
Om Alice vill, som en källa uttrycker det, så får hon jobbet.
Morgans mardröm
En twitterdialog har gjort att det skämtas friskt om justitieminister Morgan Johansson. Det började med en annons i Sydsvenskan om att 90 000 högstadie- och gymnasieelever i Skåne får ett gratis resekort för sommaren.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt var snabbt med att ta åt sig äran, statliga pengar i budgeten, ska ha gjort det möjligt. Och V var pådrivande, enligt honom.
Men fick ett raskt svar från Morgan Johansson:
Handsken, eller sommarkortet, var kastat. Den frejdige S-debattören Andreas Henriksson satte sig direkt vid tangentbordet:
Högervänsterextremisten
På alltid intressanta statsvetarbloggen Politologerna gör Per Oleskog Tryggvason, doktorand vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet ett försök att placera in de svenska partiernas sympatisörer i ett GAL-TAN-index (GAL för (G)röna, (A)lternativa och (L)ibertära frågor å ena sidan och TAN för (T)raditionalistiska, (A)uktoritära och (N)ationalistiska)
Indelningen bygger på vad sympatisörerna uttryckt för åsikter i sakfrågor i SVT:s valkompass.
Men som ofta är extremerna intressanta. När ”Respondenternas spatiala placering på vänster-höger indexet (x-axeln) och GAL/TAN-indexet (y-axeln) nedbrutet per parti” redovisas för Vänsterpartiet hamnar de flesta i övre vänstra hörnet. Men det finns ett undantag. Någon har placerat sig nere i det undra högra hörnet.
En starkt nationalistisk vänsterpartisympatisör med rakt igenom högerståndpunkter – det vore onekligen en upplevelse att få höra mer om hur hen tänker och resonerar. Ger sig personen till känna lova vi att ordna en träff med Jonas Sjöstedt.
Juholt sabbar ackordet!
Alexandra Charles, grundare av 1,6 miljonersklubben på besök hos Sveriges ambassadör på Island.
Det grymtas om Håkan Juholt på UD och andra ambassader. Inte av skälet att han skulle ligga på latsidan, eller sagt lite för mycket i någon intervju. Nej, det handlar tvärtom om att Juholt har satt ribban på en helt ny nivå för svensk representation i utlandet. Håkan nätverkar och bjuder in till sammankomster på ambassaden, hittar på nya aktiviteter och stundtals står han och kulbon Åsa för själva skaffningen. Det bakas och rullas köttbullar i ambassadköket.
– Om vi skulle ägna oss åt sådant skulle vi inte hinna med de diplomatiska uppdragen, menar företrädarna på andra ambassader som inte är lika förtjusta i kakbak eller kulturella sammankomster.
Fast i UD-korridorerna hörs invändningen att man nog får gå tillbaka till fiskekrigets dagar på 60-talet för att hitta någon diplomatisk kris kring Islands relation till övriga Norden.
Och att Sverige aldrig varit lika hett på Atlantön som sedan Håkan Juholt kom dit.
Marksistiska nyheter 1: Inför valet träffar TV4:s Jenny Strömstedt och Steffo Törnqvist partiledarna på sina hemorter. Därför kommer programledarna att åka till Skene och Marks kommun för att möta Jan Björklund.
Lika som bär:
Annie - filmfigur / Lars Stjernqvist (S), kommunstyrelsens ordförande Norrköping
Marksistiska nyheter 2: Pride kommer till Mark för första gången. Under en vecka i augusti ska arrangemang på flera orter i kommunen understryka vikten alla människors lika värde. ”Det här är ett jätteviktigt evenemang, alla har samma värde oavsett vilken sexuell läggning man har”, säger Gisella Olsson från Studieförbundet Vuxenskolan.
Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]
Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.