Musikspecial: Här är artisterna som banade väg för sin presidentkandidat

Text: Andra Kammaren

[caption id="attachment_647577" align="alignnone" width="561"] Den obesjungne hjälten David Plouffe. Foto: TT[/caption]

På valnatten efter att ha blivit vald till president 2008 hyllade Barack Obama "the unsung hero of this campaign, who built the...best political campaign, I think, in the history of the United States of America".

Han talade om sin kampanjchef David Plouffe.

Vinnande kampanjchefer i amerikanska val blir hjältar och kan sedan ägna sig åt lukrativa rådgivaruppdrag, skriva böcker och hålla föreläsningar. Förlorarna blir i allmänhet bortglömda eller får agera  politiska konsulter i något lokalval någonstans.

[caption id="attachment_647584" align="alignnone" width="587"] Louisianasonen James Carville var en makalös kampanjledare, men platsar inte bland Amerikas bäst klädda män. Foto: TT[/caption]

[caption id="attachment_647572" align="alignnone" width="589"] Lee Atwater. Foto: TT[/caption]

James Carville (Bill Clinton 1992), Lee Atwater (George Bush 1988), David Plouffe och David Axelrod (Barack Obama 2008) och Karl Rove (George W Bush 2000 och 2004) och Kellyanne Conway (Donald Trump 2016), är några av de kampanjchefer och strateger som har tillskrivits avgörande betydelse i en framgångsrik kampanj.

[caption id="attachment_647603" align="alignnone" width="581"] Jen O’Malley Dillon. Foto: skärmdump[/caption]

Och nu – vem kommer att stiga fram som makthavaren bakom nästa amerikanska president? Blir det Jen O’Malley Dillon eller Bill Stepien?

[caption id="attachment_647581" align="alignnone" width="590"] Bill Stepien. Foto: TT[/caption]

Jen O’Malley Dillon tog över som Bidens kampanjchef i mars i år. Hon hade tidigare samma roll hos demokratiske kandidaten Beto O’Rourke, och gjorde sina första kampanjinsatser för presidentkandidaten och vicepresidenten Al Gore 2000, och jobbade åt demokratiske kandidaten John Edwards inför presidentvalen 2004 och 2008. Efter att han besegrats i två primärval kom hon 2011 in som biträdande kampanjchef i Barack Obamas återvalskampanj 2012. Efter en kort tid i Vita huset var hon med och grundade politiska konsultbyrån Precision Strategies, ihop med kollegor från Obamakampanjen. Bland annat jobbade de åt liberala partiet i Kanada i valet 2015.

Hon tog över efter Greg Schultz som varit rådgivare åt Joe Biden under hans tid som vicepresident och som blev hans kampanjchef i början av 2019. Greg Schultz har kvar en roll som senior rådgivare i Bidenkampanjen.

Bill Stepien fick ta över som Trumps kampanjchef så sent som i juli i år. Stepien jobbade tidigare åt New Jerseyguvernören Chris Christie, men fick sparken från honom när Christie förklarade att han tappat förtroendet för hans omdöme. Efter Trumps seger i förra valet, då Stepien fanns i kampanjorganisationen, har han jobbat i chefspositioner i Vita huset.

Han tog över efter den yvige Brad Parscale som först blev inkopplad på att göra en hemsida åt Trumpkampanjen 2015 och sedan blev digital chef för valkampanjen under 2016.

Brad Parscale anses ligga bakom den kampanjens framgångsrika metoder för att via Facebook fånga in individer i swingstates och i samarbete med Cambridge analytica utveckla microtargeting för att nå väljare med specialanpassade budskap. I februari 2018 utnämndes han till att leda Trumps återvalskampanj.

[caption id="attachment_647582" align="alignnone" width="608"] Kellyanne Conway hyllas av Trump på installationsdagen. Foto: TT[/caption]

Trumpkampanjen inför 2016 var ännu mer skakig på det övergripande planet. Kellyanne Conway kom in som kampanjchef först i augusti 2018, men är den första kvinna som varit kampanjchef i en framgångsrik presidentkampanj (då återstår det att se hur det går för Biden och Jen O’Malley Dillon). Trots många personskiften runt Trump verkade hon fram till i år som rådgivare åt presidenten.

[caption id="attachment_647589" align="alignnone" width="617"] Huma Mahmood Abedin, Hillary Clintons främsta rådgivare (till höger), som fick trubbel på hemmaplan. Foto: TT[/caption]

[caption id="attachment_647571" align="alignnone" width="622"] Han bakom problemen - Anthony Weiner. Foto: TT[/caption]

Huma Mahmood Abedin var aldrig kampanjchef åt Hillary Clinton (det var Patti Solis Doyle) men spelade en central roll i Hillarykampanjen. Hon fick dock besvär från insidan när maken Anthony Weiner som kom in i representanthuset 1999 och omvalts sex gånger hamnade i en uppmärksammad skandal där han skickat skickat sexmeddelanden och dubiösa bilder till en 15-årig flicka. Utskuffad ur Washington DC gjorde han ett nytt försök i borgmästarvalet i New York men förlorade demokraternas primärval.

Roger Stone var heller aldrig kampanjchef men har varit rådgivare åt Donald Trump, och fanns med redan på Richard Nixons tid och var även rådgivare hos Ronald Reagan. Stone dömdes till 40 månaders fängelse efter att ha lämnat falska uppgifter om ryska inblandningen i presidentvalskampanjen 2016, men benådades av Trump.

[caption id="attachment_647588" align="alignnone" width="605"] JFK hade ett enkelt val av kampanjchef - brodern Robert Bob Kennedy. Foto: TT[/caption]

* * *

552 Donald men bara fyra Trump

En artikel om säkerhetsläckor i Dagens Nyheter i veckan fick oss att tänka efter, inte på säkerheten i sig, utan på namn. För där fanns ett uttalande av Leif Nixon, it-säkerhetsexpert. Har de amerikanska president- eller kandidatnamnen spritt sig eller fanns de här redan?

Jo, det fanns 40 personer som hade Nixon som efternamn. Trump som efternamn fanns hos fyra.

Vi letade vidare och hittade:

Kalle Nixon Bruce Tigertass

Charl Biden

Kennedy Harris Raymond Forsberg

19 Bush, bland annat Floyd Bush

3 Obama och fem med Barack som förnamn

Kennedy 239 personer

24 heter Paine, men ingen Mike eller Michael

Två Sara(h) Palin

Jimmy Carter (som mellannamn).

19 har Clinton som efternamn, många fler som förnamn eller mellannamn

Tre har Hillary som förnamn, tre som efternamn, och en Hillary Bruce Katz.

85 heter Sanders i efternamn, som Rob Sanders

Elisabeth Warren och 72 andra har det som efternamn (utan accent)

11 heter Romney

En John Kerry.

552 har Donald som tilltalsnamn

293 män och två kvinnor har Joe som tilltalsnamn

41 kvinnor har Kamala som tilltalsnamn

713 personer har Mike som tilltalsnamn

13 personer har Bernie som tilltalsnamn

156 personer har Al som tilltalsnamn

* * *

Vem skriver Ulfs biografi?

[caption id="attachment_647633" align="alignnone" width="559"] Runar Sögaard pratar med Jimmie Åkesson under valrörelsen 2018. Nu ska Runar skriva bok om Jimmie. Foto: TT[/caption]

Jimmie Åkesson ska porträtteras av Runar Sögaard, avslöjar predikanten i sin nya bok. Svensk Damtidning skriver att det ska bli ”den definitiva skildringen av SD-ledarens liv och berättelse”. Runar berättar för tidningen om när han kläckte idén för SD-ledaren:

– Jag sa att jag kommer att vara en kritisk författare. Jag kommer att kalla en spade för spade. Jag är inte intresserad av att göra en propagandabok. Däremot vill jag lägga fram en berättelse som han tycker stämmer, säger Runar.

– Men jag har aldrig röstat på SD, jag har aldrig varit medlem av SD.

– Jag vill inte att folk ska få en bättre bild av Jimmie, de ska få en riktig bild av honom. Jag hade kunnat skriva min självbiografi och målat upp mig själv som en fläckfri svärmorsdröm. Men vem sjutton tror på det? Vi är skyldiga att presentera våra folkvalda med hjälp av sanna bilder. Sedan kan man tycka olika om honom, det är det som är det fina med demokrati.

[caption id="attachment_647634" align="alignnone" width="459"] Radarpar i KD:s förvalsturné: Ebba och Bert. Foto: TT[/caption]

Vi anar en trend här, att ledare för det block till höger som vill ta makten ihop väljer att ta hjälp av avdankade 90-talskändisar för att nå ut. Först ut var KD-ledaren Ebba Busch som åkte på Sverigeturné med Bert Karlsson inför valet 2018. Det lär ha retat Åkesson, att inte han kom på idén att knyta till sig pionjären inom missnöjespolitik i modern svensk politisk historia. Men Runar är inte dålig han heller, skjuter från höften (sovrumsfönstret) och träffar rakt in i målgruppen.

Frågan är vem i denna svunna tids kändisgalleri Ulf Kristersson ska välja? Vi gissar att Kicki Danielsson är ledig, om hon besitter ordets gåva bortom musiken, annars Robinson-Robban eller den där killen som pruttade God save the Queen* hos Robert Aschberg?

* Mr Methane (aka Paul Oldfield) gjorde det dessutom inför dåvarande utrikesministern Margaretha af Ugglas (M)

* * *

Känd från tv… hjälper till – eller ett Z?


Kanada har just sett ett fyllnadsval i centrala Toronto som stack ut. Fyllnadsval brukar annars vara rätt trötta. Men här dök tv-kändisen Marci Ien upp som kandidat för Liberalerna. Dessförinnan hade hon som programledare på CTV suttit i studion med premiärminister Justin Trudeau. Snabb och rask karriär, fast å andra sidan är Justin Trudeau gift med en tidigare tv-programledare, Sophie Grégoire, även hon på CTV, så han lyfter väl inte på ögonbrynen.

Men Ien hade en stark utmanare i Gröna partiets nya partiledare Annamie Paul, som dock missade chansen att ta sig in i parlamentet.

Fastän mannen som tidigare gick under namnet Sheldon Bergson bara fick 56 röster är hans tilltag inför valet politiskt innovativt. Sheldon bytte nämligen namn, till Above Znonofthe, och fick därigenom sista platsen på röstsedeln och kunde göra sin poäng: rösta inte på någon ovanför.

– Jag riktar mig till alla som normalt sett inte brukar rösta och tänkte att en dag ska jag få ingen av dem på röstsedeln, säger Above Znonofthe till CBC News.

Om han avser att byta tillbaka till sitt gamla namn framgår inte.

* * *

Var är Lobsterman i år?

[caption id="attachment_647579" align="alignnone" width="556"] With his campaign manager George Cleveland at his side, Jeff "Lobsterman" Costa announces his candidacy for president Friday, April 2, 1999, in Concord, N.H. Costa said he would pay the filing fee and do whatever is needed to get his name on the NewHampshire ballot for next years presidential primary. Så lyder bildtexten till presentationen av Kräldjurspartiets kandidat 1999. Foto:TT[/caption]

En stilstudie av Lobstermans valstrategi finner du här.

* * *

”Anonymus” slutar vara anonym

Den anonyme skribent som 2018 skrev ett anonymt inifrån-inlägg i New York Times om Donald Trump har nu trätt fram.

”Make no mistake: I am a Republican, and I wanted this President to succeed. That’s why I came into the Administration with John Kelly, and it’s why I stayed on as Chief of Staff at the Department of Homeland Security. But too often in times of crisis, I saw Donald Trump prove he is a man without character, and his personal defects have resulted in leadership failures so significant that they can be measured in lost American lives”, skriver Miles Taylor.

* * *

Första kampanjlåten redan på 1700-talet

Ballonger, flaggor, plakat och uppeldande låtar. Visst är amerikanska kampanjer mer färgstarka än svenska där det i bästa fall dyker upp en okänd eller i stort sett bortglömd och drar några låtar. Och kampanjmusiken i USA har en gammal historia.

Adams and Liberty var den första kampanjlåten i amerikansk historia. Syftet var att stödja federalisten John Adams inför presidentvalet år 1797.

Under 1930-talet depression använde Franklin D. Roosevelt sig av Happy Days Are Here Again för att muntra upp under sina framträdanden. Kampanjen tog en redan existerande sång till sin.

George Bush (den äldre) använde sig This Land Is Your Land av Woody Guthrie i sin presidentvalskampanj år 1989.

Fast han nötte inte ut den mer än att den var ett givet inslag i Obamas presidentinstallation 2009, framförd av Pete Seeger och Bruce Springsteen (vem den tredje killen är har vi faktiskt inte koll på).

Bill Clinton körde i sin tur med Don´t Stop med Fleetwood Mac 1993

[caption id="attachment_647585" align="alignnone" width="581"] Al i den politiska historiens mest utdragna kyss med hustrun Tipper Gore i samband med att han blev demokraternas presidentkandidat 2000. Foto: TT[/caption]

Fast 2000 avstod demokraternas presidentkandidat, vicepresidenten Al Gore från att välja den annars givna: You Can Call Me Al 

Stevie Wonder backade upp Barack Obama med sin Signed, Sealed, Delivered år 2009.

”Han använder mina ord och min röst för att framföra ett budskap som jag inte stöder”, skrev John Fogerty på Twitter efter att Donald Trump använt Fortunate Son på sina valmöten.

John Fogerty med Creedence Clearwater Revival hade många hits på 1960- och 1970-talet. En var Fortunate Son från 1969.

Även Phil Collins har krävt att Trump ska sluta använda hans musik på kampanjmöten då Collins hit In the Air Tonight från 1981 använts utan att kampanjen hade tillåtelse till det.

Så även Neil Young, som ilsket skrev ett öppet brev till Donald Trump på sin hemsida:

”Varje gång ’Keep on Rockin’ in the Free World’ eller någon annan av mina låtar spelas på dina kampanjmöten så hoppas jag du hör min röst. Kom ihåg att det är rösten av en skattebetalande amerikansk medborgare som inte stöder dig – jag.”’

Harry S Truman 1948 tog till  I'm Just Wild About Harry

I like Ike var det enkla budskapet 1952 i Ike Eisenhowers kampanj

Om kampanjlåten High Hopes för John F Kennedy 1960 finns den här lilla filmen.

Och här är låten i Frank Sinatras tappning (JFK)

Lyndon B Johnson 1964 gjorde helt enkelt om Hello, Dolly till Hello, Lyndon

Richard Nixon 1968 var ingen höjdare (musikaliskt) Nixon's The One

Inte Richard Nixon 1972 heller Nixon Now

Jimmy Carter tog 1976 till Jack Turners Why Not the Best för att vinna

[caption id="attachment_647583" align="alignnone" width="583"] Bruce Springsteen har ställt upp för John Kerry, Barack Obama och nu Joe Biden. Foto: TT[/caption]

Nu då? Jo, Biden använder Bruce Springsteens We Take Care of Our Own

Joe Biden har också använt Jackie Wilsons Higher and Higher

Donald Trump använder ofta Village Peoples Y.M.C.A på sina möten. Mer för att höja stämningen, för det kan väl knappast vara låtens (outsagda) innebörd han är ute efter?

I en rätt finurlig Trumpparodi har Talking Heads Once in a Lifetime använts med den kanske passande textraden And you may ask yorself, ”Well how did I get, here…”

* * *

På tal om artister...

Med mindre än en vecka kvar till valet gick rapartisten Lil Wayne, som slog igenom tidigt 00-tal (när han var... eh liten?), ut och stöttade Donald Trump. Ett inlägg som fick Twitter att explodera.

* * *

Spellistorna som kan hålla dig vaken

Inte din musiksmak ovan? Lugn, vi har annat. Vi kan se fram mot ett nattvak med valvakorna i veckan som kommer. Höj stämningen coronasäkrat med en unik spellista för kvällen/natten. Gör din egen eller sno ur dessa. För det kan bli en lång natts färd mot dag….

Bruce Springsteen bidrar med sin egen spellista över Trumperan.

Alla delstatsresultaten som räknas upp kan föranleda ett litet smakprov på de olika staterna i musikform.

US Election Night är en lite mixad lista med massor av utvalda låtar som kan räcka ända in i recount

* * *

Politikens lagar

Paul Wells är senior reporter och kolumnist på kandensiska magasinet Macleans. Han skrev nyligen om de ”politikens lagar” som han funnit gäller i huvudstaden Ottawa. Vi såg snabbt likheter och har översatt den till svenska förhållanden:

  1. I varje situation tenderar svensk politik att gå mot den minst spännande lösningen
  2. Om alla i Stockholms politiska värld vet något är det inte sant
  3. Den kandidat som uppvisar bästa humöret vinner
  4. Partiskhet är alltid lätt att upptäcka, utom i din egen spegel

* * *

Strömhopp från 

Den stora draken på Kungsbron börjar allt mer påminna om en stor atlantångare på kurs nedåt, där snart bara kaptenen står kvar vid rodret. I juni framkom det att 50 tjänster på Aftonbladet skulle bort, och många profilerade reportrar ställde sig på rad för att plocka ut avgångsvederlag. Av de som hoppat överbord fanns politikreportrarna Pär Karlsson och Anette Holmqvist, den senare känd för att ha avslöjat Håkan Juholts boendeförhållanden som blev utlösande för en till synes evig S-kris.

Pär Karlsson har oss veterligen inte hoppat på något nytt men Anette Holmqvists Kalixmål kan nu höras i Sveriges Radios Ekot. I övrigt är ”samhällsredaktionen” på tidningen i dag en löst sammansatt sak.

Häromdagen kunde huvudkonkurrenten Expressen stoltsera med att man värvat Erik Wiman. Han började sin kvällstidningskarriär på "Jyckens" webb men klättrade snart i graderna och blev utsänd till bland annat Libyen under Arabiska våren. Tillsammans med fotografen Magnus Wennman har han prisats för en dokumentärfilm om krigets Syrien, och får nog anses vara en skaplig skalp för ”Getingen”.

Bland avhoppen på Aftonbladet finns även Matilda Wennerholm, som blir chef över Aller medias tv-desk. Allers snor också Cecilia Wugk, som likt Wennerholm varit en uppskattad medarbetare på Aftonbladets tv-avdelning.

Sedan har vi hört lite skvaller, dels att krönikören Oisín Cantwell ska ha fått erbjudande från andra mediehus dels att det vankas pensionsavgångar. Lena Mellin har fyllt 66, och både Peter Kadhammar och Wolfgang Hansson närmar sig de 65. Frågan är hur länge de står kvar jämte kaptenen vid rodret.

[caption id="attachment_647569" align="alignnone" width="430"] När det gick uppåt för "Bladet" var t o m Göran Skytte frontfigur.[/caption]

* * *

Kurvan som klarar ut det mesta

En journalistkollega fick en gång en beställning: Red ut de senaste 20–30 årens konjunktursvängningar. Men det ska helst inte vara någon text. Han gjorde det självklara valet att ringa Klas Eklund, som hjälpte till att ordna en kurva med kommentarer.

Nu hittade vi den här om de senaste 60 åren på nätet, vi får väl se vad som händer med den på tisdag:

* * *

En dousa snus

Förrförra veckan skrev vi om KD-ungdomarna i KDU:s plötsliga engagemang i fråga om skatten på snus. Nu kommer MUF:s avgående ordförande Benjamin Dousa också ut som snuslobbyist, och kombinerar det hela med medlemsvärvning.

Vi misstänker att snuslobbyisten Patrik Strömer, i Svenska Snustillverkarföreningen och med bakgrund i M, gjort ett varv bland ungdomsförbunden i det konservativa blocket. Snart kommer säkert ett snusutspel från Ungsvenskarna.

* * *

Trähusdrömmar för miljoner

För två miljoner dollar kan den bli din, denna remarkabla villa i Maplewood, New Jersey.

 

Mäklarfirman Zillow behöver inte ta till överdrifter: En magnifik pärla från 50-talet, nu med originalinredning. Detta Frank Lloyd Wright-inspirerade hem är harmoniskt inbäddat på nästan två hektar parkliknande mark och kombinerar fantastisk design, mästarhantverk, stora öppna ytor och rikligt med naturligt ljus. Innehåller en magnifik hall med 2 våningar, stort fönster, vardagsrum och matsalar, kök och frukostrum, spasvit med dubbla bad och omklädningsrum, biljard & mediarum och träningsrum mm.

[caption id="attachment_647610" align="alignnone" width="576"] Vi tror att vi skulle känna oss rätt bekväma med att distansarbeta från det här kontoret. Men när kommer Apple med en trämodell?[/caption]

* * *

Grönt för Märta eller Åsa?

Enligt vadslagningsexperterna på Unibet är det ännu så länge lika mellan Märta Stenevi och Åsa Lindhagen om att bli språkrör för MP.

* * *

Två nya starke män

Av allt att döma klarnar det nu vilka som tar över S-styret i gamla S-städerna Norrköping och Västerås. Redan på förhand kan vi säga att Olle Vikmång har bättre ingångar i regeringskansliet. Hans bror Nils är statssekreterare hos Stefan Löfven. Men Staffan Jansson kanske har kontakter ännu högre upp?

* * *

Joakim "Pimme" Thåström har odödliggjort en adress i Stockholms sydvästra trakter. Nu noterar vi att en bostadsrättsförening i kvarteret intill har tagit namnet Brf Imperiet. Hur Thåström är en bostadsrättsförening? Som kuriosa kan Andra kammaren avslöja att förre S-politikern Veronica Palm bor endast ett par hundra meter från huset där Thåström växte upp.

Punkigt!

* * *

Blåvitt tar över i rött parti

Jonas Sjöstedt kontrar:

* * *

Vi (nä, andra gjorde det) noterade att...

... Pål Jonsson stod framför en dörr med lösenordet till M-nätverket och pratade om brister i datasäkerheten. Någon var hygglig nog att maska det...

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_647609" align="alignnone" width="558"] Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, och Theresa Coffey, arbetsmarknadsminister i Storbritannien.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]