Politiker – ett yrke med lysande framtidsutsikter!

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

Har du ett barn hemma som funderar på vad det ska bli när det blir stort? Ta genast ett allvarligt samtal med Ulla eller Conny eller vad de nu kan heta och övertyga dem om att alla tankar på att bli brandman, polis, kriminell eller sjuksköterska är helt passé.

För vi har hittat en yrkesgrupp och en bransch med mycket gedigna framtidsutsikter: politiker.

Bara på den politiska sfärens första steg som heltidsanställd politiker – som politisk sekreterare i en kommun – har sedan mandatperioden 2011–2014 antalet jobb ökat med 62 procent!

I Dagens Samhälle nr 29 har Johan Delby sammanställt antalet politiska sekreterare i kommuner och regioner och de uppgår i dag till 810 stycken. Jämfört med de 500 som tillsattes efter valet 2010. Ett politiskt jobbskapande på 62 procent, alltså.

Tillväxten är inte lika stark på den centrala nivån, i regeringskansliet handlar det om politiskt sakkunniga och pressekreterare och liknande, men de är generellt fler under en flerpartiregering än dagens tvåpartiregering. I alliansregeringen gick mer än ett tjog åt till s k samordning, vilket betydde att juniora medarbetare först skulle försöka komma överens över partigränserna. Gick inte det fick det lyftas till fyra statssekreterare från vart och ett av allianspartierna.

Att runt 4 500 personer i landet har som sin heltidssyssla att ägna sig åt partipolitik visar ändå på branschens möjligheter, och tillväxten totalt har varit på 15 procent sedan 2011–2014.

I det där samtalet med Ulla eller Conny bör du också framhålla att konkurrensen om jobben i den här branschen är långt mindre än i andra. De politiska ungdomsförbunden hade enligt en några år gammal sammanställning 24 000 medlemmar. Räknar man på de som rekryteringsunderlag är alltså chansen till ett hyfsat välavlönat politikerjobb ungefär en på fem. Inte illa!

Partierna har också över en längre tid tappat medlemmar. Fast medlemskap från start är inget krav, det kan fixas samma dag som du kliver in på kansliet. Fråga tidigare justitieminister Thomas Bodström till exempel.

Och minns hur det gick för Louise Erixon kommunstyrelsens ordförande (SD) i Sölvesborg. Förra perioden var hon politisk sekreterare... i Gävle, fast hon bodde i Sölvesborg. Ett tidigt exempel på hur distansarbete kan fungera i praktiken och snabbt leda till tyngre uppdrag.

Alla är naturligtvis inte lika förtjusta i denna utveckling av politiska tjänstemän. Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, som tillsammans med två andra granskade det de kallade ”policyprofessionella” i boken ”Makt utan mandat” säger till Dagens Samhälle om tillväxten av de politiska sekreterarna:

– Den visar att de trender vi pekade på i ”Makt utan mandat” fortsätter. Vi får allt fler personer som utövar politiskt inflytande utan att vare sig vara valda, och därmed kunna stå till svars inför väljarna, eller ha ett tjänstemannaansvar så att de kan göras ansvariga på det sättet. Det är en explosiv utveckling om man ser det över tid.

Det finns ett gammalt skämt om att ingen SYO-konsulent, eller vad nu yrkesvägledarna heter, har fått en ung besökare som säger: ”Jag skulle vilja bli SYO-konsulent”. Men yrkesvägledarna borde definitivt titta på framtidsutsikterna i denna bransch.

Som ett exempel kan vi ta några som började på första steget i Södertälje, en av de kommuner som var tidigast ute med att se finessen med politiska sekreterare.

De har varit politiska sekreterare i Södertälje:

Anders Lago (S), senare kommunstyrelseordförande (S), i dag förbundsordförande HSB, Jöran Hägglund (C), tidigare partisekreterare och statssekreterare, i dag landshövding i Jämtland, Gunnar Axén (M), tidigare riksdagsledamot och ordförande i socialförsäkringsutskottet, nu konsult, Evin Cetin(S), försteombudsman för S i Dalarna, och nu advokat, Ingela Nylund Watz (S), tidigare finanslandstingsråd (S) i Stockholm, i dag är riksdagsledamot, Toni Eriksson (S), i dag presschef hos försvarsministern, Sten Olsson (S), biträdande partisekreterare och statssekreterare, i dag fastighetskonsult, Anna-Karin Berglund (S), i dag drottning i pr-branschen, Elof Hansjons (S), i dag kommunalråd Södertälje, Håkan Buller (S), nu stadsbyggnadsnämndens ordförande Södertälje, Ewa Lofvar Konradsson (MP), nu nämndordförande Södertälje, Gabriella Gjerswold (MP), var kanslichef för MP i Stockholms stadshus, och i dag vd för City i Samverkan, Tommy Waidelich (S), som var HåkanJuholts ekonomiske talesperson och mångårig riksdagsledamot, Cinnika Beiming (S), tidigare riksdagsledamot, nu vd för Stockholms idrottsförbund.

Andra som kom från Södertäljepolitiken:

Odd Guteland (S), statsministerns presschef, Jytte Guteland (S), var SSU-ordförande, i dag i Europaparlamentet, Nisha Besara (S), tidigare vd för Unga Klara och ledarskribent på Aftonbladet, i dag lobbyist, Annica Dahl (S), tidigare statssekreterare, i dag ABF-chef, Annika Åhnberg (V) och (S), tidigare jordbruksminister och ordförande Rädda barnen, Kristoffer Thamsons (M), i dag trafiklandstingsråd i Stockholms län, började i fullmäktige i Södertälje, Catharina Elmsäter-Svärd (M), tidigare infrastrukturminister, i dag vd för Byggindustrierna.

* * *

Vem vill bli (M)iljonär?

Apropå chanser i livet ser vi att Moderaterna nu tar upp kampen med S om lotteriintäkterna. M-lotten lanseras hårt som ett sätt att bidra till en valseger år 2022.

Uppenbarligen räckte det inte med att sälja fastigheten i Gamla stan för att valkassorna framöver ska räcka till seger.

Enligt vad Andra Kammaren erfar förkastades dock den ursprungliga tanken på att lansera även s k trisslotter. Men vem vet, de kanske dyker upp framöver i en ny lotteririksdag?

* * *

Kampen om rörposten kan börja!

[caption id="attachment_645734" align="alignnone" width="478"] Janine Alm Ericson, Rebecka Le Moine eller Annika Hirvonen, nu finns tre kandidater till vem som ska efterträda Isabella Lövin som språkrör.      Foto: TT[/caption]

Så har tre miljöpartister och kvinnor ställt sig upp och sagt att de vill bli språkrör efter Isabella Lövin: migrationstalespersonen och gruppledaren Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine och nu senast Janine Alm Ericson, också gruppledare i riksdagen samt jämställdhetspolitisk talesperson.

Annika Hirvonen Falk har synts mycket den senaste tiden – inte överraskande med tanke på frågan hon representerar – och gjorde starkt intryck på många miljöpartister när hon agerade testballong åt partiledningen och ställde kabinettsfråga om migrationen.

– Då sa man: Tack! Annika drog en röd linje när vi hade glömt att vi hade en röd linje, berättade en miljöpartist för Fokus nyligen.

Men är hon partiledarämne? Långsiktigt vore hon ett bra alternativ, tycker en del. Andra pekar på att hon trots allt inte är supererfaren, och partiledningen beskrivs som livrädd för att inte hitta någon som klarar tempot, pressen och (efter Isabella Lövins genomklappning hos väljarna) populariteten som behövs. Vem, förutom de närmast sörjande, känner i ärlighetens namn till namnet Annika Hirvonen Falk?

– Personen som väljs måste ha förmågan att få ut vår politik i rutan, göra det med pondus och inte låta någon annan sätta bilden av oss, säger Henrik Ölvebro, kommunstyrelseordförande i Gällivare, som i och för sig inte vill peka sig egen favorit.

Så kanske Janine Alm Ericson. Hon har varit ekonomisk-politisk talesperson, har såväl medial- som förhandlingserfarenhet och erfarenhet från partiets politiska ledningsgrupp. Och något mer känd hos väljarna.

– Jag skulle säga att hon har större tyngd, säger en riksdagsledamot.

Och viktigt i det splittrade partiet:

– Hon har ingen bakgrund i någon falang som bara prioriterat migration eller klimat- och miljö, som en källa uttrycker det.

Miljörörelsen i partiet hoppas nog på Rebecka Le Moine, som samtidigt lär få de ”partilojala” att svettas. De som skryter om hur mycket partiet ”lärt sig” av att sitta i regering och svälja tunga kompromisser. Le Moine vill se förändring NU. Är en sådan som gärna lyfter MP:s systemkritiska sida, den bångstyriga, som förr hånades men som borde landa bättre i tider av ett allt mer utbrett missnöje med mainstream-politik.

Sedan har vi alla de som inte klivit fram, men som nämns i bakgrundssamtalen. Som satstråden: jämställdhetsministern Åsa Lindhagen och kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Statssekreteraren Maria Ferm och förra miljöministern Karolina Skog.

[caption id="attachment_645737" align="alignnone" width="534"] Dark horse i språkrörsomröstningen? Så här glad blev i alla fall Märta Stenevi när hon blev partisekreterare. Foto: TT[/caption]

Och partisekreteraren Märta Stenevi.

– Tittar man på henne och statsråden är alla likvärdigt begåvade när det gäller retorik. Sympatiska och gröna. Men Märta har ett inre driv och tar för sig, det manifesterades i att hon kandiderade mot valberedningen och vann, säger en källa.

Mot henne står möjligen sättet hon kommunicerar, där hon själv alltid framträder på bild, muttrar en erfaren miljöpartist. Som att det skulle spela någon roll. För om de flesta miljöpartister fick önska så hade de sett Alice Bah Kuhnke som nästa språkrör, och är det någon som gärna solar sig i strålglansen så är det väl hon.

Men Alice kommer inte nu, hon sägs vilja stannar ett tag i Bryssel. Där familjen rotat sig. Där hon kan skaffa sig den politiska erfarenheten som behövs. Till skillnad från andra partier är EU-parlamentet dessutom ingen dålig språngbräda för partiledarskapet i MP, se bara på Isabella.

* * *

En dansk skalle mot buset?

[caption id="attachment_645756" align="alignnone" width="548"] Moderaterna visar upp hur storligen imponerade de är av dansken. Skärmdump: Youtube[/caption]

Sverige blickar mot Danmark. Låter sig imponeras. Tänk om också vi kunde ta i med hårdhandskarna mot buset! Det kanske mest radikala som gjorts på andra sidan sundet är att kriminalisera gatugänget Loyal to familia (även Finland har kriminaliserat ett kriminellt gäng). Låt oss ponera att politikerna velat göra en liknande sak här hemma, hade det gått med svensk lagstiftning?

Kanske. Sydsvenskan kriminalreporter Joakim Palmkvist bläddrade i lagboken och hittade en passage i delarna som rör högmålsbrott (fyra tårtbakande män från Varberg lär lystra noggrant). Brottsbalkens 18 kapitel, högmålsbrott säger att den som är med i en sammanslutning som ”…lätt kan utvecklas till ett sådant maktmedel som militär trupp eller polisstyrka…” kan få fängelse i max två år för ”olovlig kårverksamhet”.

Typ vägspärrar, bötning och annat otrevligt kanske?

Nja, lagen kom till för att hejda försök att starta nazistiska kampgrupper, alltså paramilitära styrkor som hotar statsskicket. Och det får nog till ett visst mått av fantasi för att i dagsläget klämma in kriminella gatugäng i den kategorin.

Det är väl därför batongkramarna kastar blickar över sundet i dag: Danmark – möjligheternas land! Där man historiskt inte bara förbjudit gängen utan även en föregångare till Socialdemokraterna, Den Internationale Arbejderforening, och föreningen Nekkab, ett mötesforum för homosexuella män.

Men sakta i backarna. Förbudsbeslutet är uppe för en andra rättegångsrunda i hovrätten. Det mesta pekar på att det bli i Danmarks högsta domstol frågan till slut avgörs. Och som att inte det vore nog så har Loyal to familia, enligt landets polis, fått fler medlemmar under våren och sommaren – trots förbudet.

Segeryran riskerar att förbytas mot dansk skallebank.

* * *

Forever Young

1995 deltog Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson, då riksdagsledamot och aktiv MUF:are, i en debatt i TV4s morgonsoffa där han tyckte till om fackens metoder. Mot sig hade han den hårdföre dåvarande ordföranden för Handelsanställda, Kenth Pettersson.

Föga anade Ulf att programledaren, Lennart Persson, skulle bli sambo till den potentiella samarbetspartnern Nyamko Sabuni (L). Kenth Petterson avled 2007, men planterade det fackligt-politiska bland sönerna Jonas, som är kommunikationschef på fackförbundet Seko, och Markus, som kandiderade till att bli Transports ordförande, men i dag ansvarar för den fackligt-politiska samverkan i Socialdemokraternas partikansli.

Så det kan gå. Mest fascinerade är vi ändå över att den evigt unge Ulf ser ungefär likadant ut i dag.

* * *

Ännu fler liberala lobbyister

Liberalerna är i förhållande till sin position som parti kraftigt överrepresenterade bland lobbyisterna, konstaterade vi för ett tag sedan. Nu blir de ännu fler. Lotta Edholm som lämnade Stockholms stadshus har nu slagit sig ned på konsultfirman Tenelius Holm.

Håkan Tenelius, med bakgrund i L, var lobbist för Vårdföretagarna och Almega när slaget stod om vinster i välfärden.

På byrån fanns redan Hugo Laigar från Moderaterna och Viktor Tunón från Liberalerna. Holm då? undrar vän av ordning. Jo, Stefan Holm är upphandlingsexpert och har enligt byrån ”aktivt bidragit till de lagar som styr den offentliga marknaden, både vid tillkomsten, som till exempel Lag om Valfrihet (LOV)”.

När nya gänget visar upp bild kommenteras det av Ulf Lindberg: ”De har en rätt unik kompetens på området offentlig marknad. Från ax till limpa”.

Ulf Lindberg var själv Almegas opinionsgeneral under många år, som då år när det fanns folk som undrade om inte Almedalsveckan kunde hyra in sig hos Almega i stället för tvärtom.

Men Lindberg har slutat på Almega, och återfinns nu som…. lobbyist på Diplomat.

* * *

Johan Norbergs revansch på Guillou

Författaren och debattören Johan Norberg noterar att han får revansch på ett gammalt Jan Guillou-angrepp i hans avslutande bok i 1900-talseposet, Slutet på historien.

* * *

Karlebykulten

Vill du smälta in ordentligt i ett S-sammanhang? Bli en i gänget liksom? Då ska du läsa och citera något av Nils Karlebys bok Socialismen inför verkligheten. Att en bok som kom ut 1926 fortfarande kan vara aktuell säger något om S idédebatt muttrar en del. Andra säger att detta är svensk socialdemokratis urkund.

* * *

Politikernas Saabsvek

Den här (väldigt tidiga) inbjudan till Saab-festival 2022 väckte något hos oss i våra nostalgiska hjärtan. Men där tycks vi vara ensamma. När vi tidigare kollade vilka bilar ministrarna kör och äger var vi nästan tvärsäkra på att någon skulle ha en Saab. Men icke!

Handelsminister Anna Hallberg är i och för sig från Trollhättan och sambon Anders Sundström har en  Saab 9–5 Linearsport SED (2003). Men hos övriga ministrar tycks benägenheten vara större att köpa Saabs flygande farkoster.

* * *

I stället för tinder

Fortfarande dyker annonser om bekantskap sökes upp, och denna fanns i Mitt i Bromma:

Mer högtravande, och politiskt, var det förr. Kolla denna från 1911 från KB.s arkiv:

* * *

Festligt värre hos Alternativ för Sverige

* * *

Lika som bär 1

[caption id="attachment_645749" align="alignnone" width="528"] Sam Elliot, amerikansk skådespelare (utan mustasch!!), Michael Tornving, svensk skådespelare och återkommande i TV4:s Parlamentet (och i samma pluton som Jan Björklund i hemvärnet). [/caption]

Lika som bär 2

[caption id="attachment_645750" align="alignnone" width="530"] Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden (S), Tue David Bak, ny vd för Greater Copenhagen[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!