Håkan Juholts 160-kilos Västerbottensost

Text: Andra Kammaren

Stackars Motala! Trots bara runt 44 000 invånare har de på några decennier fått se tre ledande kommunpolitiker hamna på kåken.

I veckan fastställde hovrätten domen på två och ett halvt års fängelse för kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) för våldtäkt och grov fridskränkning. Fast han är inte den förste som får byta kommunhuset i Motala mot kriminalvårdsanstalt. Minns 90-talets Motalaskandal!

[caption id="attachment_640068" align="alignnone" width="179"] Nu: Kåre Friberg. Foto: M[/caption]

[caption id="attachment_640071" align="alignnone" width="219"] Då: Sölve Conradsson[/caption]

I toppen för en vidlyftig representationskultur fanns kommunfullmäktiges ordförande tillika kommunens näringslivschef, Sölve Conradsson (S). När Motala Tidning rullade upp historien fick han gå och åtalades för grov trolöshet mot huvudman. Sölve dömdes av tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse, men hovrätten ökade på det till två år. Han dömdes också att betala nära en miljon i skadestånd. I samma skandal blev kommunalrådet Håkan Carlsson (S) dömd till fyra månaders fängelse för samma brott.

Här är ett gäng andra som skulle kunna bilda ett politiskt Ex-Con eller PRIS, Politikerdömdas revansch i samhället:

  • En M-politiker i Skåne döms 2019 för våldtäkt till två års fängelse efter att ha utfört oönskade sexuella handlingar på en kvinnlig bekant under en hel natt.
  • En M-ombudsman på Gotland döms 2019 till fängelse i ett år och nio månader efter att ha förskingrat över två miljoner kronor.
  • En f d SD-politiker i Eskilstuna döms 2018 till ett och ett halvt års fängelse efter att ha lurat till sig ersättning för över en halv miljon kronor i förlorad arbetsinkomst från kommunen genom förfalskade underlag.
  • En västsvensk SD-politikern döms 2018 till fängelse i ett år och åtta månader för 30 fall av grov kvinnofridskränkning.

[caption id="attachment_640074" align="alignnone" width="466"] Anders Forsberg, tidigare riksdagsledamot. Foto: TT[/caption]

  • Tidigare riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) döms 2018 till ett års fängelse för att ha gjort otillåtna överföringar av miljonbelopp från partikassan till ett eget bolag.
  • En SD-politiker i Kronoberg döms till fyra månaders fängelse för olaga hot.
  • En f d politiker i Kungsbacka får 2016 spendera två månader i fängelse efter att ha kört en bild med körförbud och gjort det rattonykter.
  • F d kommunpolitikern Helena Johannesson (M) i Bengtsfors döms 2016 till tio månader i fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • F d SD-politikern Robin Natzén döms 2015 för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och fyra månaderefter att ha tillverkat tillverkade vapen i en fabrik utanför Gnosjö
  • Ex-politikern Nils Brown (M) från Eskilstuna döms 2014 till en månads fängelse för att ha misshandlat en taxichaufför i Stockholm.
  • F d landstingspolitikern Annétthe Zettergren (M) döms 2013 till 3,5 års fängelse för att ha lurat landstinget i Värmland på miljoner kronor och fälls även för att svindlat sin exsambo.
  • En ex-politiker från Västervik kör rattfull på nyårsafton och fastnar i ett dike och döms 2010 till en månads fängelse.
  • En kommunpolitiker (M) i Kungsbacka döms 2009 för skattebrott till åtta månaders fängelse.

Fast den mest tragikomiska historien är nog ändå den som går tillbaka till 90-talet och M-ombudsmannen i Skaraborg, Sven-Olof Asks, öden och äventyr. Ask hade nallat i partikassan och med runt en miljon i en papperskasse satte han sig i bilen för att köra till Göteborg och Åbytravet (!). Med sig hade han den tvåårige sonen. Han skulle köpa guld för pengarna. Och vad som föreföll vara guldtackor fick han. Fast det visade sig enligt hans egna uppgifter vara förgyllt bly.

– Det såg ut att bli en bra affär för moderaterna, tyvärr blev jag blåst, förklarade Ask själv under rättegången och hävdade att han haft befogenhet att göra affärer med partikassan som insats.

Men varken tingsrätten eller hovrätten trodde på honom.

"Mycket tyder på att Sven-Olof Ask själv tagit pengarna", skrev juristerna i sin dom 1994 på två och ett halvt års fängelse.

Sven-Olof Ask överklagade domen men Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd. 2002 gjorde han politisk comeback genom en personvalskampanj och sitter i dag i Skaras kommunstyrelse – fortsatt för M, kanske är bäst att tillägga.

– Jag blev dömd mot mitt nekande och det är inte mycket att göra åt. Livet går vidare, sa Ask vid sin comeback.

* * *

[caption id="attachment_640076" align="alignnone" width="431"] Kulturminister Abid Raja från Venstre lät det växa.[/caption]

Politikens hår 1: Inga coronaklipp utan media

Om en politiker klipper sitt coronahår och pressen inte är med, har han då klippt sitt politiska hår? det undrar den norske arbets- och socialministern Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) i Morgenposten.

Att visa upp sin yviga hårvomb efter flera veckors stängda frisörsalonger visar att du har följt reglerna, konstaterar han.

[caption id="attachment_640078" align="alignnone" width="494"] Boriskalufs. Foto: TT[/caption]

”Tänk på Boris Johnson: hans burriga, lite ostadiga hårman är inte bara ett varumärke, utan en signal om den aristokratiska-folkliga bohemiska charm som gjorde honom till en av landets populäraste politiker. När han blev kandidaten som premiärminister fixades håret för att bli lite mer statsmannaliknande, men finischen förblev densamma”.

För kvinnor måste hår signalera säkerhet och rättvisa, och eftersom män och kvinnor fortfarande bedöms enligt andra standarder, stöter jag inte på en kvinnlig Boris Johnson, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

”Vissa kvinnliga politiker - som Margaret Thatcher - hade en maktfrisyr, men det mest slående i vår tid är att politiskt hår inte bör signalera makt eller exklusivitet. Snarare tvärtom”.

Politiskt hår i dag är därför främst förknippat med problem, menar han. Som när Los Angeles flygplats döptes till ”hairport”, efter anklagelser om att Bill Clinton höll trafiken på LAX när fick håret klippt ombord på Air Force One.

Och Frankrikes president François Hollande fick stark kritik när hans frisörräkningar kom fram. Flera påpekade att de var orimligt hög med tanke på hur lite hår presidenten faktiskt hade.

[caption id="attachment_640075" align="alignnone" width="280"] Torbjørn Røe Isaksen själv, som ung och ännu inte politiker med hårbekymmer.[/caption]

Att klippa håret är inte en opolitisk handling, och om du klipper håret som politiker måste du - och borde - hållas ansvarig i efterhand. Här som på andra områden, skriver ministern Torbjørn Røe Isaksen.

* * *

[caption id="attachment_640079" align="alignnone" width="432"] Skottlands Nicola Sturgeon demonstrerar en äkta pobb. Foto: TT[/caption]

Politikens hår 2: Pobben härskar

Morgenposten fattar verkligen tycke för detta med hår och politik och skribenten Julie Nordby Egeland fortsätter på temat. Hon har funnit bevis för att ”kvinnor med korta hår är en hårnål framför oss andra”.

Den korta hårstilen regerar världen: titta bara på Angela Merkel, Hillary Clinton, Janet Yellen, Michelle Machelette eller Nicola Sturgeon, skriver hon.

”The Guardian kallar denna frisyr för "politisk bob", även känd som boben. Framför allt berättar pobben till omvärlden att du menar allvar, att du ska lita på och att du ”inte gör något dumt”. Och fortsätter: ”Dessutom har flera akademiska studier visat att kvinnor med kort hår tas mer på allvar. I forskningen kan vi läsa att kvinnor med långt hår är förknippade med "mindre viljestyrka" och mer "reproduktiv potential". Kvinnor med kort hår, å andra sidan, betraktas som "mer intelligenta" och "stadiga".

* * *

Ullenhag Goes West!

Apropå behåring så konstaterar vi att Sverige nyutnämnde ambassadör i Israel inte behöver flytta så långt, men att han i likhet med sin blivande liberala ambassadörskollega (när kommer utnämningen i Rom?) har skaffat sig skägg. Erik Ullenhag lämnar Amman för Tel Aviv i höst.

[caption id="attachment_640086" align="alignnone" width="442"] Foto: twitter[/caption]

* * *

Ex-lobbyisten som blev L-obbad

Erik Ullenhag var ju kandidat till att bli partiledare för Liberalerna förra året, men trädde tillbaka när Nyamko Sabuni fick större stöd bland L-distrikten. Fast hennes första år har varit fullt av motgångar. Opinionssiffrorna liksom förtroendesiffrorna vill inte ta sig. Och den stora nyheten i förra sommarens Almedalstal, att elektrifiera de stora vägarna, var kanske ingen kioskvältare, och lite underlig.

Och att hamna i medieskugga när ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson är den som ständigt får framträda ihop med regeringen och Emil Källström (C) gör inte saken bättre.

”Nä, nu får det vara nog”, verkade Sabuni ha tänkt när regeringen och L och C i onsdags skulle presentera att staten står för sjuklönen sommaren ut. Så plötsligt var det en ensam L-ledare som presenterade förslaget i SVT.

Fast hon behövde bara vänta en dag till att hamna i fokus, fast inte riktigt som hon tänkt sig. Svenska Dagbladet presenterade uppgifter att en lobbykampanj från Scania via Nordic Public Affairs låg bakom förslaget om elvägarna.

Nyamko Sabuni var själv lobbyist innan hon kom in som riksdagsledamot, på ett norskägt företag som hade så krångligt namn att inte ens de anställda lärde sig stava till det.

Nordic PA:s dåvarande vd Johan Jakobsson ska ha varit den bärande länken bakom L-obbykampanjen, han som dessutom agerade rådgivare i Sabunis partiledarkampanj. Numera finns han som kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Och 2006 spelade han en central roll i den så kallade dataintrångsskandalen som vi skrev om här.

Nyamko Sabunis sambo, f d SVT-profilen Lennart Persson, bekymrar sig samtidigt över helt andra saker, men ställer inga krav på ex-trav-al:

* * *

Zoomens faror – skrikande digitala parlament

Digital parlamentarism kan ställa till det. Visst hojtas det även vanligtvis i många parlament, men när förhandlingarna sker via exempelvis Zoom kan det bli outhärdligt.

Som i Kanada, där förhandlingar i parlamentet och utskott sker parallellt på både engelska och franska. De tvåspråkiga tolkarna som översätter mellan de båda officiella språken rapporterar om en "dramatisk och exponentiell ökning" av arbetsskador sedan parlamentet gick över till virtuella förhandlingar.

De lider av stora besvär som följd av dålig ljudkvalitet, och upplever tinnitus. Sedan 31 mars har tolkarna rapporterat fler arbetsmiljöincidenter än de gjorde under hela 2019.

Om detta fick de vittna inför en parlamentarisk kommitté. Hur ljudet upplevdes där är dock osagt.

* * *

Presschef från S går till Saco-förbund

Fredrik Kornebäck är förmodligen en av landets mest coola presschefer, och en av de mest rutinerade. Så har han också varit med om några riktiga politiska rysare, som det stökiga sökandet efter en partiledare efter Mona Sahlin och tiden inför att hon blev partiledare, och han hann göra en period som presschef åt Håkan Juholt.

Numera är han presschef på Akademikerförbundet SSR dit han nyligen kom från samma jobb på Kommunal. Efter vikariekarusellen på olika tidningar hamnade han på Dagens Arbete som fackreporter och gick därifrån för att bli presschef för S. 2011 blev han chefredaktör för partiets tidning Aktuellt i politiken. Men fick rycka in som presschef igen i slutet av 2011.

Efter valet 2014 blev han pressekreterare åt finansminister Magdalena Andersson, och lämnade efter tre år för Kommunal.

”Det känns förbaskat roligt”, sa Kornebäck till Expressens Niklas Svensson när han i december 2011 kom tillbaka som S-presschef under Håkan Juholts stormiga sista veckor.

På SSR får han en hel del att göra med kommunikationschefen Margareta Bosved, som också varit pressekreterare åt en finansminister, Anne Wibble (FP). Men också varit biträdande partisekreterare och kanslichef för Folkpartiet.

* * *

Håkan fixar firandet!

... och ostdumpning på Island

 

Coronakrisen har försatt världen i halt. Och på vissa kliar det mer i fingrarna än andra. På Sveriges ambassad i Island har Håkan Juholt gått från uppgiven till uppjagad. Först nedslagen när han insåg att alla de event ambassaden planerat (beskickningen har ju under den förre S-ledaren blivit något av en mötes/lekplats för diplomater, kulturfolk och designers) inte skulle bli av.

Men sedan i extas när han insåg han att den gode följeslagaren Facebook minsann erbjöd möjligheter. Juholt köpte en kamera och körde lajvsända event från Island, med allt från Cornelis-tolkningar till Pippi Långstrump-läsningar. Sedan dök det upp en tjej vid namn Ronja Vega Lejonqvist från Växjö. Hon fyllde 20 år men var på Island medan föräldrarna fick stanna hemma på grund av pandemin. Då anordnade Juholt ett födelsedagsfirande på ambassaden med presenter och sång – givetvis förevigat på sociala medier.

“Två meters regeln gäller kanske inte på svensk mark eller?”, frågade sig en islänning i kommentarsfältet.

Annars visste lajkfesten inga gränser: politikkommentatorn Marcus Oscarsson, Juholt-räddaren (som aldrig hann tillträda som pressekreterare innan Håkan försvunnit, och Stefan tagit över) Erik Nises (S), Elvis-basisten Jerry Scheff och ex-ministern, tillika ost-lobbyisten, Sven Otto Littorin (M). Apropå ost så hade Håkan Juholt precis före det att epidemin bröt ut kommit planerat en “Västerbottenostens dag” på residenset. – Jag hade till och med fått Islands första dam att tacka ja, berättar han upprymt över telefon. 160 kilo ost var beställd.

Men vad göra med allt när ingen kunde komma? Jo, Juholt skar upp osten och lade den i små förpackningar som han delade ut till de islänningar som vågade öppna dörren. Om även det utmanade de förhållandevis hårda isländska restriktionerna eller inte förtäljer inte historien.

Say cheese! Eller säg ost'n.

* * *

Inte alls lika som bär, men…

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_640072" align="alignnone" width="489"] Siv Jensen, f d norsk finansminister (FrP), Kristin Halvorsen, f d norsk finansminister (SV). Apropå pobben… Foto: TT och Wikipedia [/caption]

 * * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]