Saablar vilken karriär, Wille!

Text: Andra Kammaren

Wille Birksten, ihop med gamla chefen från både IF Metall och statsrådsberedningen, Stefan Löfven, som nu går till försvarsindustrin. Foto: Regeringskansliet

När vapenindustrin kallar svarar Hubertushögern. Så var det när danska regeringen 2008 funderade på att köpa Jas 39 Gripen och Stefan Löfven som Metallordförande och Wille Birksten som rådgivare, agerade centrala spelare via sina kontakter med danska motsvarigheten Dansk Metal.

Så var det också när samma Birksten häromdagen avbröt sin välbetalda ledighet för att börja på Saab. Men först lite bakgrund:

När Stefan Löfven i januari 2012 valdes till partiledare för Socialdemokraterna tog han med sig sin utredare Wille Birksten och gjorde honom till inrikespolitisk sekreterare. Birksten avancerade senare till statsrådsberedningens planeringschef.

Wille Birksten och regeringens presschef Odd Guteland (också tidigare på IF Metall) var under facktiden tillsammans med Stefan frekventa besökare av krogen Hubertus i Stockholm. En tradition som fortsatt under regeringstiden, vilket trogna läsare av denna kammare väl känner till.

Men efter att den rödgröna regeringen fick mandat att fortsätta regera efter överenskommelsen med C och L, valde Birksten att gå sin egen väg. Enligt källor på insidan var han bland annat inte helt nöjd med att inte få klättra ytterligare ett pinnhål och bli statssekreterare. Wille blev då en av de tjänstemän som utnyttjade de politiskt anställdas fallskärm. I Birkstens fall 61 000 kronor i månaden.

Efter ett halvår som ledig meddelar han alltså nu att han börjat ett nytt jobb som Senior Public Affairs Advisor på Saab AB. Det ska nog passa honom bra. För är det en egenskap Wille Birksten delar med Wallenbergsfären, som dominerar ägarsidan i Saab, så är det familjens credo: ”Att verka men inte synas”.

Som statsministerns rådgivare har Birksten ständigt nobbat intervjuer och bara synts i samband med att han arbetat med statsministerns initiativ, Nationella Innovationsrådet. Vänförfrågningar på Facebook från oss journalister svarade han på först efter att han lämnat Löfvens sida. Men även om Birksten utåt sett inte har haft en speciellt synlig roll har han enligt samstämmiga källor varit en av de som Löfven lyssnat mest på.

Läs mer om Hubertushögern här.

Och vill du veta mer om livet efter politiken bör du läsa detta.

* * *

Wolgers ville vinkla om Wille

När Fokus i veckan avslöjade att Wille Birksten går till försvarskoncernen Saab som lobbyist dröjde inte många minuter innan Saab Sveriges presschef Ann Wolgers hörde av sig och ville korrigera ”en felaktighet”:

– Birksten är inte lobbyist, han blir rådgivare, senior public affairs advisor, sa hon och förklarade att han ska jobba med kontakter med kommuner, myndigheter och sådant.

– Vi har inga lobbyister, förklarade hon.

Fokus reporter kunde inte hålla sig för skratt. Och sa att han som bevakat denna bransch har mött otaliga konsulter, rådgivare, omvärldsbevakare, public affairs-någonting men aldrig någon lobbyist som kallat sig lobbyist (utom de som fått pris som Årets lobbyist, oftast då mer eller mindre ideella krafter).

– Vi kommer inte längre hör jag, säger Wolgers och la på.

Reportern drog sig till minnes ett möte med en tidigare alliansminister som kom ihåg hur det gick till när en tidigare storsatsning på Jas 39 Gripen gjordes:

– Först fanns det inga pengar, sedan fanns det plötsligt massor av pengar till detta. Vi var många i regeringen som inte begrep hur det gick till, sa hen.

Fast det är just sådant man har lobbyister till. Som verkar utan att synas…

* * *

Vem blir ny arbetsmarknadsminister?

   

Shekarabi eller Eneroth? Foto: Regeringskansliet

Om Ylva Johansson blir svensk EU-kommissionär blir det som bekant en lucka i regeringen. Så vem blir arbetsmarknadsminister? Andra kammaren hörde sig för i regeringskansliet och de fackliga husen.

Som den kanske starkaste kandidaten framstår Ardalan Shekarabi, i dag civilminister. Han har gjort sig populär i LO-kretsar genom att ta fighten med SD om arbetsrätten. Han har varit lärare på både gymnasie- och högskolenivå och är partiförankrad som ordförande för S i Uppsala län. Han kom in i regeringen efter valet 2014 och anses vänta på en tyngre post med eget departementsansvar.

Fast fackliga röster invänder att det kan behövas någon med erfarenhet från förhandlingar, nu när regeringen ska enas med C och L om förändringar i arbetsrätten. Där är Shekarabi ett mer oskrivet kort.

Men en van förhandlare (förutom Löfven) finns i regeringen i infrastrukturminister Tomas Eneroth. Han kom in i riksdagen redan 1994 och var när han blev minister S gruppledare. Han är väl förankrad i partiet, viskar tjänstemännen i Rosenbad, och påminner om att han dessutom sedan 80-talet har goda kontakter med LO-ordföranden.

Både Eneroth och Karl-Petter Thorwaldsson jobbade på anrika verkstadsföretaget Bröderna Hammarstedts i Växjö. Båda engagerade sig fackligt i verkstadsklubben men blev också politiskt aktiva i ungdomsförbundet SSU.

Kanske plockar de någon från fackliga leden, tänker en just facklig röst. Som LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin eller Kommunals ordförande Tobias Baudin. Mot det talar att förhandlingsparterna i C och L kanske skulle uppfatta det som en låsning i sakfrågan redan i utgångsläget.

* * *

Gängvåld skapar gängbråk i SSU

Philip Botström fick ett internt bråk på halsen. Foto: TT

I veckan gick SSU:s ordförande Philip Botström ut och markerade att han är ”hard on crime” efter den senaste dödsskjutningen i Malmö.

– Följ efter de grovt kriminella som är kända av polisen var än de rör sig, förhör varenda person de träffar, gör orosanmälan på varenda unge i deras närhet, granska varenda transaktion de genomför och beslagta allt som saknar laglig finansiering, sa Botström i Aftonbladet.

Det dröjde inte länge tills hans egna gjorde orosanmälan:

”Botströms uttalande vittnar om ett skifte i politiken. Ett skifte som inte har förankrats internt inom SSU genom av medlemmarna gemensamt fattade beslut. SSU:s politik och SSU:s politiska fokus är något som skall bestämmas gemensamt i våra öppna demokratiska forum, inte bakom stängda dörrar”, skrev ett antal distriktsordföranden i en debattartikel.

Bland dem ordförandena i distrikten Örebro, Skåne, Sörmland, Södra Älvsborg, Norrbotten, Halland, Dalarna, Göteborg, Gävleborg, Västerbotten och Stockholm stad. Ett tungt gäng.

Fast de fick mothugg direkt.

”Det är uppenbart att dagens politik inte räcker och att Philips uttalande handlar om att driva på regeringen för att vända utvecklingen”, skrev ett gäng i försvar av uttalandena. Där fanns distriktsordföranden från Uppland, Östergötland, Kalmar, Blekinge, Västmanland och Skaraborg. Ett inte lika tungt gäng.

Botström är nog tacksam att SSU-kongressen med omval av honom som förbundsordförande hölls i augusti. Hade det varit i september hade en tuff debatt väntat.

Frågan är också om gängbråket förebådar nya fraktionsstrider i SSU.

* * *

I Uffes fotspår till Venstre

Uffe Elleman-Jensen, då profilstark dansk utrikesminister och partiledare för Venstre 1992. Nu kan hans son ta över partiet. Foto: Yvonne Åsell/TT

Strax efter att danska Venstreledaren Lars Løkke Rasmussens meddelade sin avgång, sa i veckan Jakob Ellemann-Jensen att han vill ta posten som partiledare för det största oppositionspartiet.

Ellemann-Jensen är inte…? Jo, visst. Pappan heter Uffe Ellemann-Jensen, och var själv partiledare för Venstre 1984–98 och utrikesminister 1982–93. Då var Konservative Folkparti det dominerande borgerliga partiet, men Venstre gick förbi KF på 90-talet.

Strax före valet i juni överraskade dåvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen då han öppnade för ett mittensamarbete med Socialdemokratiet. Men Jakob Ellemann-Jensen vill stänga den dörren.

Han är heller inte den enda av Uffe Elleman Jensens barn som gjort sig bemärkt i politiken, syrran Karen Ellemann, har bland annat varit nordisk samarbetsminister.

I vårens Europaval kandiderade Lars Løkkes son Bergur Løkke Rasmussen, men kom inte in.

 

Jakob Ellemann-Jensen går i pappa Uffes fotspår.

* * *

Lika som bär

Neil Dudgeon, Kommissarie Barnaby i ”Morden i Midsomer”, riksdagsledamoten Per Schöldberg (C)

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]