Vad händer om alla makthavare dör?
Vad händer om alla försvinner samtidigt? Juholt ställde frågan. L-politiker inte knäckt efter knäckebrödsskandal. Och: chipsmannen hittad! Andra Kammaren säger bara voi, voi...
Det är klart att det är en bisarr fråga, men vi är inte den enda som ställt oss den. Vi känner juridiska experter som funderat över samma sak.
Efter Tom Alandhs dokumentär om Håkan Juholt tog Andra Kammaren tillfället att backa bandet och läsa lite om vad han gjorde mellan avgången som partiledare och att han blev utsedd till ambassadör på Island.
Då hittade vi Expressens reportage där de 2014 följer med honom på S-möte i Långshyttan. Pascal Engman (som passande nog blivit framgångsrik deckarförfattare efter det) följer med till orten där husen och invånarna en gång var lika röda, men där färgen på båda mattats ganska rejält.
Det är samtal om livet, besök på loppis och allt möjligt. Men i slutet kommer det:
”Först när vi når Stockholms norra förorter blir Håkan Juholt politisk igen.
– Några gånger har jag tänkt vad som skulle hända om man smällde av en bomb vid riksdagens öppnande i Storkyrkan. Alla partiledare, före detta partiledare, ministrar, kyrkliga företrädare, kungafamiljen och kulturpersonligheter är där. Vem ska då samla landet i direktsändningen efteråt? Jag har inte kommit fram till något.
Våra blickar möts i backspegeln.
– Kanske skulle det bli Ulf Lundell som satt där och sa att "en inställd tröst är också en tröst", säger Håkan Juholt och fnissar”.
Frågan är i grunden den samma som i en hel amerikansk tv-serie: ”Designated Survivor”, först på ABC, sedan på Netflix, där Kiefer Sutherland spelade den anonyme bostadsministern Tom Kirkman, som utsetts att vara den i regeringen som inte närvarade på kongressens öppnande.
En missil slår ner i kongressbyggnaden och landets maktelit är utraderad, bara Tom har kvar befogenheten att leda landet. Frågan uppstod faktiskt på riktigt i samband med 9-11-attacken. Talmannen i representanthuset fördes då i säkerhet för att kunna hoppa in som president i fall av attacker också mot George W Bush och Vita huset. Vice presidenten står naturligtvis först itu, men sedan talmannen, och sedan i tur och ordning utrikesministern, finansministern, försvarsministern, justitieministern, inrikesministern, jordbruksministern, handelsministern, arbetsmarknadsministern och så vidare.
Sverige då?
Jo, ordningen för statschefen är reglerad i regeringsformen:
4 § Om konungen eller drottning som är statschef är förhindrad att fullgöra sina uppgifter, inträder enligt gällande tronföljd medlem av konungahuset, som inte är förhindrad, för att som tillfällig riksföreståndare fullgöra statschefens uppgifter.
5 § Om konungahuset utslocknar väljer riksdagen en riksföreståndare som ska fullgöra statschefens uppgifter tills vidare. Riksdagen väljer samtidigt en vice riksföreståndare.
Riksdagen då? Lite knepigare. Faller en ledamot bort ska ordningen på valsedeln följas. Där står de som på sin höjd fått eller skulle kunnat hoppa in som ersättare när någon till exempel varit föräldraledig gå in som ledamöter.
Det skulle till exempel kunna betyda att Robinson-vinnaren och polisen Martin Melin (L), tidigare SVT-chefen Morgan Olofsson (L), The Boppers-sångaren Peter Jezewski (SD), Schlagervinnaren Richard Herrey (M), Järvapolisen Martin Marmgren (MP) eller lobbyisten Tina Ghasemi (M) (se nedan!), skulle kunna bli tongivande för sina partier.
En av de en bit ner på listorna som skulle bli central i ett sådant läge är Björn von Sydow (S), tidigare talman och försvarsminister (och dessutom statsvetare). En given ålderman med erfarenhet som skulle få rycka in och ta intiativet om en ”ny” riksdag skulle konstituera sig.
I regeringen är det justitieminister Morgan Johansson som är statsministerns ersättare, i kraft att ha längst regeringstid.
Katastrofscenario, ja. Men förvänta dig det värsta, hoppas på det bästa, som det heter.
* * *
Vill ni inte komma in på lite chips?
I veckan hade SVT ett inslag om bostadsområden som riskera drabbas att att vattennivåerna höjs. De gjorde ett nedslag i nya Oceanhamnen i Helsingborg som var ett av de områden som skulle kunna riskeras att drabbas. Och de intervjuar en helt vanlig hyresgäst i området. Och vem – jo, Torbjörn Rosdahl. Reportern verkar ha varit okunnig om att han tidigare var finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Bland en bredare allmänhet känd som chipsmannen. Något som etablerades när landstinget höjde priset på SL-kortet med 100 kronor.
– Hundra kronor, det är tre chipspåsar, sa Torbjörn Rosdahl (M) när han fick frågan hur han vill svara en barnfamilj med två tonåringar som nu får en ökad årskostnad på 4 080 kronor.
Han tillade att alla utgifter ökar.
– Det vore orimligt om inte SL-kortet kostade lite mer. Jag har själv fått mer i plånboken, sa Torbjörn Rosendal.
Tilläggas kan att han inte var så bekymrad över vattennivån heller…
* * *
Inte knäck(t) – bara UG-skakad
Mars 2014: Knäckebrödsskandalen var ett faktum. SVT:s UG beskrev ett privat förskoleföretag som snålade på personal och måltider. Med mellanmål på knäckebröd och vatten.
Då var Hälsans förskola elfte största förskolekoncernen med 66 miljoner i omsättning och 250 anställda.
– Mellanmålet eller frukosten bestod av knäckebröd och vatten. Någon gång i veckan fick de mjölk, berättade en förälder i SVT:s Uppdrag Granskning 2014.
– Det är bedrövligt. Ytterst vilar ansvaret på Fredrik Reinfeldt. Han har inte förstått att skolan och vården inte är någon vanlig marknad, sa Stefan Löfven till Expressen efter programmet.
Förskole-Sverige hade fått sin motsvarighet till Caremaskandalen. Bijan Fahimi hade suttit i FP:s partistyrelse och varit riksdagsledamot en tid. 2014 satt han i styrelsen för både Svenskt Näringsliv och Almega.
Han drev också pr-företaget Veritas, som hade återkommande uppdrag åt Stockholms stad. Bland annat hade de uppdraget att driva projektet Bilda Bostad, som skulle informera invånarna i ytterstadsdelarna om möjligheterna att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätt.
Sju månader efter UG:s program fanns inget Hälsans förskola längre. Men allt som hände var att verksamheten bytte namn till Tellusbarn. Med Hälsangrundarna, Bijan Fahimi och hustrun Narges Moshiri, kvar som ägare till 94,7 procent.
– En halvsanning är ibland värre än en lögn. Viss kritik var korrekt, till exempel borde vi justerat matbudgetarna tidigare. Det var inga direkta osanningar i UG, men det fanns tidigare medarbetare som sa saker som var osanna, sa han i Dagens Samhälle 2017.
Men Tellusgruppen växer. Enligt årsredovisningen har de gjort flera förvärv och har i dag 22 förskolor och fyra grundskolor. Omsättningen landade 2020 på 187 miljoner med 7,6 miljoner i resultat.
Inte minst har de stärkts i styrelsen. Tomas Gür, som var med och startade Bulletin, är styrelseordförande och ny i styrelsen sedan mars är Lotta Edholm, Stockholms tidigare skolborgarråd (L).
* * *
Sabunis hyrestavla
På fredagen briserade startpunkten för DEN STORA DEBATTEN OM MARKNADSHYRA när den statliga utredningen om fri hyressättning i nya hyresbostäder presenterades.
Liberalerna har varit kluvna i frågan (liksom i många andra). Men sedan några år har de ett majoritetsbeslut på att säga i princip ja. Men när partiledaren Nyamko Sabuni fick frågor om den kommande utredningen blev det rejält fel. Hon förklarade att man inte skulle kunna överklaga sin hyra till… Hyresgästföreningen.
Fast till och med det nya förslaget ger möjlighet att överklaga sin hyra till Hyresnämnden däremot. Där kan i och för sig Hyresgästföreningen bistå en part, men det är inte dit hyran överklagas.
Nyamko Sabuni i TV 4 om marknadshyror.
* * *
Liberal kalldusch
Vi halverades efter Januariavtalet, sa partisekreteraren Juno Blom efter chockmätningen från SCB i veckan: 2,5 procent.
Nja, inte riktigt väl?
En tidigare partisekreterare satt på helspänn inför mätningen:
Och sedan:
* * *
Voi, Voi nu blir det lobbying för elhoj
Tina Ghasemi Liljekvist, som satt i riksdagen för Moderaterna 2010-2018, är ny som senior public policy manager på elsparkcykelföretaget Voi, som Altinget tidigare berättat.
– Jag ser fram emot att använda min politiska erfarenhet för att driva på processer och skapa välanpassade regulatoriska ramverk med invånarnas bästa i åtanke. Det finns en rad områden där vår dialog med städerna kan bidra med stort värde, inte minst i att skapa en mer tillåtande infrastruktur, säger Tina Ghasemi Liljekvist, i ett pressmeddelande.
Men det är något med Moderaterna och Voi. Andra kammaren har tidigare uppmärksammat de ömma känslor ledande moderater visat Voi-åken. Som när Timbro firade 40 år och vi hittade denna samling elhojar utanför.
Eller tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt som vi fångade i Voi-farten.
Missa heller inte att läsa det här klassiska Fokus-reportaget om pojkarnas och flickornas tid i ungdomsförbundet MUF. Där dyker Voi-Tina också upp!
* * *
Kurt Olssons television – Nu i Dagens Nyheter
Vi har sett det förr, men i veckan framstod Dagens Nyheters faktagranskningar i olika frågor mer än någonsin som en sentida motsvarighet till Kurt Olssons television, salig Lasse Brandebys program.
Vi häpnade också inför en del slutsatser som drogs. Som denna som måste krävt mycket tankemöda:
* * *
Nepotism i Vita huset?
När USA:s utrikesminister Antony Blinken reste på sin Asientur nyligen hade han som oftast med sig sin specielle rådgivare Tom Sullivan. Fast många misstar honom för den nationella säkerhetsrådgivaren, Jake Sullivan. Inte så konstigt, de är ändå bröder. Sullivanfamiljerna utgör en egen liten maktsfär i Vita huset, läser vi i Politico.
Maggie Goodlander, gift med Jake, jobbar åt den amerikanske justitieministern Merrick Garland, och Rose Sullivan gift med Tom, jobbar på hälsodepartementet. Och har man sett tv-serien The West Wing är man inte ett dugg förvånad över att de förmodligen mötte varandra under tidigare politiska valkampanjer.
* * *
Japans svar på Juholt?
* * *
Lika som bär?
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!