Vårens stora partiledartrend: Att bära en Sverige-pin!
Bild: TT (obs! montage!)
[caption id="attachment_642536" align="alignnone" width="772"] Coronapresskonferens före och efter flaggningen. Foto: TT[/caption]
Sedan länge har vi vetat att regeringskansliet har en massa funktioner som ser till att det löpande arbetet fungerar. Inte höga tjänstemän och sådant, utan de mer basala funktionerna. Vaktmästarna, städarna, de i tvättstugan, gardinsömmerskan och de som sköter möbelförrådet. Det var när Andra Kammaren en gång gjorde ett nedslag bland dessa yrkesmänniskor som vi träffade en växeltelefonist som berättade att Gud ringde ibland och ville prata med någon i regeringen eller bara prata bort en stund. Han presenterade sig i alla fall som Gud och sa att han bodde i närheten av Kolmården. En mer precis beskrivning än så har nog ingen fått.
Nu verkar en ny funktion infunnit sig i regeringskansliet: märkesfixaren.
Ministrarna är stressade figurer, deras pressekreterare ännu mer stressade (i allmänhet, vi pratar inte om Toni Eriksson hos Hultqvist, som är svårstressad) och har inte tid att ränna och köpa in Sverigemärken, eller Sverige-Eu-märken hela tiden när de gamla försvinner.
Passande nog blir det också ett indirekt stöd till de butiker i Gamla stan som klagat högljutt på kraftigt minskad omsättning efter att turisterna uteblir under coronatider – för var fixar man Sverigesymboler om inte turistbutikerna i Gamla stan. Direktupphandling, utan anbud, LOU och sådant.
För det har varit en märkesvår. När effekterna av coronaviruset visade sig stod statsråden uppradade med på sin höjd ett partimärke. Presskonferensordningen stramades upp ganska snart och det ställdes upp svenska flaggor bakom podiet. Efter ett tag också åtminstone en EU-flagga. Och på kavajslaget började Sverigemärket synas. Stefan Löfven som sitter i Zoom-möten med EU-ledarna titt som tätt kör med Sverige-Eu-märke.
[caption id="attachment_642553" align="alignnone" width="769"] Anders W Jonsson, Per Bolund och Lena Hallengren märkta svenskt. Foto: TT[/caption]
Det finns de som säger att det mest spännande med förra söndagens partiledardebatt i Agenda var att se vilka märken partiledarna bar. Andra Kammaren har naturligtvis kartlagt hur partiledarna agerar även på denna punkt, både i Agenda och partiledardebatten i riksdagen (som saboterades totalt av Krister Peterssons presskonferens om Palmeutredningen).
[caption id="attachment_642542" align="alignnone" width="548"] Omärkta - M och SD. Foto: TT[/caption]
[caption id="attachment_642554" align="alignnone" width="921"] Bara partinål (som Sjöstedt), partinål ibland i kombination med svenskmärke (Busch) och Isabella Lövin, kombo Sverige-EU och partinål. I bakgrunden Matilda Ernkrans, bara svenskmärkt. Foto: TT[/caption]
Rätt svar på märken under partiledardebatten:
Stefan Löfven Sverige-Eu-märke
Per Bolund Sverigemärke
Anders W Jonsson Sverigemärke
Nyamko Sabuni inget märke
Ebba Busch KD-märke och Sverigemärke
Jonas Sjöstedt partimärke
Jimmie Åkesson inget märke
Ulf Kristersson inget märke
Debattledaren Anders Holmberg hade naturligtvis inget märke, men hade däremot smugit undan en dosa snus i sin pulpet. Vilket märke det rör sig om har vi svårt att avgöra, men mycket tyder på General portion.
Här är annars några möjliga alternativnålar om ni börjar tröttna på de vanliga. Vi lovar - ni kommer att väcka uppseende!
* * *
Täbymoderater och Palmemordet
Så har Täbymoderaterna blivit förstasidesnyhet igen. Nej, det handlar inte om något nytt jobbskatteavdrag eller nåt Leif Gripestam kan ha hasplat ur sig. Den utpekade Palmemördaren Stig Engström hade några år mindre förtroendeuppdrag för Moderaterna i Täbypolitiken. Han hade plats i den lokala styrelsen och i valet 1983 blev han ordinarie ledamot i fullmäktige. Men lämnade senare efter ett bråk om en skolnedläggning, som sig bör i svensk lokalpolitik.
På 80-talet, då en moderat alltså ska ha mördat Socialdemokraternas partiledare (att man inte ser några vinklar på detta..) var den moderata miljön i Täby allt annat än Palmevänlig. När DN-reportern Lilian Öhrström åkte till Muf:s lokal i Täby för vände hon mer eller mindre i dörren efter att mötts av en makaber syn: en piltavla föreställande Olof Palme.
– Man hade försökt pricka ögonen, där var det särskilt många hål. Jag blev så obehagligt berörd att jag avbröt besöket, berättar Öhrström i boken ”Den osannolika mördaren”.
Möjligen är det dessa muffare som är de "udda fåglar" Riksdagsmannen Fredrik Schulte (från Täby) träffar på i sin vardag.
På Facebook skriver han:
"Just den typen av ”udda fågel” som skulle gå omkring och bära vapen har jag stött på många gånger i mitt liv. Inte minst i högerpolitiska kretsar (obs, jag själv är, om någon som läser detta mot förmodan inte känner till det, nästan så höger man kan bli, så jag lägger ingen negativ konnotation i begreppet). Det är personer som anser att vapen bör legaliseras i större omfattning och att man bör få bära dem på allmän plats. Som har en stor fascination för vapen och det militära. Det i kombination med en känsla av att man själv är särskilt skickad att hantera farliga situationer, att det finns farliga element ute i samhället som gör skäl för att man bör bära vapen och att man har rätt till självförsvar även till den grad att man får mörda en person som angriper en."
Andra kommentarer
Presentationen från Palmeutredningen lockade rent av ledarskribenter att skoja till det:
Andra att minnas då det hände:
---
Suhonens deep throat
Ett tvättäkta västgötaklimax! Både för chefsåklagare Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander, och inte minst för Daniel Suhonen.
I Watergateaffären fanns en avgörande källa till avslöjandet, denna anonyma källa döptes till ”deep throat”. Det visade sig senare vara biträdande FBI-chefen Mark Felt.
Vem Daniel Suhonens ”deep throat” var har vi ingen aning om. Men Suhonen fick rodna över hela twitterflödet efter hans uppgifter till Aftonbladet om att ett vapen hade påträffats, enligt hans källor ”djupt inne” i partiet.
[caption id="attachment_642541" align="alignnone" width="759"] Suhonen uttalar sig i Aftonbladet.[/caption]
På Facebook manade LO:s Mats Erikson till ”Försiktighet när någon vill framställa sig själv som en med källor ”djupt inne” i regeringen”. ”Ja, herregud, vad ska en stackars mediakåt typ göra i dessa tider?” skriver Johanna Graf, tidigare oppositionsråd i Solna. ”Never check a good story är ett lönsamt motto som omger alltför många redaktioner”, tycker Leif Pagrotsky.
---
I SR:s Studio 1 medverkade Inga-Britt Ahlenius, som satt i Granskningskommissionen i anledning av mordet på statsminister Olof Palme, på onsdagen efter Palmeutredarnas besked. Hon tog upp chefsåklagare Krister Petersson starka kritik av hur utredningen bedrevs under Hans Holmérs ledning.
SR-reportern gjorde som de brukar i objektiviteten namn, att båda sidor ska höras, och sa:
– Nu är ju inte Hans Holmér här och kan säga vad han tänker.
Och fick snabbt en förvånad kommentar från en häpen Inga-Britt Ahlenius:
– Hans Holmér är död!
---
För övrigt noterar vi att nuvarande riksåklagare Petra Lundh var utredningssekreterare i Granskningskommissionen.
---
Repris!
Att privatspanarna är ett stökigt släkte vet alla. Sätt några ihop och de kommer genast att bli osams om tolkningen av ett speciellt sidospår i utredningen. Men journalisten Stig Edling lyckades dock sammanföra några privatspanare i dokumentären "Satans mördare" som visades 1995 i TV4. Privatspanarna samlade på en Finlandsbåt! Borde genast repriseras!
[caption id="attachment_642551" align="alignnone" width="640"] Privatspanaren Ebbe Carlsson, som ville återväcka kurdspåret, umgås med Claire Wikholm, Mark Lewengood och Jonas Gardell. Kan ha varit en högst speciell middagskonversation.[/caption]
* * *
”Det kommer jeg til at stå på mål for, til den dag jeg dør”
Danmarks statsminister Mette Frederiksen ångrar sig inte. Ingen tvekan. Det jag gjorde kommer jag stå för till den dag jag dör, sa hon om nedstängningen av landet i mars när hon framträdde inför den danska motsvarigheten till konstitutionsutskottet i veckan.
* * *
Hästväljarna hittar hem
”Hästväljare” är de som skulle rösta på sitt parti om de så valde en häst till partiledare, obrottsligt partilojala med andra ord. Uttrycket lär ha hämtats från brittiska Labour under en särskilt motig tid, när partiets röststöd sjönk till ungefär lägstanivån. Men Centerpartiet har kanske hästWäljare?
[caption id="attachment_642534" align="alignnone" width="731"] Anders W Jonsson hemmavid. Foto: Expressen[/caption]
Med Anders W Jonsson som vikarierande partiledare har väljarna åtminstone en hästägare till buds. I intervjun nyligen i Expressen visade Anders W upp hästarna. För övrigt ska han hålla sommartal i ladan på bilden på måndag.
Och Annie Lööf lät hälsa att han gjort bra ifrån sig i Expressen-intervjun.
* * *
Jimmie Åkesson till LO i arbetsrättsfrågan: ”Vi vill lyssna på er”
De som tror att maktförhållandena är givna i frågan om arbetsrätten, och att L och C skulle kunna samla en majoritet ihop med övriga oppositionen för att ändra på LAS får nog fundera ett steg till. För var SD hamnar i frågan är inte givet.
När Folkbladets Widar Andersson möter Jimmie Åkesson för en intervju säger han att partiet först ska vänta in och läsa reaktionerna i remissrundan på LAS-utredningen, och först därefter ”sätta ned foten”.
Om LO är beredda att lyssna på SD, verkar SD vara beredda att lyssna på LO.
* * *
Nu har Nyamko Sabuni varit partiledare i ett år. Detta uppmärksammas uppmuntrande av ledande liberaler.
* * *
Det verkar vara lite mer stil över de Zoom-möten som sker på hög nivå jämfört med Fokus redaktionsmöten via Zoom.
* * *
Inte lika som bär
* * *
Nästan lika som bär
[caption id="attachment_642529" align="alignnone" width="445"] Anders Tegnell, statsepidemiolog, och Krister Peterson, Palmeutredare. Foto: TT och SVT[/caption]
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!