Årets miljösvensk 2020: Elsa Bernadotte, operativ chef Karma

Text:

Bild: Simon Rehnström

När Elsa Bernadotte nyligen hade lanserat appen Karma lät målsättningen lite väl optimistisk.

Fyra år senare kan man konstatera att målsättningen snarare var i underkant. Det blev inte bara en miljon räddade måltider. Inte heller två, tre, eller fyra. Snart har Karma bidragit till att uppemot fem miljoner måltider som tidigare hade slängts i stället har hamnat i magarna på appanvändarna.

Eller, som det konstateras i motiveringen. Appen Karma har slagit rekord med sina 1 400 000 användare. Berömmet är svårt att ta till sig, tycker Elsa Bernadotte.

– Jag är väldigt stolt och tacksam, men egentligen har vi bara skrapat på ytan av problemet.

Idén är i själva verket ganska enkel. I stället för att restaurangerna, kaféerna eller matbutikerna kastar enorma mängder rester i soporna kan kunder köpa maten till kraftigt rabatterat pris. När gårdagens vetelängd går för halva priset får affären betalt för varor som annars hade kasserats, kunden får en god kardemummabulle och Karma får en liten slant för att man förmedlar tjänsten.

Bakom idén ligger Elsa Bernadotte och hennes tre medgrundare till företaget Karma. Hon hade startat företag tidigare, men kom in i branschen via först Handelshögskolan och sedan ett prestigejobb på Chanel – som hon hoppade av.

Till en början var idén med applikationen något helt annat. Det skulle vara en crowdfundad app med rabatterbjudanden, men den idén flög aldrig. Det var inte förrän hon och medgrundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Ludvig Berling och Mattis Larsson kom på att tekniken kunde användas för att förmedla mat som succén blev ett faktum.

Företaget har växt och växt och växt. I ryggen har man tunga investerare som Kinnevik och Electrolux. Hittills har fokus varit på tillväxt och expansion. Nu vill man visa att appen kan bli lönsam  också.

Kortsiktigt har företaget fått tänka om i samband med pandemin. Många av restaurangerna som Karma har avtal med har haft det svårt, vilket har inneburit att företaget fått tänka om. Men ändå har användningen av appen fortsatt att öka. I dag är fortfarande fokus på att redistribuera mat som passerat bästföre-datum, men i framtiden hoppas Elsa Bernadotte att företaget kan använda all den data och kunskap som samlats in i appen till att ta nästa steg i förhindrandet av matsvinn.

Då vill man inte längre bara koppla ihop mat som annars hade slängts med kunder, utan man vill använda datan till att förstå hur mycket mat som egentligen behöver lagas. Helt enkelt förstå varför det blir mat­svinn över huvud taget.

– Vi har tio miljoner datapunkter på vad som säljs och inte, säger Elsa Bernadotte.

Sedan ska man stoppa matsvinnet helt.

– Der kommer att ta tid, men det här är ingen kortsiktig verksamhet, säger hon.

***

Varje svensk slänger 129 kilo mat om året. Årets miljösvensk såg problemet, men också möjligheten. Tillsammans med sina medgrundare uppfann hon en app som lät användarna köpa överbliven mat för halva priset. I år slog verksamheten nya rekord. Karma har i dag 1 400 000 användare, avtal med 9 200 säljare och finns representerade i 225 städer, däribland London och Paris. Mer än fyra miljoner måltider och 1 200 ton mat har räddats.

***

Övriga pristagare av Årets svensk 2020

Årets Svensk, Ekonomi: Peter Carlsson, vd Northvolt

Årets Svensk, Kultur: David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, Södertörns Högskola

Årets Svensk Samhällsbyggnad: Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige

Årets Svensk, Innovation: Helena Samsioe, vd Globhe

Årets Oxenstierna: Sofia Wallström, GD IVO

Årets Svensk Medicin, Mikael Dolsten, chef medicinsk forskning och utveckling, Pfizer

Årets Parlamentariker: Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet

Årets Svensk: Karin Hildebrand, IVA-läkare Södersjukhuset