Här ligger allt nära
Bild: Kjell Tömä
När LKAB:s förste disponent Hjalmar Lundholm skrev ett brev till dåvarande prins Eugen 1900 om sin hemstad var det med en sorgsen ton. Kirunavaara, som staden kallades då, hade förändrats till näst inttill oigenkännlighet.
»Kirunavaara själv, som nog undrar vad allt detta ska betyda, ty hon är förut icke van att se annat än lappkåtor, börjar få ett ganska förändrat utseende«, skrev han.
Man kan undra vad Kiruna själv känner i dag, när stora delar av staden ska flyttas. En stadsomvandling så omfattande att den blivit världskänd.
Inte undra på att kommunalrådet Kristina Zakrisson ser det som en utmaning.
– Mycket ska byggas på kort tid, vilket trissar upp priserna. Men det är också en möjlighet. Kirunaborna tycker inte att vårt nuvarande centrum är jättekul. De vill ha ett centrum där det är tätare mellan affärerna, med mötesplatser och ett torg. Det har vi möjlighet att bygga nu, konstaterar Kristina Zakrisson.
För trots att kommunen är så vidsträckt är närheten till allt en av de faktorer som Kirunaborna uppskattar mest med sin kommun.
En kommun som är lika stor som halva Schweiz, 19 447 kvadratkilometer. Ett femtiotal byar samt tätorten Kiruna där cirka 18 000 av de 23 000 invånarna bor. Folk trivs. I drygt tio år har befolkningssiffran legat ganska stadigt. Lika många flyttar in som flyttar ut.
Att kommunen är noggrann med att satsningar som bredband och avgiftsfria bussar ska gälla hela kommunen bidrar säkert. I rättvisans namn bör väl nämnas att de som bor utanför tätorten drabbas hårdare när sjukvården drar ned. Det är tolv mil från Kiruna till närmsta BB i Gällivare.
Flytten av staden går inte smärtfritt, men den anses vara absolut nödvändig för den livsviktiga gruvnäringens skull. Kristina Zakrisson konstaterar att det inte är problemfritt att ha en så totalt dominerande arbetsgivare som LKAB, det gör kommunen sårbar. När järnmalmspriset sjunker påverkas hela näringslivet.
– Därför måste vi fortsätta vårt arbete med att bredda vår arbetsmarknad och stärka exempelvis besöksnäringen och rymdverksamheterna, säger Kristina Zakrisson.
Jenny Gunillasson-Sevä är uppvuxen i kommunen. Här bor hennes föräldrar, syskon och svärföräldrar. Det skapar en trygghet och gör livet enklare.
Jenny Gunillasson-Sevä driver ett eget företag hemma i villan, där hon designar och tillverkar mössor som hon främst säljer via sin webbutik. Familjen består av maken Johan, gruvarbetare, samt tre barn.
– Det är lugnt och skönt att bo i Kiruna. Ska man någonstans behöver man inte planera hur lång tid det tar att ta sig dit.
Det sparar mycket tid för familjen, inte bara för att skolorna ligger inom gångavstånd. Barnen är också engagerade i fyra olika idrottsföreningar och alla föräldrar vet ju hur mycket tid som kan krävas för att skjutsa och hämta barn från olika aktiviteter.
– Vi umgås väldigt mycket och vi hjälper varandra. Inte minst har vi fått mycket hjälp med barnvakt när barnen var yngre. Och återigen är närheten en fördel. Vi åker helt enkelt bara över till varandra, berättar hon.