Så många årslöner kostar hus i din kommun
Bild: Mareike Timm
Att det har blivit dyrare att bo är ingen nyhet. Svenskar, liksom invånare i de flesta länder i västvärlden, lägger en allt högre andel av sina inkomster på boende.
I Storbritannien gjordes nyligen en studie av hur många år invånare i olika regioner skulle behöva arbeta för att lönen skulle täcka kostnaden för det genomsnittliga huset. Oxford intog kanske något överraskande förstaplaceringen före London. I Oxford krävs det 14,9 årslöner för att bekosta ett genomsnittligt hus. London ligger dock inte långt efter med 13,9 årslöner. Även i Cambridge, Brighton, Bournemouth och Crawly krävs det mer än tio genomsnittliga årslöner för att kunna köpa ett hus.
Hur ser det då ut för svenska kommuner?
Baserat på data från SCB beräknade jag hur många årslöner som krävs för att finansiera ett genomsnittligt hus i samtliga svenska kommuner. Siffrorna är baserat på värden från respektive kommun (dvs. hur mycket invånare i genomsnitt tjänar om året i respektive kommun och hur mycket man i genomsnitt betalar för ett hus där).
Siffrorna är för år 2012 och resultatet kan ses i kartan (gjord av Özge Öner) här nedan:
Faktum är att siffrorna i två svenska kommuner överstiger de brittiska topplaceringarna. I Solna krävs idag 18,9 årslöner för att finansiera ett genomsnittligt hus. I Sundbyberg är motsvarande siffra 15,7 årslöner. Båda dessa kräver alltså fler års lönearbete för att bekosta huset jämfört med vad som krävs i den brittiska toppnoteringen Oxford.
Samtliga av de dyrasteAlla inläggsex svenska kommunerna ligger i Stockholmsregionen. På Lidingö krävs i genomsnitt 13,5 års löneinkomster för att finansiera sitt hus, i Nacka 12,7, i Stockholm 12,4 och i Vaxholm 12,3 årslöner. Först därefter kommer Göteborg med 11,5 årslöner. Malmö ligger på tionde plats med 10,7 årslöner.
Sammantaget är det 14 kommuner där det krävs mer än 10 årslöner för att finansiera ett hus. I 102 kommuner krävs det mer än 5 årslöner.
I andra delen av skalan hittar vi Åsele, där det enbart krävs en årslön för att finansiera det genomsnittliga huset, följt av Norsjö där det krävs 1,1 årslöner. Övertorneå, Bjurholm, Överkalix, Sorsele och Ragunda kräver samtliga 1,2 årslöner för att köpa ett hus.
Självklart köper man idag inte bara ett hus. Idag köps ett investeringsobjekt med framtida utsikter till vinst. Och husmarknadernas potential skiljer sig signifikant åt. Vissa marknader drar iväg ekonomiskt och socialt och när man köper ett hus på en plats köper man sig också ett inträde till denna marknad, med större utbud och med hög sannolikhet också en högre livskvalitet. Dessa marknader erbjuder självfallet också ett högre löneläge, men som vi kan se här så är även kostnaden för ett hus mångfalt högre.
Frågan är om framtidsutsikterna och livskvaliteten kan förväntas vara 19 gånger högre i Solna än i Åsele?
Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Universitetet i Toronto
Den här texten har tidigare publicerats på bloggen Vertikals.