Kommunen som vinner på en otrygg omvärld

Nedläggningen av flygflottiljen för 30 år sedan var ett hårt slag för Karlsborg. Nu ljusnar det – i takt med att de mörka molnen hopar sig över Europa.

Text: Niklas Lindstedt

Bild: Victor Daggberg

I Karlsborgs fästning är Susanne Eriksson i full färd med att dekorera entrén till museet. Svenska flaggor och smörblommor i papp ska hälsa besökarna välkomna till utställningen om flygflottiljen F6 som öppnar på nationaldagen. 

Eriksson är uppväxt i Karlsborg, flyttade som 18-åring, kom tillbaka för ett par år sedan och fick jobb som utställningsdesigner på Fästningsmuseet. 

– Här finns så otroligt mycket potential. Många av mina barndomsvänner vänder tillbaka. Det är ett tryggt ställe att växa upp i med vatten och natur runt hörnet. Karlsborg växer och mår bra, inte minst för att Försvarsmakten växer, säger hon. 

Årets raket

Karlsborg är kommunen som har klättrat mest i Fokus Bäst att leva-rankning sedan förra året, från plats 208 till plats 110. 

Militärens närvaro har präglat Karlsborg från första början. 1819 beslutade Karl XIV Johan att en fästning skulle byggas vid Vätterns strand och i skuggan av de enorma vallarna växte så småningom en stad fram. 

Sedan dess har försvaret varit en viktig motor för Karlsborg och är det fortfararande med regementet K3 i spetsen. Även om siffrorna är hemliga talar det mesta för att Försvarsmakten är kommunens största arbetsgivare. Men 1994 kom beskedet som förvandlade Karlsborg till en kriskommun: flygflottiljen F6 lades ner, över 500 jobb försvann och ytterligare 500 under åren som följde.  

– Det var ett hårt slag. Många blev arbetslösa och hyresbostäder revs, minns kommunalrådet Torbjörn Colling (M), som styr i spetsen för en borgerlig fyrklöver. 

I dag har dock mungiporna vänt uppåt igen. Det bekräftas av årets Bäst att leva-rankning, där Karlsborg är den kommun som klättrat flest placeringar sedan förra året. Från 208:e till 110:e plats – hela 98 placeringar. 

Torbjörn Colling, kommunalråd (M). Foto: Pressbild

Den kanske främsta förklaringen är kriget i Ukraina, det instabila säkerhetsläget i Europa och Natomedlemskapet. Försvarsmakten stärker sin ställning i Karlsborg och ammunitionstillverkaren Nammo Sweden AB med anläggning i kommunen har orderblocket fullt. 

– Att Försvarsmakten och försvarsindustrin expanderar är förstås positivt för vår kommun. Men vi försöker också ha ett starkt näringsliv i form av besöksnäring och småindustrier. Vi kan inte helt förlita oss på försvaret, säger Torbjörn Colling. 

Han lyfter fram några av trumfkorten. Som 35 mil strandlinje, Göta kanal, Tivedens nationalpark, låg arbetslöshet och att Karlsborg är en av landets tryggaste kommuner. En ny 1-6-skola är på gång liksom en ny idrottshall och utescen i Kanalparken. 

Enda orosmolnet i kommunalrådets kikare är att hela kommunen omfattas av försvarets riksintresse. I praktiken betyder det att miljölagstiftningen sätter stopp för nya projekt och expansion. Planer på nya bostäder grusas eftersom ljudnivåerna på militärens övningsskjutningar är för höga. 

– Vi som bor här är ju vana vid att det smäller och bullrar. Jag har lite svårt att förstå varför det skulle vara ett problem. Vi har uppvaktat både regering och riksdag och förhoppningsvis kan det lösas. Som försvarskommun borde vi kunna få något slags undantag från miljölagstiftningen, säger Torbjörn Colling. 

Var är det bäst att leva? Jämför Sveriges 290 kommuner här!

***