Karlskoga – den enda felfria kommunen?

Av Sveriges 290 kommuner finns bara en enda som ligger över snittet i alla Bäst att leva-undersökningens kategorier.

Text: Martin Berg

Bild: Karlskoga kommun

Det är när barnen kommer som många känner att nu är det dags att flytta hem. Hem till den stad där man själv växt upp. Ett slags strävan att sluta cirkeln kanske.

Det är den känslan, till viss del i alla fall, som ligger bakom snickaren och egenföretagaren Jimmy Sjölander och hans sambo Claire Lindblads beslut att flytta tillbaka till Karlskoga. Staden där Jimmy växte upp.

– Vi har små barn nu och Karlskoga är ett bra ställe att växa upp på. Det är tryggt och allt man behöver finns samlat på en plats. Jag har också många vänner där som själva fått barn.

Försvarsmaktens återkomst

Karlskoga ligger vackert beläget vid sjön Möckelns norra strand drygt fyra mil väster om storstadsgrannen Örebro. En skönhetsfläck för staden är dock det trafikpolitiska svärdshugg i form av E18 som klyver staden mitt itu.

Hur som helst: Karlskoga placerar sig högt upp i Fokus årliga undersökning. Inte riktigt på topp tio, men sorterar man bort de dyra kommunerna – sådana där privatekonomin fått mindre än tre poäng av fem – är Karlskoga plötsligt nummer ett. Inte nog med det: det är den enda kommunen som ligger över snittet i samtliga kategorier. Får man tro siffrorna är Karlskoga med andra ord Sveriges sweet spot.

Tony Ring (M) är kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga. Han berättar att det länge var en utflyttarkommun.

– Det accelererade under nittiotalet i samband med försvarsindustrins nedgång. Vi fick till och med riva 1 500 lägenheter för 10–15 år sedan.

Vändningen kom i och med 2020 års försvarsbeslut om att höja landets försvarsförmåga. Här hade Karlskoga bästa möjliga läge med företag som Saab Dynamics och BAE Systems. Det senare bygger artillerisystemet Archer som regeringen har beslutat att skicka till Ukraina. I samma veva meddelade också Försvarsmakten sina planer på att återetablera Bergslagens artilleriregemente i grannkommunen Kristinehamn med tillhörande Villingsbergs skjutfält.

– Vi såg att den här tillväxten skulle komma och att arbetsmarknaden skulle förbättras. Det fanns också en stark politisk vilja inom den nya majoriteten att utnyttja den här situationen och verkligen satsa på att bygga nya bostäder och försöka få människor att flytta hit, säger Tony Ring.

”Mycket villa för pengarna”

Jimmy Sjölander flyttade inte tillbaka för att börja arbeta inom försvarsindustrin. Han driver en byggfirma. Privatekonomi och kostnader är självklart viktigt för honom och hans sambo.

– Man får helt klart mycket villa för pengarna i Karlskoga. Tanken var först att vi skulle bygga hus på en tomt i Nykvarn (utanför Södertälje) men det skulle landa på 7–8 miljoner kronor. Nu har vi köpt en villa på 190 kvadratmeter i ett område i södra Karlskoga för 1,8 miljoner kronor.

Förhållandet mellan löneläget och bostadspriserna väger tungt i Bäst att leva. Johan Bergling, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Karlskoga, håller med om att det är viktigt. Ändå är det inte i första hand bostadspriserna som lockar hans kunder till kommunen.

– Den vanligaste orsaken till att man flyttar hit är att det finns en koppling hit, eller för att man ska jobba här. Näringslivet i Karlskoga går för högtryck nu, säger Johan Bergling.

Men pengar är inte allt här i världen. Att trygghet prioriteras högt när man väljer bostad är vid det här laget inget nytt. En av huvudorsakerna till att Jimmy Sjölanders familj flyttade från Nykvarn var närheten till Södertäljes utsatta områden.

– Södertälje har många problemskolor och att det började sprida sig till Nykvarn. Att flytta till en lugnare stad med stabilare skolor vägde tungt.

Hur bra är din kommun?

Kommunerna har fått poäng mellan 1 och 5 i varje kategori. Den bästa kommunen har givits 100 poäng, den sämsta 0 och övriga en poäng i relation till dem. För att läsa mer om vad vi mäter och hur kategorierna viktas, klicka här.

***