Här är företaget som spås bli först med ett godkänt coronavaccin
Bild: TT
Jakten på ett vaccin mot covid-19 tar fart. I USA intensifieras den ytterligare av det stundande presidentvalet. Smittskyddsexperter i landet bedömmer att ett vaccin kan godkännas tidigast vid årets slut, men president Donald Trump antydde nyligen att vaccinet bara är »ett par veckor bort«.
Att så stor politisk prestige står på spel har väckt en oro för snabba genvägar – en oro som fått näring av Trumps svar på frågan om det blir regelverket vid USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (Food and drug administration) som ska gälla för godkännande av vaccin: »Kanske, kanske inte.«
Ett svar som oroat New York-guvernören och demokraten Andrew Cuomo, som nu planerar en särskild kommitté som ska granska ett eventuellt vaccin mot covid-19 efter att det godkänts av USA:s federala regering.
Men hur stor är egentligen risken för fusk i vaccinjakten?
Inte särskilt stor, blir svaret från Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.
– Vid de bolag som samarbetar med läkemedelsmyndigheter i stora delar av Västeuropa och USA, sker en minutiös koll och transparens i kontrollprocessen.
När det gäller Kina och Ryssland, finns dock skäl att vara särskilt vaksam.
– De har säkert samma goda kvalitet, men inte den transparens som är säker från vår horisont.
De covid-19-vaccin som hittills »godkänts« i Ryssland och Kina har bara godkänts som beredskapsvaccin. De har inte genomgått fas 3, en liten grupp individer som anses extra utsatta, som vårdpersonal och polis, har vaccinerats. Beredskapsvaccin har även länge funnits öronmärkt för den amerikanska armén.
En rad katastrofer har publicerats över sådana illa skötta vaccinstudier. Det finns dåliga erfarenheter, till exempel ett beredskapsvaccin mot Gula febern, som framställdes för amerikanska soldater i Europa efter andra världskriget och visade sig kontaminerat med hepatit B, vilket resulterade i att en mängd soldater blev svårt sjuka.
Ska man vaccinera allmänheten, ska det ske enligt regelboken.
– Trump skulle inte kunna kringgå FDA utan att bli stämd upp över öronen, förklarar Jorma Hinkula.
Ett tiotal vaccinkandidater är nu i fas 3. Ett godkännande i den fasen räcker dock inte för att vaccinet ska bli användbart för allmänheten; skyddseffekten ska också vara hög nog. Ett covid-19 vaccin finns som beredskapsvaccin i januari och som allmänt vaccin framåt maj–juli nästa år, gissar Jorma Hinkula.
Vilket vaccin tror du själv godkänns först i både fas 3 och prestanda?
– Jag skulle inte bli förvånad om det blir Modernas. Deras metod är helt oprövad. Det vore ett ess i rockärmen om det fungerar.
Varför?
– Det är ett RNA-vaccin som har möjlighet att inte interagera med kromosomer i våra celler, som tar emot vaccinet. Det kan alltså snabbt börja producera vaccinproteiner i oss.
Däremot har vaccinkandidaten baksidan att vara känslig för förvaring.
– Om man inte lyckas förvara det i riktigt gott skick tills man står framför den man injicerar, åldras vaccinet på ett olyckligt sätt.
Fakta: Ett tiotal vaccinkandidater är i den fas där tiotusentals försökspersoner vaccineras (fas 3).
Några bolag som just nu är i fas 3: Amerikanska Johnson&Johnsons, svensk-brittiska Astra Zeneca. (EU har slutit avtal om att köpa in 300 miljoner doser av vaccinet, med möjlighet till ytterligare 100 miljoner doser.)
Amerikanska Moderna (Bolaget slutförhandlar med bolaget, och ett formellt avtal är troligen snart på plats). Amerikanska Pfizer i samarbete med tyska Biontech. (EU slutförhandlar om att köpa in upp till 300 miljoner doser av vaccinet).
LÄS OCKSÅ: Svenska vaccinforskaren: Då finns ett coronavaccin redo att köpa för alla