Föräldrar påverkar sina barn mindre än vi tror

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

När jag är med mina barn i förskolan, lekparker, bibliotek etc, stöter jag ofta på andra barn som känns väldigt gränslösa. De vill att jag gungar dem, leker med dem, läser högt eller vill ha frukt. När jag var liten undvek jag helst andra vuxna. Är barn i dag mer gränslösa än tidigare generationer? Eller minns jag fel? Var jag också en kaxig liten unge?

Jag tror inte att du minns fel. Jag kommer ihåg att man i min barndom inte bara hade respekt för vuxna, utan faktiskt var ganska rädd även för äldre barn. I en miljö där alla vuxna förväntas vara med och uppfostra alla barn är det naturligt att de små inordnar sig i hierarkin. 

Barn i dag är påtagligt mer uppfordrande mot äldre och mindre rädda för dem. Det finns både för- och nackdelar med det. Avigsidorna av den gammaldags uppfostran är många. I värsta fall väntade ett kok stryk och hierarkiska ordningar som bygger på skillnader i fysisk styrka har historiskt sett fått minst sagt negativa följder för samhället. Med det sagt kan man fundera över vad som händer när vissa barn och ungdomar växer upp utan några gränser. Det är för mig märkligt att se familjer där barnen tycks bestämma allt från vad som ska serveras till middag till när de ska gå och lägga sig eller var och hur helgen ska tillbringas. 

Sannolikt blir det dock folk även av flertalet som fått lite friare tyglar under uppväxten. Vi föräldrar påverkar faktiskt våra barn mindre än vi tror. Men statistiken visar också att många unga mår väldigt dåligt under uppväxten. Självdefinierad svår psykisk ohälsa bland unga vuxna har mer än fördubblats på tio år. En förklaring till detta kan vara att den som tidigt får förväntningar på att allt ska anpassas efter ens önskan, och senare i livet märker att så inte alltid blir fallet, riskerar att bli besviken. 

David Eberhard är psykiater och författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varje vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: TT