Slappna av – det är bara en chokladkaka
Toppbild: Unsplash
Jag drabbas av äckel och självhat när jag tryckt i mig en stor chokladkaka från Marabou själv. Varför hetsäter jag ibland? Är i övrigt frisk och har inga ätstörningar.
I det berömda så kallade marshmallow-experimentet lät man barn välja mellan att äta en bit godis direkt eller att belönas med mer godis om de väntade. Det visade sig att de som klarade att motstå frestelsen klarade sig bättre senare i livet. Det finns dock en del invändningar mot de ursprungliga slutsatserna av testet. I senare försök kopplade man snarare fördelen för de barn som kunde hantera sina impulser, till mammans utbildningsnivå.
Oavsett vilket är det svårt att motstå impulser. De som inte alls klarar av det tenderar, enligt ett flertal studier, att lättare hamna i svårigheter. Skam är den inre känsla som i hög grad styr vår förmåga att motstå att göra saker som vi själva anser dåliga. Det är en mycket obehaglig känsla som vi av naturliga skäl vill undvika. Men det är svårt att leva ett helt liv utan att då och då göra sådant som vi satt upp regler för att undvika. Det är skammen som gör att man känner självhat och äckel.
Vad ska du göra åt detta? Tja, om du vill förändra beteendet så finns det ett sätt som nästan garanterat kommer att misslyckas. Det är att förbjuda dig själv att äta choklad om du inte tror att du kan hålla löftet. Skammen kommer få dig att må dåligt över dig själv och känna dig värdelös, vilket leder till att du i ett svagt ögonblick knuffar ner dig i det självhat som sannolikt triggade beteendet från början.
Då är det bättre att vara mer förlåtande inför de egna felstegen. Det är trots allt bara en chokladkaka. En chokladkaka du anser dig varken behöva eller förtjäna, men där nyckelordet är det senare. Du har ingen ätstörning och är i övrigt frisk. Ge dig själv rätten att då och då faktiskt äta choklad. Chansen finns att du då kommer känna att du inte ens är särskilt sugen.
David Eberhard är psykiater och bland annat författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varannan vecka ger han livsråd till Fokus läsare.
Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: redaktion@fokus.se
***