Ägaruppror mot börsjätten
Maktgruppen Handelsbankssfären, som kontrollerar flera av Sveriges största företag, upplever just sin värsta kris på länge. Det som har utlöst krisen är Svenska Dagbladets avslöjanden om sfärens flitiga användande av sina egna privatflygplan.
Skogskoncernen SCA, som stått i centrum för bevakningen, har sjösatt en utredning av flygaffärerna. Granskaren är dock Peter Clemedtson som är ordförande i den firma, PWC, som SCA självt använder. Beslutet har fått flera övriga ägare i bolaget att reagera. De anser att Clemedtson är allt annat än oberoende, då han ju bland annat ska granska just PWC:s tidigare revision.
– Jag vet inte om det finns något olämpligt i flygresorna, det är möjligt att det har skett helt enligt lagar och policies. Och det är bra att bolaget utreder det. Men jag vill att det görs ordentligt av en extern och oberoende part. Och om det inte sker finns ju risken att stämman beslutar att tillsätta en särskild granskningsman och det tror jag inte gagnar någon, säger Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden.
En särskild granskningsman är ett av vapnen i aktiebolagslagens minoritetsskydd och en ovanlig och långtgående åtgärd. En sådan granskare utses av Bolagsverket och jobbar troligen därmed mer självständigt än en som utsetts av bolagets självt.
Även Aktiespararnas vd Carl Rosén lanserade i veckan möjligheten att tillsätta en särskild granskningsman, om inte SCA bytt ut advokaten före januaris slut.
Flera andra ägare har varit kritiska till valet av Clemedtson.
– Vi skulle också gärna se någon annan granskare än den som SCA har utsett. Inte minst av principiella skäl. Man ska inte granska sitt eget företag, säger Ossian Ekdahl, chef för ägarstyrning på Första AP-fonden.
Om det skulle gå så långt som till en särskild granskningsman vore det en misstroendeförklaring mot SCA och hela Handelsbanksfären. Det påminner om den granskning som advokaten Otto Rydbeck gjorde i Skandia, och som bidrog till den skandalens magnitud.
För att en minoritet ska kunna tillsätta en särskild granskningsman krävs att 10 procent av aktierna i SCA röstar. Att det lyckas är ingen omöjlighet. Vid årsstämman i våras protesterade en grupp aktie- och pensionsfonder mot huvudägaren Handelsbankssfärens förslag att höja styrelsearvodet. Gruppen, som bestod av alla fyra AP-fonder, AMF, Folksam och Swedbank Robur, har i dag enligt senast kända uppgifter 7 procent av aktierna. Med Aktiespararna och ett par andra institutioner med sig skulle man sannolikt kunna skrapa ihop de 10 procenten.
Frågan är nu om SCA:s huvudägare Handelsbankssfären, med investmentbolaget Industrivärden i spetsen, kommer ändra sig. Hittills har de vägrat. I en intervju med DI i veckan förkunnade Anders Nyrén att de inte kunde ändra sig »bara för att det pågår ett drev«.
Läs mer om krisen i Industrivärden och bakgrunden till ägarupproret i fredagens utgåva av Fokus.
Tidigare om Handelsbankssfären i Fokus: