Anders Borg till riskbygget

Text:

Bild: Maja Suslin/TT, Capital Pictures

Tisdagen den 20 augusti 2002. Sex herrar bakom ett podium på dåvarande Scandic Hotel vid Slussen i Stockholm. Ögon röda, slipsar svarta. Framför dem ett inramat foto. Ett överhuvud dem berövat, för några närmast en fadersfigur.

Att det var cheferna för Stenbeckgruppens sex börsnoterade företag som framträdde efter Jan Stenbecks bortgång var naturligt. De var heliga. Bolagen hade brutits som revben ur investmentbolaget Kinneviks adamskropp och sedan fått chansen att leva på egen hand på aktiemarknaden. Ett efter ett hade de tagit steget: Tele 2, MTG, Metro och så vidare.

Efter Jan Stenbecks död stannade allt av. Under det dussin år som gått sedan dess har egentligen bara två mindre bolag nått aktiemarknaden, Cdon och Black Earth Farming. I stället har sfärens nya överhuvud Cristina Stenbeck ägnat sig åt att städa, såväl i bolagsgruppen som i familjen efter ett stökigt arvskifte.

De sista åren har Kinnevik gjort en omstart. Kroppen har läkt. Nya revben har vuxit ut. Och den gångna veckan var det plötsligt dags igen. Stenbeckbolag till börsen. Och inte bara ett, utan två!

I månadsskiftet september/oktober noterades nätmodebolaget Zalando, där Kinnevik äger drygt 30 procent. Dagen därpå Rocket Internet som är ett slags internetinvestmentbolag som startar och deläger massor av internetbolag. Där äger Stenbecks strax under 15 procent.

Det är inga små bolagsbebisar som nu kommer till världen. Marknadsvärdena ligger mellan 40 och 50 miljarder kronor för båda. I ett slag blir Zalando och Rocket Internet Kinneviks värdemässigt andra och fjärde största innehav.

De båda börsdebuterna har fått stor uppmärksamhet internationellt. Finanstidningar som Wall Street Journal, Barron’s liksom Financial Times har alla kommenterat bolagen. Alla har varit mer eller mindre kritiska. Mest till värderingen, som anses som hög med tanke på att bolagen är svåranalyserade och olönsamma på rörelsenivå. Men det är inget nytt. Även MTG och det som i dag är Tele 2 hade skrala eller inga vinster när de gjorde börsdebut på nittiotalet.

För Kinnevik och dess aktieägare är skillnaderna dock flera jämfört med då – och risknivån större. De gamla stenbeckbolagen hade i praktiken startats i Jan Stenbecks eget knä och med relativt begränsade investeringsbelopp. Denna gång finns entreprenörerna, i båda fallen de tyska bröderna Samwer, utanför huset, i ett annat land. Bolagen noteras i Frankfurt, inte i Stockholm. Kinneviks investeringar i bolagen uppgår nu till åtskilliga miljarder.

Även när det gäller personerna runt Cristina Stenbeck finns skäl att vara vaksam. På mindre än ett år har de två viktigaste operativa personerna i Kinnevik försvunnit. Först, i början på året, vd:n Mia Brunell-Livfors, bara veckor efter att hon avsagt sig sin styrelsepost i H&M på grund av jävsituationen med Zalando. Och sedan, i juli, investeringschefen Henrik Persson, som hade huvudansvar för de nya internetbolagen.

Båda har fascinerande nog ersatts med investmentbankirer från samma amerikanska investmentbank, Goldman Sachs – vd:n Lorenzo Grabau och nya chefen för det nybildade Kinnevik Capital, Chris Bischoff. Det har fått kritiker i Stockholm att muttra att Cristina Stenbeck är i händerna på bankerna. Till skillnad från entreprenörer, som mest vill bygga vacker verksamhet, är bankfolk oftast mest intresserade av transaktioner – det som finansföretag normalt tjänar sina pengar på.

Nu är amerikanska bankirer inget nytt i Kinnevik. Jan Stenbeck själv jobbade åtta år på Morgan Stanley innan han kom hem 1978. Men han förändrade sig, blev bolagsbyggare. I dag är det inte ägaren själv som har bankerfarenheten, utan tjänstemän därunder. Har de förmågan att genomgå samma förändring?

Hur de sköter Zalando och Rocket Internet kommer att ge svaret. Misslyckas de är det inget litet investmentbolag på Skeppsbron som kör i diket. Den här gången finns en hel finansvärld på läktaren. 

Börsdebuterna för Zalando och Rocket internet blev till en början besvikelser. I Zalando var teckningskursen 21,50 euro, och aktien handlades direkt efteråt till dryga 17. Rocket internet tecknades till 42,50 euro, och kursen rasade direkt till strax över 33. Därefter har båda aktierna repat sig. Zalando handlas nu till strax över 23 euro och Rocket Internet till 52 euro.

Originalversionen av den här krönikan publicerades i Fokus nr 40, 30 september 2014. 

Läs mer

Här finns mer av Fokus tidigare bevakning av Cristina Stenbecks nya ombyggda sfär, som Anders Borg nu blir del av.

Djärvare än Jan 

Så räddade hon familjeimperiet