Åtal väntas mot Lundin – kan bli största svenska rättegången
Utredningen startade för elva år sedan och är på 70 000 sidor. När som helst väntas åtal väckas om krigsbrott mot Lundin Oil.
Bild: Peter Lydén/TT
– Jag såg hur regeringssidans styrkor intog Nhialdiu med fordon, till häst och till fots 2002. De understöddes av stridsvagnar, helikoptrar och Antonovplan. Det uppstod panik i byn och alla sprang för sina liv. Jag såg hur två stridshelikoptrar sköt utan utskiljning mot civila. Ett Antonovplan anföll flyende grupper med människor, bland dem jag själv och min familj. Bomberna föll från morgon till kväll.
Så berättar byn Nhialdius ledare Tunguar Kueigwong Rat i rapporten Unpaid Debt som några fredsorganisationer lade fram 2010. Det var den som fick svenska åklagare att inleda sin förundersökning om Lundin Oils verksamhet 1997–2003 i Sudan, i ett område som sedan tillföll Sydsudan när landet delades 2011.
Vi vet inte om just händelserna i Nhialdiu finns med i den ännu hemliga svenska brottsutredningen. Men i Unpaid Debt beskrivs sådana handlingar som en följd av att regeringssidan skulle säkra inkomster från oljan som den hoppades att Lundin skulle hitta. I striderna dog 12 000 människor, 160 000 fördrevs, 40 000 bostäder och skydd för boskap förstördes, 500 000 kor stals eller dödades, enligt rapporten.
Komplexa strider
Svenska Lundin Oil (i dag Lundin Energy) bedrev oljeprospektering i området »Block 5A« 1997–2003. Det låg då i Sudan men tillföll Sydsudan när landet delades 2011.
Lundin ägde största delen i ett bolagskonsortium som även bestod av österrikiska OMV, malaysiska Petronas och det statliga sudanesiska Sudapet.
Striderna i området var komplexa med skiftande allianser, men hölls i huvudsak mellan regeringsarmén och dess allierade miliser och sydsudanesisk gerilla på den andra.
I målet misstänks styrelseordförande Ian Lundin och styrelseledamoten Alex Schneiter för medhjälp till grovt krigsbrott. De båda, liksom bolaget som i dag heter Lundin Energy, avfärdar både brottsanklagelserna och organisationernas rapport.
Åklagaren Henrik Attorps förundersökning är klar. Nu väntar alla parter på hans beslut om eventuellt åtal som kan komma vilken dag som helst. Efter en så pass lång utredning – den har pågått sedan 2010 –väntas också åtal bli väckt enligt flera bedömare, vid den här tidningens pressläggning.
Få svenska bolag är så bespottade som Lundin för vad man gjorde i Sudan. Förre stats- och utrikesministern Carl Bildt (M), som inte är brottsmisstänkt, har också befläckats av att han satt i bolagets styrelse.
Men moralisk indignation är en sak, att fälla för brott en annan. Även om krigsbrott och en koppling till oljeverksamheten slås fast, krävs att Stockholms tingsrätt övertygas om att de misstänkta medvetet begick medhjälp till brott.
Lundinmålet är på flera sätt rekordstort i modern svensk rättshistoria. Det kan liknas vid ett mål i en FN-tribunal, anser en källa som vill vara anonym. Det rör sig om en uppsjö misstänkt brottsliga handlingar under sex år som ska utredas.
Utredningen har försvårats av fortsatta strider, påpekar målsägarbiträdet Göran Hjalmarsson som företräder flera av de trettiotalet brottsoffren i målet.
– Det är så komplicerat att utreda händelser på platser som vi inte kan besöka. Det pågår fortfarande oroligheter. Vi är inte välkomna till området, säger han.
Vittnen och målsägare är dessutom utspridda i en rad länder och har varit svåra att få kontakt med enligt Hjalmarsson, som har erfarenhet av flera stora krigsbrottsfall. Vittnesmål har också fått översättas från det lokala nuerspråket via engelska till svenska.
Försvaret har å sin sida mobiliserat en grupp välrenommerade advokater som på flera sätt har försökt stoppa förundersökningen. Bland annat anser de att den har tagit så lång tid att den kränker de misstänktas mänskliga rättigheter.
Händelserna utspelade sig för cirka 20 år sedan, utredningen inleddes omkring tio år efteråt och är nu inne på tolfte året, påpekar advokat Per E Samuelson som företräder Alex Schneiter.
– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att bevisens kvalitet påverkas.
Advokaterna försökte också stoppa det regeringsbeslut som krävs för åtal för brott i utlandet. De hävdade att justitieminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist (båda S) hade kampanjat mot Lundin för att komma åt Carl Bildt och därför var jäviga.
– Det finns ju en politisk dimension i den här processen som man inte kan blunda för, säger Per E Samuelson.
Men både tidsåtgången och regeringsbeslutet fick grönt ljus i domstol och ministrarna har i dag ingen mer kommentar.
Lundin Energys advokat Biörn Riese påpekar att den utdragna processen är en utmaning även för bolaget.
– Eftersom det här har pågått så länge och rönt en del uppmärksamhet är det något som man måste förklara och informera kring hela tiden för sina intressenter, som aktieägare, affärspartners, långivare, anställda och kunder.
Bland annat har bolaget skapat en hemsida för att bemöta uppgifter som olika organisationer fört fram i sina rapporter.
Även bland brottsoffren kan tålamodet tryta.
– Det är frustrerande för mina klienter att vänta så här lång tid. De flesta hördes 2015–2016. Jag får ständigt frågor om vad som drar ut på tiden, säger Göran Hjalmarsson.
Fokus har förgäves sökt åklagaren för en kommentar. Hans slutprodukt är en utredning på 70 000 sidor, enormt mycket även i dessa sammanhang.
Så långt det som varit. Sedan följer rättsprocessen efter ett troligt åtal. Det talas om 1,5 år – om inte mer.
– Vi talar om en av de absolut största huvudförhandlingarna i svensk historia, om inte den största enskilt sammanhållna någonsin, säger Per E Samuelson.
Man får backa till 50- eller 30-talet för att hitta något liknande, anser han.
Utöver krigsbrotten och medhjälpen måste åklagaren först övertyga rätten om att det rådde krig enligt folkrättens definition, annars är det inte krigsbrott. Vissa villkor om de stridande måste då vara uppfyllda: att de har en ordning med befäl med mera, förklarar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.
– Sammandrabbningarna måste också komma upp till en viss intensitet, säger han.
Om Sudan finns inga tidigare domslut, varken i FN-tribunaler eller nationella domstolar, som slagit fast att det rådde krig och som svensk rättvisa kan luta sig mot.
Att ett företags verksamhet misstänks i sådana sammanhang är också mycket ovanligt, så Sverige bryter ny mark även där.
Och så ska vittnen och brottsoffer tas hit – eller delta via videolänk från länder som ska ge tillstånd för det. Och återigen måste det tolkas till och från nuerspråket.
Bara planeringen är enorm och ingen tror att en rättegång kan börja i år även om åtal skulle väckas inom kort.
Bychefen i Nhialdiu och andra överlevande får vänta länge än på besked om Lundin Oil hade någon rättslig skuld i vad som skedde i deras byar.