Avgörande toppmöte
Halv sju på kvällen den 28 augusti 2012 landade det finska affärsflygbolaget Jetflites svarta Challenger 604 på flygplatsen i Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Det lilla snabba planet hade lyft bara en halvtimma tidigare från grannlandet Tadzjikistans huvudstad Dusjanbe.
Det lilla sällskapet från Teliasonera hann sträcka ut sig i vip-planets crèmefärgade läderfåtöljer och få något kallt i glasen. I 850 km/t kunde de se ner på de snöklädda gränsbergen mot Uzbekistan och förundras över att dessa ödsliga forna Sovjetrepubliker blivit Teliasoneras mest lönsamma marknader. Faktiskt de enda som ökade både omsättning och vinst under 2012 och bidrog med 10 miljarder vinstkronor till bolagets kassa.
Och bättre skulle det bli. En dryg månad tidigare hade den uzbekiska telemyndigheten dragit in licensen för marknadsledaren, Uzdunrobita, ägt av den ryske oligarken Vladimir Jevtusjenko. 9,5 miljoner kunder förlorade sina abonnemang över en natt och köerna ringlade långa till de två kvarvarande mobiloperatörerna, Beeline och Teliasoneras dotterbolag Ucell.
Vd Lars Nyberg kunde vara nöjd. När han stegade mot limousinen hade han ingen aning om att SVT:s »Uppdrag granskning« tre veckor senare skulle avslöja att bolaget betalat 2,2 miljarder kronor till brevlådeföretaget Takilant i Gibraltar, kontrollerat av Gulnara Karimovas 22-åriga assistent, för att få telelicenserna i Uzbekistan.
Vad som sedan hände vet vi. Efter »Uppdrag gransknings« avslöjanden kunde inte ens Teliasoneras inhyrda advokat Björn Riese hindra att Lars Nyberg och större delen av styrelsen sparkades. Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption inledde förundersökning om grovt mutbrott, men ännu är varken Lars Nyberg eller Gulnara Karimova delgivna misstanke. För dem är affärerna i Tasjkent enligt de nya dokument »Uppdrag granskning« fått fram graverande (se dokumenten på nästa uppslag).
Dokumenten beskriver affärer som syftar till att maximalt kunna utnyttja det nya marknadsläget. Takilant kräver mångmiljonbelopp och en rad förmåner, inte minst sponsring av Gulnara Karimovas välgörenhetsstiftelse. I gengäld ska Teliasonera få miljontals av Uzdunrobitas abonnenter och beskydd mot lokala myndigheter. Där framgår också att Teliasonera begärt ett möte på »toppnivå« och att Gulnara Karimova har accepterat.
Dokumenten kommer från den hemliga källan »Alexander«. Fakta i handlingarna och dokumentens äkthet har kontrollerats av »Uppdrag granskning«, som kommit till slutsatsen att de är trovärdiga.
De nya uppgifterna har fått kammaråklagare Berndt Berger att begära ett så kallat editionsföreläggande från Stockholms tingsrätt som kan tvinga SVT att lämna ut dokumenten. Ekobrottsmyndigheten anser att det är av »synnerligen stor vikt att originaldokumenten kan undersökas« eftersom förundersökning inletts mot en person vars handskrift kan finnas på de hemliga dokumenten. Enligt kriminalteknisk expertis är det Gulnara Karimovas handskrift.
Ingen av åklagarna vill direkt bekräfta att Gulnara Karimova, dottern till Uzbekistans president, är formellt misstänkt för mutbrott, men åklagare Berndt Berger bekräftar att utredarna söker fingeravtryck och dna på originaldokumenten:
– Ja, särskilt baksidan av post-it-lapparna är bra. Där finns bra avtryck, men bara från dem som satt dit och tagit av lapparna.
Har ni prov på Gulnara Karimovas handstil eller hennes dna?
– Vi kommer sannolikt att få tillgång till det.
Tillbaka till den spektakulära resan i augusti och den nu sparkade Teliachefen. Om åklagarna kan styrka att Lars Nyberg gjort affärer med Gulnara Karimova så sent som i slutet av augusti löper han nämligen stor risk att också han blir formellt misstänkt. Den 1 juli utvidgades mutlagen bland annat med »vårdslös finansiering av mutbrott« och »handel med inflytande«.
Vilken roll spelar det för Lars Nyberg att mutlagen skärptes den 1 juli i fjol?
– Jag vill som sagt inte gå in på några namn, säger åklagare Berndt Berger. Men det framgår ju av dokumentet att Telia kan tänka sig att betala två miljoner dollar i stället för tre per kvartal. Enbart att erbjuda pengar är en straffbar handling, affären behöver inte ha genomförts.
Affärer kan göras på många sätt och även utan direkt kontakt, men som en person som jobbar med utredningen uttrycker det: »Om Nyberg träffat Karimova har han stora problem.«
Lars Nyberg förnekar, via Telias presschef Salomon Bekele, att han skulle ha träffat Gulnara Karimova under resan i augusti.
Mot det står uppgifter från samma källa som kommit över dokumenten, »Alexander«. Han uppger nämligen nu att Lars Nyberg personligen träffade Gulnara Karimova under vistelsen i Tasjkent.
»Förhandlingarna med Gulnara Karimova och hennes medhjälpare hölls omkring klockan åtta på kvällen. Förutom Lars Nyberg deltog Eurasiachefen Veysel Aral«, skriver han i ett mejl.
Ord står alltså mot ord. Fokus har kartlagt resorna kring »toppmötet« för att försöka få klarhet i vilka möten som ägde rum.
I Uzbekistan finns flera mediauppgifter om Lars Nybergs besök den 29 augusti på telemyndigheten och Teliasonera bekräftar att resan ägt rum. Med på privatjeten från Dusjanbe var enligt uppgifter till Fokus Lars Nyberg, Veysel Aral, Erim Taylanlar, kommunikationsdirektör på Eurasiakontoret, en lettisk medborgare och Björn Strid. Senare samma dag lyfter åter affärsjetplanet med sikte på Baku i Azerbajdzjan.
– Jag tror inte att jag alls var i Tasjkent i augusti, säger Veysel Aral när Fokus når honom i Kazakstan där han också är vd för dotterbolaget Kcell.
Konfronterad med detaljer klarnar dock minnet:
– Ja, nu minns jag. Det var ett kort stopp. Men jag träffade inte Takilant. Jag har aldrig mött Gulnara Karimova. Det tror jag ingen av våra anställda har. Någonsin.
Björn Strid, som arbetar med säkerhetsfrågor inom Teliasonera, minns mer:
– Dina uppgifter stämmer nog*. Jag var med på resan, men jag vet inte vilka Lars Nyberg träffade. Jag har en egen agenda vid liknande resor och träffade kollegor i Ucell. Jag har också hört uppgifterna om att Lars Nyberg skulle ha träffat Gulnara, men jag har ingen inblick i hans program och kan inte svara på var han var på kvällen.
Vad gjorde då Gulnara Karimova under de 24 timmarna som Teliacheferna var i landet? Under dagen deltog hon enligt uzbekiska medier i en tillställning i staden Karsji, 50 mil från Tasjkent, med sin välgörenhetsorganisation Fund Forum som sponsras av Teliasonera. Hon twittrade från evenemanget fram till klockan 14 lokal tid. Som presidentens dotter har hon tillgång till militära flygtransporter, men denna dag hade hon privatjet och kan vara i huvudstaden på mindre än en timma. Hon har för vana att återvända till Tasjkent över natten. Dagen därpå deltog hon klockan 12 vid en diplomutdelning i en moské i Samarkand.
I Fokus kontroll brister »Alexanders« uppgifter bara på en punkt. »Omkring kl 20« var Gulnara Karimova kvar i Karsji, enligt ett av hennes fans blogg. Men sena affärsmöten är ingen ovanlighet i Uzbekistan.
Längre än så kommer vi inte. Men de nya uppgifterna har blåst nytt liv i det juridiska efterspelet av Teliasoneras märkliga affärer i Uzbekistan.
Fakta | Kontakt på hög nivå
Interna dokument visar att Gulnara Karimova erbjöd »beskydd« och krävde sponsring i utbyte mot abonnenter.
När den största operatören i Uzbekistan, Uzdunrobita, stängdes ner av myndigheterna förlorade cirka 10 miljoner sina abonnemang. De sökte sig då till Teliasoneras Ucell men under sommaren 2012 krävde Gulnara Karimova att de skulle betala henne för de nya abonnenterna, något som accepterades, enligt noteringarna i Karimovas interna dokument.
I hemliga dokument från augusti 2012 finns uppgifter om det som kan liknas vid »beskydd«. Här framgår att Gulnara Karimova erbjuder sig att hjälpa Teliasonera att undvika att gå samma öde till mötes som Uzdunrobita mot 15 miljoner dollar i ersättning. Telia erbjuder 12 miljoner dollar, över 80 miljoner kronor.
Teliasonera har medgett att man finansierat Karimovas sitftelse Fund Forums diverse kulturella aktiviteter. I dokumentet förs ett resonemang om de ungefärliga summorna och tidpunkten för utbetalning av sponsorpengar till respektive evenemang.
I ett av mötena begär Teliasonera enligt källan Alexander och Gulnara Karimovas interna dokument att få ett möte på högsta nivå. Karimova accepterar.
Gulnara Karimovas kommentar: »Möte med vem? Med vår sida eller? 25:e ser bra ut.«
Bakgrund | Sex personer misstänkta
Förundersökningen mot Teliasonera är mycket omfattande och åklagarna har begärt juridisk assistans från tiotalet länder.
Hittills är såvitt känt sex personer formellt misstänkta: Tero Kivisaari, Teliassoneras chef för affärsområdet mobila tjänster, chefsjuristen i Teliasonera Eurasia, Olli Tuohimaa och Esko Rytkönen, styrelseledamot i Fintur (Telias delägda turkiska bolag). De förnekar brott. Dessutom är Gulnara Karimovas företrädare, direktören på Coca-Cola i Uzbekistan, Alisher Ergasjev och hennes förra finanschef och vd för Telias konkurrent MTS, Bechzod Achmedov samt Karimovas nära förtrogna Gayane Avakyan formellt misstänkta i utredningen och har försetts med offentliga försvarare i Sverige.
Detta har hänt
Teliasonera etablerar sig i Uzbekistan 2007 och ingår ett avtal med en lokal partner, Takilant Ltd, som får 2,2 miljarder för 3G-licenser. Den uzbekiska partnern bakom företaget är Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator Islam Karimov.
2012
I hemliga förhandlingar i slutet av juli kräver Karimova fem miljoner dollar – motsvarande 35 miljoner kronor – för Ucells nya abonnenter som blir allt fler. Förhandlingarna rör också beskydd om de betalar.
I slutet av augusti reser Lars Nyberg till Tasjkent och träffar, enligt uppgifter från den hemliga källan »Alexander«, Gulnara i direkta förhandlingar.
När »Uppdrag granskning« avslöjat att miljarderna från Teliasonera gått till Gulnara Karimovas förtrogna Gayane Avakyan inleder överåklagare Gunnar Stetler på Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om misstänkt grovt mutbrott.
Husrannsakan genomförs hos höga Teliachefer, bland annat hos Tero Kivisaari som just blivit utnämnd till chef över två av Teliasoneras tre affärsområden. Ytterligare minst fem personer är sedan dess formellt misstänkta i utredningen.
Parallellt med åklagarnas utredning uppdrar företaget åt sin egen advokatbyrå Mannheimer Swartling att utreda brottsmisstankarna.
Anders Narvinger.
2013
I februari kommer Teliasoneras egen utredning som visar att företaget brutit mot sina etiska riktlinjer. Lars Nyberg avgår liksom styrelseordförande Anders Narvinger och större delen av styrelsen.
»Uppdrag granskning« avslöjar i maj att Teliasonera suttit i hemliga förhandlingar med Karimova. Teliasonera bekräftar att man förhandlat »med Takilant«, och ingått sponsoravtal med Gulnara Karimovas stiftelse Fund Forum, men tackat nej till erbjudanden om beskydd.
Ekobrottsmyndigheten begär att få originalhandlingarna med Gulnaras Karimovas möjliga handstil och fingeravtryck från SVT. Utredarna uppger också att personen som skrivit på pappren är misstänkt för brott.
Artikeln bygger på ett samarbete mellan Fokus och SVT:s »Uppdrag granskning« med reportrarna Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman.
*Björn Strids uttalande "Dina uppgifter stämmer nog" syftar enbart på Lars Nybergs resa till Uzbekistan. Han säger sig inte ha någon information om något eventuellt möte med Gulnara Karimova.