Beskedet: 100 miljarder i nytt paket för att få igång ekonomin efter corona

Text:

Bild: TT

Just nu skulle egentligen regeringen suttit på den årliga budgetöverläggningen på Harpsund, och avrundat framåt kvällen med kräftor. Under ”rådande läge” sker budgetöverläggningen i stället i regeringskansliet.

Men det var en ljusare bild av ekonomin som finansminister Magdalena Andersson presenterade under torsdagen på en pressträff:

– Aktiviteten i ekonomin bottnade under april–maj. Och vi ser någon ljusare på det ekonomiska läget i dag än i juni. Nedgången har inte blivit riktigt lika djup som vi trodde, sa Magdalena Andersson.

Fast det blir en utdragen återhämtning och det finns fortfarande hög osäkerhet kring hur pandemin, och därigenom också ekonomin utvecklas.

Senast den 20 september ska regeringen presentera höstbudgeten. Finansminister utlovade att den kommer att innehålla ett återstartspaket på 100 miljarder kronor.

– Det är 100 miljarder extra för att återstarta ekonomin, i nya reformer. Det är satsningar utöver de tidigare presenterade som främst den gröna skatteväxlingen och pensionstillskottet, sa hon.

– Det ger oss en historisk möjlighet att åtgärda samhällsproblemen och ger oss ett långsiktigt starkare samhälle, med fler jobb, satsningar på välfärden och klimatomställningen, fortsatte hon.

LÄS OCKSÅ: Klas Eklund: »Sverige behöver en omstart. Just nu är vi i kris«

Även med årets stödåtgärder och de som kommer i budgeten bedömer finansministern i dag att arbetslösheten under året kommer upp i 9 procent och under 2021 ökar till 9,5 procent. Samtidigt tror regeringen på en starkare tillväxt under 2021 än tidigare vilket enligt prognosen landar i en bnp-minskning i år på -4,6 procent i stället för tidigare prognos på -6 procent. Under 2021 tror de bnp växer med 4,1 procent i stället för 3 procent i tidigare prognosen från juni.

Statsskulden väntas växa till 42,9 procent i år och 42 procent av bnp under 2021.

– Vi har haft stora bnp-fall i andra länder, med där har Sverige och de nordiska länderna klarat sig något bättre, sa Magdalena Andersson.

När landet får en budget i balans igen, var enligt henne att bedöma.

– Finanskrisen lärde oss att inte strama åt för snabbt. Under 2022 kommer vi ha en fortsatt kraftfull stimulanspolitik, och kanske även under 2023. Vi ska inte strama åt för tidigt, men heller inte låna pengar i onödan, sa finansministern.

Samtidigt väntar nu budgetförhandlingar med samarbetspartierna C och L, där de senare krävt skattesänkningar på 30 miljarder kronor, liksom utökade ROT-avdrag till 50 procent. Centerpartiet har krävt skattesänkningar för låginkomsttagare, och Annie Lööf som nu återkommer som partiledare efter föräldraledigheten väntas precisera deras krav i sitt sommartal på lördag.

LÄS OCKSÅ: Två år till valet: Jimmie Åkesson först in i valrörelsen med sitt sommartal