Betalningar betalar sig

Text:

De långa mörka nätterna. Det finns ju inget annat att göra än att jobba. När Sebastian Siemiatkowski, Klarnas grundare och vd, ska förklara de senaste årens svenska it-framgångar för Financial Times, vet han vilken en av de viktigaste orsakerna är.

Småtimmarnas slit har gett resultat. Sedan starten 2005 har betaltjänstföretaget växt till att ha 900 anställda, 13 miljoner kunder, värderas till cirka 8 miljarder kronor och finnas i sju länder. Affärs­idén är enkel. E-handelsföretag kan fakturera och nätshoppare betala först när de fått varan och på vilket sätt de själva vill. Klarna tar ett par procent på själva köpet eftersom säljaren slipper risken med obetalda fakturor. För att minimera antalet bedrägerier har Klarna utarbetat ett komplext system för att analysera köpbeteende. Ett köp mitt i natten indikerar ett klart mer riskabelt shoppande än ett  köp på eftermiddagen.

Betaltjänsten används av runt 18 000 företag med näthandel, som svenska SAS och Adlibris. Sedan ett par veckor tillbaka går också alla e-köp av biljetter till Storstockholms lokaltrafik via Klarna. Planen är att växa vidare. Bolaget vill finnas i hela Europa och varför inte USA och Japan?

– Jag skulle vara väldigt överraskad om vi inte har etablerat oss i minst ett land utanför EU inom ett eller två år – i ett stort land, sa Sebastian Siemiatkowski till Bloomberg Businessweek i början av feb­ruari.

Klarnas framgångshistoria är näst intill sönderkramad. Favoritscenen är när Sebastian Siemiatkowski, 23 år gammal, ska dra sitt och medgrundarna Niklas Adalberth och Victor Jacobssons affärsupplägg. Platsen är Handelshögskolan i Stockholm, som under sin årliga partnerstämma låter studenter presentera idéer för näringslivstoppar som H&M:s ordförande Stefan Persson och Investors Marcus Wallen­berg. Juryn är obarmhärtig. Idén om en betalningstjänst på nätet baserad på pappersfakturor totalsågas.

I intervjuer har Sebastian Siemiatkowski beskrivit hur revanschlystnaden vaknade och hur han bestämde sig för att »gå hem och jobba ihjäl sig«.

– Jag förflyttades känslomässigt tillbaka till skolgården i Uppsala när jag var tio och fick pikar om att min familj kom från Polen, berättade han för Computer Sweden.

Framgångarna har väckt uppmärksamhet, även utanför Sverige. Riskkapitalbolaget Sequoia Capital, som investerat i Apple och Google, gick in med 100 miljoner 2010. Året därpå investerade General Atlantic, också det med bas i Silicon Valley, i Klarna tillsammans med den ryska riskkapitaljätten DST. Även Skypegrundaren Niklas Zennströms Atomico har investerat i bolaget.

Rykten surrar om att Klarna snart köps upp. Enligt Dagens Industris digitalpodd är en tänkbar köpare amerikanska Paypal. Då skulle det amerikanska betaltjänstföretaget slippa konkurrens både på hemmaplan och i Tyskland, där Klarna för ett par månader sedan köpte upp konkurrenten Sofort. Just detta köp är en del av den senaste tidens ryktesspridning. Miljardförvärvet ska betalas dels genom en nyemission (nya aktier ges ut) riktad till Sequoia Capital, General Atlantic och DST, dels genom att de tre grundarna skjuter till 450 miljoner kronor, enligt DI. Det skulle innebära att grundarna måste låna pengar. En förklaring till att man är beredd att låna kan vara att grundarna tycker att det är hyfsat riskfritt. Och köps bolaget snart upp är ju risken minimal.

Niklas Adalberth konstaterar för Fokus att det »florerar en del felaktiga rykten« när det gäller finansieringen av förvärvet:

– Vi är väldigt långsiktiga i vårt ägande i Klarna.

Fakta | Börsen närmare för svenska IT-företag

När Spotify i veckan sökte en person som kan hjälpa musiktjänsten att infria kraven på ekonomisk rapportering, något den amerikanska finansmyndigheten SEC kräver, satte rykten igång om att bolaget förbereder en börsintroduktion i USA. Spelutvecklaren King Digital Entertainment bekräftade nyligen att bolaget siktar på att introduceras på börsen i New York. King ligger bland annat bakom succéspelet Candy Crush Saga.