Börsens dom: krisen är över

Text:

Bild: Scanpix

En datorskärm kan säga en hel del. Särskilt om den tillhör någon av de människor som ägnar dagarna åt att köpa och sälja aktier på Stockholmsbörsen.

Under lång tid var det inte kurserna på Stockholmsbörsen som var de viktigaste siffrorna på handlarnas och analytikernas skärmar. I blickfånget stod i stället upplåningskostnaderna för två länder i Syd-europa.

– Det var det första jag tittade på när jag kom till jobbet på morgonen., berättar en chef för en av de större Sverigefonderna.

Hur dyrt det var för Italien och Spanien att låna pengar överskuggade allt annat. Om något av länderna hamnade i samma sits som Grekland var hela eurosamarbetet hotat. Om valutan sprack skulle det inte spela så stor roll vilka nyckeltal H&M, Ericsson eller Industrivärden hade uppvisat dagen innan.

– Jag följde till och med i realtid när Spanien emitterade sina obligationer.

Det var nära ett par gånger. Spaniens banksystem visade flera sprickor och Italiens lånekostnader gick över den gräns som ansetts ohållbar.

Nu ser allt annorlunda ut. I alla fall i den värld som Stockholmsbörsens aktörer har för ögonen. Ända sedan chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghi, i somras lovade att försvara euron till varje pris har lånekostnaderna sjunkit.

– Det är klart att eurokrisen inte är över om du frågar någon i Spanien eller Grekland. Men för oss är den i alla fall långt borta. Nu kollar jag bara på Spaniens lånekostnader en gång i veckan. Det är ungefär lika ofta som jag ser på oljepriset eller någon annan siffra som inte har direkt med mitt område att göra, säger fondchefen.

Under hösten har fokus kommit tillbaka på de svenska företagens prestationer. Och det har sett helt okej ut: SCA verkar genom sina besparingsprogram ha motat effekterna av en stark krona, en svag byggkonjunktur och fördyrade transporter. Atlas Copco har delvis skyddats från nedgången i gruvsektorn genom sitt fokus på koppar- och guldbrytning.

Och så vidare. Bäst av alla storföretag på Stockholmsbörsen har mätteknikföretaget Hexagon gått – både räknat på sex månaders och på ett års sikt. Men uppgången är bred: sedan mitten av november har Stockholmsbörsen som helhet stigit med över tio procent. Vissa stora bolag – som Husqvarna, Securitas och Scania – med ännu mer.

Det är helt motiverat, anser Avanzas chefsekonom Claes Hemberg.

– Nu är det vår och badbyxorna ska på. Det har varit ett löjligt fokus på några små ekonomier i Sydeuropa. Många av de svenska företagen är duktiga på export till nya marknader, och har varit snabba med besparingar. Det märks nu.

I förra veckan presenterade Claes Hemberg en opinionsundersökning som visade att svenskarna har en alltför pessimistisk syn på hur börsen har gått. De svarande trodde i genomsnitt att börsen gick upp med 4,2 procent under 2012. I själva verket steg den med 12 procent. De var även överdrivet negativa till hur Sveriges tillväxt såg ut.

– Det är inte så konstigt. Så fort någon kastar en tegelsten i Aten raderas flera miljarder kronor ut på börsen, men det påverkar egentligen inte de svenska företagen. Det är viktigt att framhäva att Sverige är ett land som inte bara är beroende av Europa.

Fler bedömare än Claes Hemberg har på sistone luftat sin positiva syn på ekonomin. Finansmannen Christer Gardell sa i veckan till Dagens Industri att den heta obligationsmarknaden har pressat ner företagens räntor – och att det i sin tur borde leda till en våg av företagsaffärer. Dessutom borde de låga räntorna och de lågt värderade bolagen tala för investeringar i börsen.

»Många har blivit makroanalytiker och sprungit vilse i den djungeln«, sa han till  tidningen. »Det är fel. Du måste prioritera bolagsanalysen«.

Förutom den hoppingivande brandsläckningen i Europa syns ljusglimtar på andra håll. I USA talar mycket för att huspriserna har börjat vända.

Det har gett skjuts åt bland annat Electrolux, som är starkt beroende av att amerikaner köper nya hus – och därmed nya tvätt- och diskmaskiner.

– USA har överraskat positivt i ett och ett halvt år nu, men det har överskuggats av alla svarta rubriker om eurokrisen, säger den oberoende analytikern Peter Malmqvist.

Han anser att Stockholmsbörsen är något undervärderad i förhållande till sitt historiska genomsnitt. Men för den pessimistiskt lagde saknas det inte negativ statistik att ta fasta på: eurozonens industriproduktion noterade nyligen sin största nedgång på tre år, Tyskland är en hårsmån från recession och Kinas tillväxt bromsar in – om än från en väldigt hög nivå.

Och även om vindarna från Sydeuropa för tillfället har avtagit har de haft en ovana att komma tillbaka med full styrka.

– Händer det något oroande kan börsen lätt tappa tio procent på kort tid. Det räcker egentligen med att Silvio Berlusconi vinner tillbaka makten. Det är ju val i både Tyskland och Italien i år, säger Peter Malmqvist.

Fram till dess får de svenska storföretagen vänja sig vid att deras resultat spelar nästan samma roll som före finanskris och eurokris. Rapportsäsongen våren 2013 blir  i alla fall inte som den var förra året.