Danmark ökar ägandet i SAS – aktien rusar

Danska staten meddelar att den är beredd att öka sitt innehav i det problemtyngda flygbolaget SAS.

Text: TT

Bild: Johan Nilsson / TT

I dag äger Danmark, liksom svenska staten, 21,8 procent av SAS. Nu är danska staten beredd att öka sitt innehav i upp till en andel på 30 procent. Beskedet gavs av danska finansministern Nicolai Wammen på en presskonferens på fredagen. Samtidigt meddelade han att regeringen beslutat att efterskänka en skuld som SAS har till den danska staten på 3,5 miljarder danska kronor.

– Vi ger SAS en chans att komma tillbaka, säger han.

Enligt Wammen har överenskommelsen brett stöd i folketinget. Beskedet fick aktien att rusa med över 30 procent. Samtidigt slog Wammen fast att det inte handlar om SAS får pengar i dag.

– Det ska även finnas andra investerare, innan staten går in och stöttar med pengar, säger finansministern under en pressträff på fredagen.

SAS befinner sig sedan pandemin i en ekonomisk knipa. Förlusten för SAS blev 1,6 miljarder kronor under andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Men redan innan dess stod det klart att företaget måste agera för att få ordning på ekonomin. I februari lade SAS-ledningen fram en räddningsplan, SAS Forward, för det krisande flygbolaget. I korthet var planens innehåll att konvertera skulder till eget kapital (aktier), skaffa nytt kapital, hitta nya investerare samt reducera kostnader.

Ledningen planerar därför att dra in 9,5 miljarder kronor i kapital från nya investerare. Men storägaren svenska staten har satt stopp. Det blir inga nya pengar till SAS från svenska skattebetalare; däremot går staten med på att konvertera skulder till aktier.

Den andra storägaren, den danska staten, har nu kommit med ett efterlängtat besked för krisande SAS. Förutom behovet av kapital har passagerare börjat tveka om flygningar som bokats med bolaget verkligen blir av i sommar. Fyratusen flygningar har ställts in och det kan bli fler, enligt SAS.

Under torsdagen blev det också känt att pilotfacket varslat om strejk från den 29 juni.

***