Drivkraft: pengar

Text:

Bild: Petter Cohen

Yoga, där går gränsen för Börje Ekholm. Han fnissar åt förslaget från presschefen. Annars känns Investors vd öppen för det mesta, och rätt långt ifrån klichébilden av en wallenbergdirektör, tillika chef över Sveriges mesta maktbolag. Skrattet ekar högt, ofta och lite gnäggigt.

Men vd-starten var inte helt lätt, det har han vittnat om många gånger. Det var 2005 som Marcus Wallenberg klev av och Börje Ekholm kallades hem till Sverige efter många år i USA. Det blev tufft. För Börje Ekholm är, den breda småländskan till trots, nästan mer amerikan än svensk. Han har dubbelt medborgarskap och trivdes egentligen bättre där på andra sidan Atlanten.

– Det är mycket som är enklare där. Det är öppnare, lättare att få kontakt med folk. Och behöver man ha hjälp kan man skaffa det. När vi flyttade dit i slutet av 90-talet trodde vi aldrig att vi skulle komma hem. Barnen trivdes, och vi blev amerikanska medborgare.

Kanske är det åren i USA som gjort att Börje Ekholm i intervjuer inte tvekat att säga att en av hans drivkrafter är att tjäna pengar. Men när frågan kommer upp nu ser han närmast lite generad ut.

– Det är en av mina drivkrafter. Men det får man inte säga här. Man får alltid skit för det.

Hur då?

– Han jobbar bara för pengar, säger de. Det anses inte vara fint.

Vad spelar det för roll vad folk säger?

– Jag tycker att det är ett problem om det drabbar mina barn om folk har synpunkter, säger han lite uppgivet.

Sedan blixtrar han till:

– Men jag tycker att det är roligt! Man får ha respekt för att andra tycker på ett annat sätt. Men de borde å andra sidan då ha respekt för mig. Alla måste få ha sina prioriteringar.

Detta är Börje Ekholm. En person med rötterna i Sverige. Som fann ett nytt hem i USA. Nu är han tillbaka och måste fungera i den svenska makteliten. Han har inga större problem med det, men ibland skymtar ett upproriskt drag. Och en längtan efter ett annat sätt att leva.

– I Sverige säger man ofta att det är ytligt i USA. Det stämmer. Men jag tar ju hellre att det är ytligt och att jag pratar med folk över huvud taget, än tvärtom.

I USA väcktes politikintresset på allvar. Börje Ekholm är uppvuxen i en miljö där socialdemokratiska värderingar dominerade. Men efter ingenjörsexamen från Tekniska högskolan i Stockholm och ekonomexamen från fina franska Insead, några år i konsultsvängen och många år inom Investor är han i dag borgerlig i Sverige och republikan i USA – även om han röstade på Obama den här gången. I USA var det nära att han engagerade sig politiskt vid sidan av jobbet. Men i Sverige känns det svårt.

– I Sverige går det inte att kryssa mellan de olika världarna. Och jag vill inte välja politik som karriärväg. Men jag skulle gärna lägga en stor del av fritiden på det. Problemet är bara att det inte fungerar i Sverige.

Varför då, skulle det begränsa dig i jobbet på något sätt?

– Nja … jag är inte ens säker på hur jag skulle bära mig åt, här i Sverige, för att närma mig politiken.

Om något parti du känner dig besläktad med hörde av sig och frågade om du ville sitta med i en arbetsgrupp, till exempel?

– Då skulle jag fundera på det, och gärna ställa upp. Men det skulle vara en fråga som jag tycker är intressant, som utbildning.

Åren på vd-stolen har på det stora hela varit framgångsrika. Han hade inga problem med att kliva fram i rampljuset, som vissa oroade sig för. Och att Börje Ekholm sålde OMX och Scania vid precis rätt tidpunkt verkar de flesta vara överens om. Efter världsekonomins kollaps i vintras har visserligen många ropat på att Investor borde utnyttja sin kassa på 19 miljarder till att köpa fler bolag.

– Det har funnits väldigt lite att investera i. Vi kunde ha köpt lite börsaktier – men det är inte vår affär. Jag grämer mig inte.

Frågan om vilken typ av bolag Investor egentligen letar efter hänger ihop med bolagets och Börje Ekholms syn på världsekonomin. Och den är bister.

– Jag tror att vi kommer få se mycket positiva siffror i närtid. Men jag är oerhört oroad över situationen på 3–5 års sikt. Vi ska komma ihåg att det nu är massiva stimulanspaket och nollränta som håller ekonomierna i gång. Och hur man drar tillbaka dessa utan att påverka tillväxten, det kan jag för mitt liv inte förstå.

Hur tycker du att krisen har skötts?

– Politikerna gjorde ett så bra jobb som man någonsin kan förvänta sig. Det ska vi vara glada över. Men problemet i dag är att vi har fått ett finansiellt system som vi vet är instabilt. Reaktionen blir nu att banker inte ska kunna gå under. Då blir det gratis att ta risk, och det är inte bra. Ska vi ha ett kapitalistiskt system, så förutsätts det att man kan gå i konkurs också.

Om du ser tillbaka – hur allvarligt var det i slutet av förra året?

– Det var extremt allvarligt.

Var ni medvetna då om hur illa det var?

– Vi hade sett att priset på risk var för lågt, sedan 2005 ungefär. Det var skälet till att vi sålde våra positioner när det fanns utrymme. Vi var latent oroliga. Men jag kunde inte för mitt liv tro att detta skulle kunna hända. Vi fattade aldrig hur illa det var.

Sammanfattningsvis ser Investors analys av läget ut ungefär så här: De amerikanska konsumenterna kommer inte att vara världens draglok på samma sätt som tidigare. Därmed kan inte svensk exportindustri räkna med samma framgångar i USA som tidigare. I stället blir serviceföretag, gärna med fokus på marknader i Asien, viktigare.

– Hälsosektorn är en framtidsbransch. Inte i USA kanske, där överkonsumerar man sjukvård, men i resten av världen. Vi tror också på servicenäringarna. Självklart kommer traditionell industri att vara fortsatt viktig, men det är de andra sektorerna som växer.

Även miljöteknik har framtiden för sig. Men än så länge påminner branschen, enligt Börje Ekholm, för mycket om it-bubblan, med allt för många aktörer och en efterfrågan som inte riktigt hunnit ikapp.

– Så småningom kommer det att bli en verklig industri, som vi kommer att vara intresserade av.

Börje Ekholm om någon upplevde teknologiboomen. Han beskrevs i början av decenniet som Wallenbergs it-guru. Han byggde upp bolagets riskkapitalverksamhet, som så småningom blev affärsområdet Nya Investeringar och bolaget Investor Growth Capital. Ekholm investerade en halv miljard i Spray, och fick mycket skäll när it-bubblan sprack.

– Vi höll inte i pengarna tillräckligt mycket, så enkelt är det. Samtidigt ska man komma ihåg att det var i samma veva som Google byggdes upp. Hade ingen annan kunnat göra det som de gjorde? Jag tror det. Men samtidigt, marknaden var fel, vi gjorde fel saker. Jag kan inte skylla på någon annan.

Servicesektorn, det betyder bland annat skola och vård. Politiskt känsliga branscher där det inte är självklart vilka regelverk som kommer gälla framöver. Historiskt har det funnits en dialog och respekt mellan Wallenbergs toppar och den högsta politiska ledningen i Sverige. Frågan är vad som händer nu, när det är sektorer som skola och hälsovård som Investor ser som viktiga framtidsbranscher.

Hur tänker ni kring politisk risk?

– När det gäller den skola vi äger, så tänker vi att det viktigaste är att leverera bra kvalitet. Kan vi göra det, så kan vi visa att modellen med en friskola de facto har ett värde. Men visst finns det politisk risk i det.

Vad tycker du om jobbskatteavdraget – är det fel sak att prioritera?

– Jag förstår att man gör det man gör, av populistiska skäl. Man vill ju vinna nästa val.

Hur ser du på den förda politiken i Sverige i dag?

– Jag tycker att man gjorde rätt med förmögenhetsskatten, däremot hade fastig­hetsskatten gott och väl kunnat vara kvar. Men det krävs åtgärder om inte Sverige ska tappa de stora företagens huvudkontor och därmed deras forskningsavdelningar. Vi har det ju bra, men inte lika bra som vi tror.

Vad säger du om debatten om ägande och kvartalskapitalism?

– Problemet med kvartalshysterin är att det går åt så mycket energi att producera alla rapporter och resultat. Det har drivit fram ett felaktigt beteende hos vissa bolag, där man håller på beslut och väljer vad man ska presentera. Jag tror inte att det håller i längden. Då är det bättre att stå där med lite ägg i ansiktet ibland, och ta kritik på kort sikt. Som jag gjorde med Spray.

Fakta | Börje Ekholm
Född: 1963 i Edsbruk, utanför Västervik.
Familj: Frun Madeleine, fyra barn.
Bor: Flerfamiljshus i Stockholm samt hus i Connecticut.
Karriär: Civilingnjörsexamen från KTH. MBA-examen från franska Insead. Konsult McKinsey och i egen regi 1988–1992. Anställd på Investor sedan 1992, där har han bland annat byggt upp riskkapitalverksamheten Novare Kapital. Medlem i koncernledningen sedan 1997. Vd Investor sedan 2005.

Investor
Investors affärsidé är att äga och utveckla bolag. Den största delen av Investors ägande och värde består av långsiktigt ägande i åtta bolag: ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, Ericsson, SEB, Electrolux, Husqvarna och Saab. Investor gör även investeringar i medelstora bolag och tillväxtföretag, så kallat private equity. I dessa görs investeringar med syfte att sälja innehaven på några års sikt. Dessutom gör man finansiella placeringar för att vara nära marknaden och skapa ytterligare avkastning.

Per den sista juni 2009 uppgick värdet av de samlade investeringarna till 125,7 miljarder kronor.

Källa: investorab.com