Emanuel Sidea: Stefan Ingves måste skämta med oss

Text:

Bild: TT

Det var en överraskning när Stefan Ingves dök upp i dubbelsängen hemma hos Alex och Anna i ett avsnitt av tv-serien Solsidan för ett antal år sedan.

Nåja, det var en skådis som spelade karaktären Ingves men att dyka upp som tv-underhållning befäste riksbankschefens säregna position och inflytande – att chefen som basar över reporäntan är något som man kan göra humor av.


 Karaktären Stefan Ingves i tv-serien Solsidan. Foto: TV4.

Alla andra dagar framstår Stefan Ingves som en formell, seriös och inte särskilt skämtsam man. Men jag undrar om han inte spelar oss ett spratt just nu.

Under torsdagen meddelade Riksbankens direktion att man lämnar den viktiga reporäntan oförändrad, på noll procent. Samma budskap som i våras och exakt vad ränteanalytikerna på bankerna hade räknat med. Riktningen framåt är dessutom att räntan ska vara på denna nivå i flera år framöver. Varför?

Från februari 2015 till januari 2020 ansåg Riksbanken att det bästa för svensk ekonomi var en negativ ränta – och i nästan tre år var den parkerad på -0,5 procent. Minusräntan innebar att bankerna i princip fick betalt för att låna pengar. Budskapet var tydligt: låna ut, investera, konsumera. Gör av med pengar!

Emanuel Sidea: Stefan Ingves 17-åriga epok borde ha tagit slut tidigare

Då ska vi påminnas att 2015 var ett mycket bra år,  ekonomin växte med 4,5 procent. BNP ökade även 2016. Och 2017. Likaså 2018. Och 2019. 2020 – ja, det har visat sig vara ett riktigt skitår. Prognosen är att BNP i år krymper med 3,4 procent – om inte mer. Under ett sådant år väljer alltså Stefan Ingves att inte göra samma sak som under de goda åren. Obegripligt.

Tidigare i år, när vi närmade oss sommaren och allt färre fick intensivvård, började allt fler länder att lätta på sina restriktioner. Optimismen spirade och mycket pekade på att det hela hade vänt. Vi rörde oss på vägen mot det normala. Så var det ända fram till att den andra smittovågen slog till under hösten, då nya restriktioner också följde – även i Sverige.

Pandemin har inte släppt sitt grepp och vi vet inte riktigt när det kommer vara över. Mycket tyder på att inte heller nästa sommar kommer att vara normal, utan att vi får vänja oss vid den här märkliga situationen av osäkerhet och avvaktan. Det vi däremot med all säkerhet vet i dag är att staten spenderar miljarder på stödåtgärder. Utgifterna räknas inte längre i tiotals miljarder utan i andel av BNP.

Att delar av näringslivet står still eller har tappat 70-80 procent av sin efterfrågan anses vara något vi alla måste acceptera. Vi vet att de ekonomiska kostnaderna kommer att vara höga och långvariga. Statsskulden ökar, likaså arbetslösheten.

I det sammantaget avstår Riksbanken från att göra det billigare för stora företag att finansiera sig genom att sänka räntan. Obegripligt.

I samband med gårdagens besked från Riksbanken meddelade Stefan Ingves också att man ska köpa företagsobligationer och på det sättet pumpa in kapital i systemet. Men detta enbart ska ske i "hållbara bolag". Exakt vad som är hållbart har inte klargjorts, utan ska väl utredas på behörigt sätt först.

Detta är det yttersta beviset på att Stefan Ingves visst har humor. Han spelar oss ett rejält spratt.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!