En varg bland hermelinerna

Text:

Att det skulle skära sig mellan Swedbanks vd Michael Wolf och delar av styrelsen var kanske inte någon högoddsare. När han rekryterades för drygt tre år sedan fick banken en vd formad av helt andra miljöer än det folkrörelsepräglade Swedbank.

I kulisserna bakom Michael Wolf har också en av hans gamla bekantskaper skymtat: Christer Gardell, grundare av investeringsföretaget Cevian Capital och ofta vällustigt beskriven som Sveriges svar på Gordon Gekko, huvudfiguren i filmen »Wall Street«.

I förra veckan beskrev Svenska Dagbladet hur Michael Wolf i somras rundade sin styrelse och därmed retade upp flera av ledamöterna rejält. I ett brev till finansdepartementet, Riksbanken och Finansinspektionen föreslog han en lag om krav på amortering av bolån. En fråga av vikt som borde ha förankrats i styrelsen, ansåg flera ledamöter. Har verkligen vd mandat att föreslå nya lagar till myndigheter och departement?

För att förstå irritationen och spänningarna i styrelserummet vid Brunkebergstorg måste man backa bandet.

Ett år efter att Wolf började på Swedbank gjorde Christer Gardell entré sensommaren 2010. Året innan hade varit ett katastrofår för banken när bland annat storsatsningen i Baltikum eroderade. Det finansiella läget hade nu stabiliserats men Gardell tyckte fortfarande att banken var lågt värderad. Köpläge alltså. Efter att ha köpt på sig runt fyra procent av aktierna fick han en plats i styrelsens valberedning.

Det här var långt ifrån första gången Gardells och Wolfs vägar korsades. Wolf satt i ledningen för Skandia när Cevian tog sig in i bolaget och gjorde en jättevinst då försäkringsbolaget såldes till Old Mutual. Senare, som ägare i Intrum Justitia, rekryterade Gardell Wolf till bolaget. Att de bor nära varandra i Saltsjöbaden, ses i sociala sammanhang och någon gång på en tennisbana brukar Michael Wolf vilja tona ned.

Ägaraktivisten Gardell dolde inte vilka planer han hade för Swedbank, planer som till stor del sammanföll med Wolfs visioner. En av dem var att förhandla om det avtal banken hade med de fristående Sparbankerna när det gällde it-tjänster och fonder. Alldeles för generöst, banken förlorar miljarder på det, menade Gardell. Inom kort fanns ett nytt avtal på plats.

Gardell var dessutom kritisk till ett liknande avtal med Folksam och tyckte att bolaget hade för stark ställning i styrelsen. Att Michael Wolf och Anders Sundström, Folksams vd, inte alltid dragit jämnt i styrelsen hittar i så fall ett par förklaringar här.

När så Sundström sålde Folksam Spar till de fristående Sparbankerna i början av detta år ska Wolf ha surnat till ordentligt, enligt Dagens Industri som skrev att bankledningen utgått från att Folksam, som den storägare företaget är, först borde ha vänt sig till dem. En annan rundning alltså, fast denna gång fick Sundström nypa till Wolf.

Michael Wolfs framfart i ledning och styrelse väckte starka reaktioner även mitt under brinnande finanskris. Han höll hårdnackat fast vid ett återköpsprogram av aktier, värt cirka fem miljarder kronor till aktieägarna – däribland Gardells Cevian – trots att regering och kritiker rasade. Över natt gjorde Wolf en kovändning och styrelsen meddelade att återköpen stoppades.

Förra hösten bytte Christer Gardell bank. Han krängde av sitt innehav i Swedbank (»vi är nöjda med värdeutvecklingen på innehavet«) och köpte ungefär lika stor andel i Danske Bank. Vid Brunkebergstorg får Michael Wolf klara sig utan sin vapendragare i styrelserummet.