Högt tonläge om de svenska hörlurarna

Text: Moa Kärnstrand

Bild: BUSINESS WIRE, TT

Konrad Bergström är märkbart smickrad när han står framför Riddarhusets adelssköldar. Han är klädd i frack, det gråa håret är samlat i en knut i nacken. Inför prins Daniel ska han ta emot näringslivsmedaljen, en utmärkelse som årligen delas ut till personer som under lång tid byggt upp en verksamhet som utvecklar svenskt näringsliv. Bland tidigare pristagare finns både H&M:s Stefan Persson och Kinnevik-storägaren Cristina Stenbeck.

– Från en omsättning på 3 miljoner kronor startåret 2009, till 325 miljoner tre år senare och i dag omsätter man över en miljard. Med en kombination av mode och starka varumärken har Zound industries fortsatt att skörda internationella framgångar, säger Erik Norberg, ordförande i Kungliga Patriotiska sällskapet, som läser motiveringen.

Det är i slutet på april i år. Bara några veckor senare ska Bergström petas från sitt eget bolagsbygge. Kampen ska stå om vem som ska ha kontrollen över miljardbolaget som blivit känt för sina Marshall- och Urbanearslurar.

Konrad Bergström skakar hand med prins Daniel, som ler och hänger medaljen om hans hals.

Zound Industries styrelseordförande Tommy Jacobson är inte på plats i Riddarhuset. Han vet inte ens om att bolagets grundare ska ta emot en medalj.

– Jag fick höra det några dagar senare, säger Jacobson på riskkapitalbolaget Zeniths kontor vid Stureplan i Stockholm.

Som ledare för en kampsportsklubb och före detta ordförande i Djurgårdens IF är Tommy Jacobson allt annat än en typisk finansman. Han är klädd i jeans och t-shirt, på hans solbrända högerarm klänger en gammal tribaltatuering.

– Jag är inte så bra på siffror egentligen. Men jag är en bra sparringpartner åt bolagen, säger han.

I näringslivet är han en välkänd profil, har uppdrag i ett 40-tal styrelser. I Zeniths portfölj, ett av hans riskkapitalbolag, finns förutom Zound även Truecaller och e-sportplattformen Strafe.

Sent 2010 blev Tommy Jacobson kontaktad av Konrad Bergström och sju vänner till honom. Ett gäng entreprenörer och kreatörer som drivit Zound i ett par år. Tillväxten hade varit kraftig och storsäljaren, hörluren Plattan, hade hyllats i amerikanska Wired. Försäljningen hade ökat i en takt ingen av de inblandade kunnat drömma om – hörlurar hade blivit en modeaccessoar.

Samma år hade Zound skrivit sitt första licensavtal med den brittiska tillverkaren av förstärkare, Marshall, vilket till stor del var Konrad Bergströms verk.

– De kom till oss och ville låna pengar, fem miljoner. Är man ett tillverkande företag så måste man ha pengar för att producera, säger Tommy Jacobson.

Han gillade grundarna och kände till de färgglada Urbanearslurarna.

– Jag svarade att vi inte är någon bank. Men att vi kan investera.

Först köpte han in sig för 5 miljoner kronor. Successivt utökades ägandet i det som var ett av Sveriges snabbast växande bolag.

2011 klev Tommy Jacobson in i Zounds styrelse och 2014 tog han över som ordförande, blev vän med den frispråkige entreprenören Bergström.

Men, som entreprenör måste man vara medveten om att man förlorar kontrollen över sitt bolag i samma sekund som man tar in en extern investerare, säger Tommy Jacobson.

– För mig var det också smärtsamt på 90-talet när jag tog in min första investerare i mitt första bolag. Jag förstod inte då vad det innebar, säger han.

I dag äger Tommy Jacobson drygt 16 procent av Zound genom sina riskkapitalbolag, men sägs kontrollera uppåt 40 procent genom fullmakter och avtal från de andra aktieägarna.

Konrad Bergström steg av som vd 2012 och året därpå tillträdde Pernilla Ekman. Hon hade varit bolagets finanschef i två år, innan dess ekonomichef på både Svenskt Tenn och Tiger of Sweden.

Affärerna fortsatte att utvecklas starkt, antalet anställda växte och Konrad Bergström var alltjämt Zounds frontfigur. Men efter ett tag hade den nya vd:n och grundaren olika åsikter om Zounds framtida riktning.

I slutet av 2016 fick Bergström rollen som ledare för ett »framtidslabb«. Teamet på totalt fem personer skulle vara en slags innovationsverkstad, för att ta fram nya produkter och kika på möjligheter inom nya affärsområden. Labbet hölls separerat från den ordinarie verksamheten, i företagets lokaler vid Stockholms centralstation.

Konrad Bergström hade samtidigt ambitionen att fortsätta driva verksamheten som ett startupbolag, där offensiv expansion var främsta prioritet. Men vd Pernilla Ekman hade en annan plan. Hon beskrivs som en siffernisse som vill vara en »snabb följare« på teknikområdet, snarare än en visionär.

– Konrad tyckte att vi skulle ta större risker, gasa mer. Kanske inte fokusera på resultat så mycket. Pernilla kommer från andra hållet och hon vill hålla i pengarna, säger styrelseordförande Tommy Jacobson.

Men det har varit Zounds styrka i många år, säger han, att bolaget haft de två som han kallar för »gasen« och »bromsen«.

I mitten av maj läcktes uppgifter om att Konrad Bergström, tillsammans med några andra investerare, förberedde ett bud på Zound, som var värderat till uppåt två miljarder. Det var inte vem som helst som Konrad Bergström sades ha slagit sig ihop med. Tre anonyma källor, uppgav för Di Digital, att affärspartnern var Marc Wallenberg, son till SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg och en doldis inom Wallenbergsfären. Hade grundaren slagit sig ihop med storkapitalet för att ta tillbaka kontrollen över sitt bolag?

Marc Wallenberg, 32 år, tillhör familjens sjätte generation, den som står på tur för de tunga posterna inom sfären. Än så länge sträcker sig Marc Wallenbergs engagemang till en suppleantstol i en av familjens mindre stiftelser, men han har också jobbat i sfärens mobiloperatör Tre. 2016 var hans ägande i Investor värt 7,5 miljoner, i sammanhanget en blygsam summa, men namnet betingar desto större makt.

Konrad Bergström och Marc Wallenberg är goda vänner. Den unge Wallenberg sägs vara något av en konstnärssjäl. För några år sedan gjorde han sin första bolagsinvestering, i företaget Macacos som importerar det så kallade »superbäret acai« från Brasilien.

Hans inblandning i budet på Zound har inte bekräftats tidigare men vid mejlkontakt hänvisar han till Konrad Bergström:

»Han är ju huvudpersonen i detta.«

Under våren framkommer uppgifter om att hemliga information om Zound har stulits och spridits till personer utanför bolaget. Detta uppger vd Pernilla Ekman. Ledningen startar en intern utredning som bekräftar sakförhållandena och menar att läckan är Konrad Bergström, som då fortfarande satt i Zounds styrelse.

– Både strategiskt och operationellt känslig information hade kommit till extern part. Det är ett illojalt beteende, säger Pernilla Ekman.

Det var i sin roll som anställd, snarare än som delägare, som han begått ett fel, menar hon. Läckan ska ha handlat om siffror, strategidokument och dialog med konsultfirmor, bland annat.

I slutet på maj sparkas Konrad Bergström från Zound, bolaget han varit med att grunda, bygga upp och är delägare i. Enligt styrelseordförande Tommy Jacobson står alla stora ägare bakom beslutet.

Bergström får gå på dagen och hans innovationslabb läggs ner, med motiveringen att det inte levererat vad man hoppats. Han blir persona non grata i sitt eget miljardbygge.

Dagen efter når jag Konrad Bergström på telefon. Han låter besviken och uppgiven. Ledsen, till och med.

– Jag sitter med pr-agenter och jag kan inte prata i dag, säger han.

Vd Pernilla Ekman säger att Konrad Bergström känt till ledningens beslut en tid. Några dagar tidigare hade Tommy Jacobson satt sig ner med honom och förklarat. Dagen efter hade de tagit en kaffe. Inget bråk, inga arga sms.

– Det är självklart otroligt tråkigt. Konrad är en av grundarna. Men det finns vissa gränser för vad man får göra, säger Pernilla Ekman.

Det är inte en orimlig fråga att ställa sig: Blev han utmanövrerad för att han hade en annan idé om Zounds framtid?

Tommy Jacobson säger nej, att avskedet bara handlade om läckan och inte att det fanns olika åsikter om bolagets drift.

– Det har vi haft i ett antal år, men det är ju inget skäl att avskeda någon, säger Tommy Jacobson och tillägger att det inte är märkligt att bolag växer ifrån sin grundare.

Konrad Bergström tecknar en annan bild, när han till slut går med på att svara på frågor.

»Den reella anledningen [till uppsägningen] är att de tycker att jag är obekväm. Sedan försöker de använda olika svepskäl för att påstå att jag varit illojal vilket är rena tramset«, skriver han i ett sms.

Bergström uppger att Jacobson bad honom att finna en köpare av bolaget och att han hade tillgång till information som kunde underlätta den uppgiften, i egenskap av styrelseledamot.

»Den har lämnats till en bank som verkar under banksekretess så någon skada har inte uppkommit och det finns heller inte någon risk för skada. Faktum är att Zound inte ens har påstått att det har uppkommit någon ekonomisk skada. Den skada som har uppkommit har de orsakat själva genom att föra nån sorts mediakrig med mig vilket bara skadar bolaget, aktieägare och anställda. För att inte tala om kunder och leverantörer.«

En öppen intern maktstrid är knappast heller en dröm för ett bolag som siktar på en börsnotering. Bolaget har bekräftat att det är en tänkbar väg. Maktstrider kan dock avskräcka investerare.

– Om man hittar ett bolag där det varit strul och bråk, då kanske det inte är det första man tittar på, säger en källa på en svensk storbank, som är involverad i investeringar i onoterade techbolag.

Budet på Zound kom som ett brev, adresserat till Tommy Jacobson.

Det var formulerat mer som att det snart skulle inkomma ett bud på bolaget.

Vare sig Jacobson, eller styrelsen, visste hur de skulle hantera det. De vände sig till jurister som fick granska brevet.

– Ett bud har ju vissa formkrav: hur budet är finansierat och vad det finns för strategi framåt för bolaget, säger Tommy Jacobson och konstaterar att något sådant inte fanns.

Till slut kom styrelsen fram till att de inte kunde betrakta brevet som ett bud. Konrad Bergström bekräftar att budet kom från honom.

öst på mitt erbjudande – de ville ju inte ens medge att de fått ett erbjudande – så hade de begripit att det är den bästa och mest riskfria lösningen för aktieägarna och bolaget«, skriver han i ett sms.

Konrad Bergström har lämnat bolaget, men kampen om bolaget är inte över. Den 15 juni håller Zound sin årsstämma. Ett tillfälle då aktieägarna kan ge besked om hur de ställer sig till Konrad Bergströms och Marc Wallenbergs bud.