Inflationen sjunker – men matpriserna skenar

Inflationen sjönk mer än väntat i juli. Ändå rusar matpriserna. Enligt Torbjörn Isaksson på Nordea har vi inte sett en såhär snabb prisökning på livsmedel sedan 80-talet.

Text: TT

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Inflationen i juli var 8,0 procent, enligt SCB. En klar minskning från junis 8,5 procent. Inflationen kom också in lägre än vad ekonomerna hade räknat med – i genomsnitt låg förväntningarna på 8,3 procent. Men än är det inte läge att jubla.

Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, rör det sig om en kort paus som beror på att energi och el blev något billigare under juli.

– Inflationen exklusive energi låg på 6,6 procent, vilket är högre än månaden innan. Sannolikt vänder det tyvärr inte nu, säger hon.

Matprisinflation

Inflationen eldas på av livsmedelspriserna. De stiger med 13,5 procent jämfört med juli förra året. Det är den största prisökningen sedan mitten av 1980-talet, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

– Matprisinflationen skenar. Priserna steg med 3,2 procent jämfört med månaden innan, vilket är en mycket kraftig ökning, säger han.

Torbjörn Isaksson tror att matprisinflationen nu stressar Riksbanken, som är långt från sitt mål på en inflation på 2 procent.

– Det finns ljusglimtar i horisonten, som att de globala transportpriserna och råvarupriserna har kommit ned, men det dröjer innan det slår igenom på matpriserna, säger han.

En annan ljusglimt är att prisökningen på tjänster och andra varor än livsmedel var lägre än Nordeas prognos.

– Uppgången var lite mindre bred än tidigare, vilket är positivt, säger Torbjörn Isaksson.

Hushållen drar ner

Mycket talar för att elpriserna kommer att stiga kraftigt under hösten, vilket enligt ekonomerna talar för stigande inflation. Alexandra Stråberg tror inte att dagens siffra kommer att påverka Riksbanken.

– När hushållen märker att allt blir dyrare drar de ned på konsumtionen. Lägre privatkonsumtion kommer att ge lägre tillväxt. Privatkonsumtionen är en viktig faktor för tillväxten, säger hon.

Månadsförändringen från juni till juli var minus 0,2 procent. På årsbasis har drivmedelspriset ökat med 41 procent och elpriset med 22 procent. Samtidigt ökade priset på utrikes flygresor med 39 procent mellan juni och juli, vilket enligt SCB är en normal säsongsökning.

***