Johan Staël von Holstein på nya äventyr

Text:

Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Blogg

Hur många gånger kan man berätta samma historia? Oändligt många gånger, visar det sig när man för hundrafemte gången ser att Johan Staël von Holstein intervjuats på nytt.

Återigen har någon aningslös journalist gått på hans svada, om att han har något intressant att berätta. ”Dagens digitala entreprenörer borde lyssna på honom”, hette det.

För er som inte känner till honom så blev han stor under it-bubblan då han drev Icon Medialab – ett fallissemang som kostade investerare stora belopp. Han brände kapitalet och bubblan sprack. Sedan dess har han speglat sig i de mångas förlust.

Det har inte hindrat försök till historiska omskrivningar. De senaste årens framgångar i it-sektorn, med bolag som Spotify, Klarna, Izettle, Minecraft (och många fler), tillskriver han sin egen inblandning.

”Det svenska techundret senaste tiden beror till 100 procent på den första IT-vågen som jag och andra fantastiska entreprenörer banade vägen för”, säger han i den senaste intervjun.

Han glömmer alltid påpeka att han själv, till skillnad från andra investerare, hann ta ut delar av sitt kapital från Icon Medialab, och mig veterligen förklarar varför han de senaste typ tjugo åren i egen regi drivit ett arbetsmarknadspolitiskt program för att själv komma i sysselsättning.

Nu är jag kanske lite yvig – jo, han har försökt sysselsätta sig, men det har inte gått särskilt bra.

Han lanserade företagsinkubatorn Iqube, som drog in kapital från Wallenbergs maktbolag Investor och Sjätte AP-fonden. Affärsidén var ett ”växthus för drivna entreprenörer”. Planen hade gemensamma drag av att lära fåglar att flyga; växthuset klarade inte av att växa själv och 2009 lades Iqube ner.

Året efter, 2010, lanserade Johan Staël von Holstein tjänsten Mycube med idén om att ge användare större oberoende från tjänster såsom Facebook genom att ”äga” sitt eget innehåll. Följande år fick han sparken från sitt bolag.

Från sin nya hemvist i Singapore gjorde han en ovanlig klarsynt reflektion.

– Jag har lagt 20 år av mitt liv på att bli en Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs men jag har misslyckats, sa han.

Insikten visade sig vara flyktig. 2012 var han tillbaka igen, in i nya bolag. Han klev in som delägare i Spinglo (ett slags socialt media), Whispering Labs (företagstjänst för hantering av digitala identitet) och Showmybuy (tjänst där onlinekonsumenter ersätts vid marknadsföring av köp).

– Jag har ingen cash numera eftersom mitt innehav sitter i noterade bolag så jag går in och arbetar för ägande, sa han då.

I nästan tjugo års tid har det låtit som att han jobbar på nästa stora grej. Och journalister har varje gång lanserat honom som the comeback kid. Schablonen är oerhört tacksam, alla gillar någon som reser sig från mattan på nio och han har visat sig vara stryktålig som få.

2015 lanserade han sig själv igen och då hette det återigen att "serieentreprenören Johan Staël von Holstein ger aldrig upp". Med kapital från bland andra Bingolotto-grundaren Gert Eklund, som satsade 5 miljoner, sjösattes My name club. Jodå, en klubb för folk med samma namn (!). Höga besökssiffror kan man inte äta och hösten 2016 var pengarna slut, verksamheten lades ner.

Det tredje (fjärde? eller är det femte?) raka bakslaget hade avskräckt andra, inte Staël von Holstein.

Förra året lanserades riskkapitalbolaget Speed Ventures, även det en relik från it-eran som väcktes till liv uppbackad av anonyma investerare. Litet senare bekräftade riskkapitalisten Harald Mix att det är han som står för kapitalet.

– Johan har alltid varit tio år före sin tid och vi har känt varandra ganska länge. Nu har vi etablerat ett informellt investeringssamarbete där Johan är den som driver verksamheten och jag är passiv investerare, förklarade Harald Mix.

Harald Mix är alltså riskkapitalisten bakom Altor. I mer estetiskt sinnade kretsar är han desto mer känd för att vara finansiären bakom det hyllande lyxhotellet Ett Hem i Stockholm, som sedan starten 2012 förlorat cirka 5 miljoner kronor på 143 miljoner i samlade intäkter. Harald Mix är med andra ord inte främmande för välgörenhet.

Det är ännu för tidigt för att bedöma Speed Ventures, men Johan Staël von Holstein agerar på samma sätt som tidigare då han kritiserats för att vara för ofokuserad, vilja för mycket, lova allt för mycket och leverera allt för lite.

Han har vid sidan av Speed Ventures dragit igång ytterligare en verksamhet: Icoin Medialab (sic!). Jodå, gubben har humor. Planen är att driva en konsultbyrå inom kryptovalutor och skapa produkter baserade på blockchain-teknik. Johan Staël von Holstein saknar inte överord: ”Det här kommer bli big”.

Han menar att it-kraschen vid millenieskiftet var en finansbubbla som sprack.

”Nu har jag tillräckligt med rutin för att undvika de finansiella bubblorna”, sa Johan Staël von Holstein i februari.

Investerare i hans tidigare bolag – sådana som Wallenberg, AP-fonderna och Gert Eklund – kan nog ställa sig frågan om varför den rutin han plötsligt fått insikt om saknades i Iqube, i Mycube och i My name club.

Vi andra följer hans äventyr på behagligt avstånd och ber att vårt pensionskapital inte hamnar i hans bolag igen.