Metros kris växer – anställda utan lön

Text:

Bild: TT, Julian Simmonds

Krisen på gratistidningen Metro eskalerar. Tidningen har sammantaget skulder på tiotals miljoner kronor, varav en skatteskuld på omkring 9 miljoner kronor. Tidningens distributör i kollektivtrafiken i Stockholms län– SL–  kräver i sin tur Metro på runt 10 miljoner kronor i utebliven ersättning.  Hyresvärden Alecta, som önskar vräka Metro från redaktionslokalerna på Regeringsgatan har lämnat in en stämningsansökan med ett yrkande på 2,4 miljoner kronor för första kvartalet 2019, något som Fokus tidigare rapporterat om.

Ytterligare sju betalningsförelägganden finns hos Kronofogden, som nu har tömt de av tidningens konton som man har hittat. I dag måndag kunde Expressen avslöja att tidningens medarbetare fått beskedet att de måste räkna med att vänta någon vecka på marslönen.

På måndagen fattade styrelsen i Metro Media House AB också beslutet att Metro ska ansöka om en företagsrekonstruktion. Papperstidningen ska också ges ut färre dagar än tidigare, uppger vd Christen Ager-Hanssen. Senare samma dag meddelade bolaget och distributören Point Logistik, som levererar tidningen i Skåne, Borås och Sjuhäradsbygden att de helt kommer att sluta distribuera tidningen om Metro inte betalar sina skulder, rapporterar Expressen.En annan av tidningens distributörer, SL, meddelar i sin tur att Metro, enligt det avtal de har, måste ges ut alla vardagar.

Men problemen började långt innan. I en stor intervju med Fokus berättade Ager-Hanssen om hur det gick till när han köpte bolaget av Stenbecksfären och deras maktbolag Kinnevik.

– Kinneviks siffror var orealistiska. Metro var misskött, och det kan jag bevisa. Internt visste man att bolaget skulle göra en förlust på över 50 miljoner kronor. Vi kommer att begära kompensation från Kinnevik, sa Christen Ager-Hanssen, som menade att Kinneviks siffror var friserade.

Nu väntar även personalnedskärningar på tidningen, hur stora är oklart. Men varje anställd kommer att prövas för eventuell fortsatt anställning, meddelar Christen Ager-Hanssen, vd och även majoritetsägare i Metro av Custos Group, som sedan två år tillbaka äger tidningen.

– Det är orolig stämning på tidningen, säger en Metro-medarbetare till Expressen.

Ulrika Hyllert, ordförande Svenska journalistförbundet, riktar stark kritik mot hur tidningens ledning och vd agerat när det gäller nedskärningsplanerna och uppger för Expressen att inga MBL-förhandlingar har gjorts.

Vid en konkurs inträder den statliga lönegarantin, medan det vid en företagskonstruktion kan ta lång tid innan denna garanti görs tillgänglig för personalen, uppger DN.

För frilansare, som nu också väntar på ersättning från Metro, finns däremot inget sådant skydd. Ulrika Hyllert uppmanar därför frilansare att inte sälja något till Metro utan att ha fått förskottsbetalning, rapporterar DN.

Läs mer:

Sjunger Metro på sista versen?

Veckans FOKUS: Metroägaren: Jag är den värsta fiende du kan ha

Metros tidigare chefredaktör: »Vad Qviberg och jag sa till varandra stannar mellan oss«