Kronan tappar mark
Andelen svenskar som vill införa euro ökar.
Bild: Unsplash / TT
Debatten om att skrota kronan och införa euron i Sverige har flammat upp igen. Det främsta skälet är att kronan har rasat i värde och handlas på rekordlåga nivåer mot både dollarn och euron. En svag växelkurs skapar problem för Riksbanken eftersom importen fördyras, vilket eldar på inflationen så att centralbankschefen Erik Thedéen tvingas fortsätta höja räntan. Samtidigt har utlandsresor blivit outhärdligt dyra för svenskarna.
Förr om åren brukade exportindustrin uppskatta en svag krona eftersom det ökade Sveriges konkurrenskraft utomlands. Numera anser dock många i näringslivet att importandelen är så hög även i produkter som säljs till utlandet, att nackdelen med en svag valuta är större än fördelarna.
Nationalekonomerna Lars Jonung och Fredrik N G Andersson vid Lunds universitet har dock en delvis annan syn. I tidningen Ekonomisk Debatt argumenterade de nyligen för att kronans svaga utveckling till största delen beror på att inflationen i Sverige varit högre än i eurozonen, vilket kan kopplas till Riksbankens mycket expansiva penningpolitik under lång tid. Genom att lägga om penningpolitiken kan Riksbanken stärka kronkursen, menar Jonung och Andersson. Då försvinner argumentet om kronans ställning mot euron och kvar är diskussionen om vilken valuta som gör svensk ekonomi bäst rustad mot framtida kriser.
I EMU-omröstningen i september för 20 år sedan ville 56 procent av de som röstade ha kvar kronan. 42 procent ville gå med i den europeiska valutaunionen. Sedan dess har stödet för kronan varit fortsatt starkt. När Novus undersökte saken i våras ville 59 procent av de tillfrågade behålla kronan. Men stödet för kronan har minskat i takt med att den tappat i värde. När Novus frågade igen härom veckan hade andelen svenskar som vill behålla kronan minskat med 8 procentenheter till 51 procent. Samtidigt har andelen som vill byta till euro ökat från 22 till 31 procent på ett halvår. Andelen som inte vet av oförändrad, 18 procent.
Stödet för kronan är störst bland kvinnor – i synnerhet yngre – samt Sverigedemokraternas väljare. Kronan har sina varmaste förespråkare bland män över 50 och bland moderater, kristdemokrater och liberaler.
Den generella synen på euron är även länkad till synen på EU. Novus vd Torbjörn Sjöström säger att EU generellt inte är något som svensken tänker särskilt mycket på och att unionen främst dyker upp i människors medvetenhet genom nya lagar och förordningar som sällan tas emot positivt.
– Vi har sett att stödet för EU stärktes på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Men sen vet vi inte hur det stödet kommer att se ut i framtiden. Ju längre kriget håller på och framför allt ju tuffare pressen är på svenska hushåll på grund av räntehöjningar, elpriser och andra effekter av kriget kan det stödet tona ut om inte EU visar på fördelarna med ett medlemskap.
***
Läs även: Så blev kronan en skräpvaluta