Guldregn över Northvolts toppchefer

Medan pensionsspararna och skattebetalarna hotas av miljardförluster i batterijätten, har företagsledningen i det tysta sålt aktier för mångmiljonbelopp.

Text:

Bild: Christine Olsson / TT

När Northvolt ansökte om rekonstruktion i USA i november var det med 64 miljarder kronor i skulder. Att vd:n Peter Carlsson, som avgick dagen därpå, under tiden hade tjänat 200 miljoner på att sälja av sina aktier i bolaget stack i ögonen på många.

Nu avslöjar Peter Wennblad på Svenska Dagbladets ledarsida att Carlsson inte är ensam. En lång rad personer i Northvolts ledning har sålt aktier för mångmiljonbelopp, privat eller via egna bolag. Många av försäljningarna ägde rum 2022, då det till exempel trillade in 14 miljoner kronor på hållbarhetschefen Emma Nehrenheims konto, 11,6 miljoner till dåvarande finansdirektören Alexander Hartman och 13,5 till dåvarande kommunikationschefen Jesper Wigardt.

Tidpunkten är intressant. 2022 var Northvolt redan problemtyngt. Fabriken i Skellefteå skulle ha dragit i gång den storskaliga produktionen redan 2020, men lyckades först i mellandagarna 2021 leverera ett ensamt batteri.

– Problemen i produktionen var kända vid den här tiden, säger Peter Wennblad till Fokus.

Det var dock inte vad som kommunicerades utåt. I stället lockade Northvoltledningen investerare för fullt. Sommaren 2022 fick bolaget in 11,5 miljarder kronor, bland andra från pensionsförvaltaren AMF, flera svenska AP-fonder, och Folksam. Året därpå fick Northvolt kreditgarantier av svenska staten på motsvarande 16,5 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Ytterligare offentliga medel har lånats ut till bolaget, eller skänkts bort i bidrag. Enligt DI:s sammanställning i våras har sammanlagt 88 miljarder plöjts ner i Northvolt av kommuner, offentligt ägda bolag, statliga myndigheter, EU samt Tyskland och Kanada.

Men även Northvolts anställda har anledning att höja på ögonbrynen åt ledningens vinstaffärer. Peter Wennblad berättar att anställda har fått möjlighet att köpa aktier i Northvolt med villkoret att de skulle kunna sälja dem vid så kallade liquidity events en gång i halvåret.

– Men något sådant har inte genomförts sedan september 2022. Och vid den tidpunkten hade vanliga anställda inte haft aktier tillräckligt länge – enligt villkoren kunde de först få börja sälja dem 2023. De liquidity events som hölls gjorde det bara möjligt för företagsledningen att sälja, säger han.

Är det rimligt att ansvariga på ett företag drar sina egna pengar ur det samtidigt som de fortsätter uppmuntra andra att investera?

– Att ledningen gjorde en partiell exit i smyg, utan att kommunicera det internt, väcker en massa frågor. Vad visste eller anade de vid den här tidpunkten som andra inte fick veta? säger Peter Wennblad vidare.

***