Northvolthaveriet kan bli dyrt för Sverige
Den gröna omställningens flaggskepp ansöker om rekonstruktion.
Bild: TT
Vid det här laget skulle Northvolt egentligen ha producerat 35 000 ton litiumjonbatterier om året. Fabriken i Skellefteå skulle ha startat dragit storskalig produktion år 2020 och nått full kapacitet förra året, enligt ursprungsplanerna från 2017 som fick gröna investerare och förhoppningsfulla kommunpolitiker att öppna plånböckerna.
Som bekant levde verkligheten inte upp till marknadsföringen. Först några dagar före nyårsafton 2021 lyckades Northvolt hosta upp en ensam battericell – och inte i Skellefteå, utan i laboratoriet i Västerås. I dag ligger produktionen på fem procent av maxkapaciteten.
Utan att sälja några batterier att tala om är det svårt att betala löner, fakturor och räntor. Förra veckan ansökte batterijätten om rekonstruktion i USA, med 64 miljarder kronor i skulder och bara 300 miljoner i kassan – pengar som enligt Northvolt inte räcker i mer än en vecka.
Chapter 11
Om domstolen i USA beviljar Northvolts rekonstruktion under ett så kallat Chapter 11-förfarande är bolaget skyddat från konkurs medan omstruktureringen pågår. Dessutom kan bolaget ta nya lån. Volkswagenägda Scania, som haft stora problem med att Northvolt inte levererar beställda batterier i tid, har med en ängels tålamod erbjudit ett brygglån på 1,1 miljarder kronor – med Northvolts laboratorium i Västerås som säkerhet.
Men Chapter 11-förfarandet skyddar inte Nothvolt mot svenska fordringsägare. För att dessa inte ska kunna begära Northvolt i konkurs på hemmaplan måste bolaget ansöka om rekonstruktion även i Sverige. Det är planen, säger företagets amerikanske jurist Chris Greco – men risken finns att Northvolt inte kvalificerar. Rekonstruktion är nämligen till för företag som har svårt att betala sina skulder, men som i grunden har en livskraftig verksamhet. Northvolt har däremot aldrig gått med vinst, och dras dessutom med arbetsmiljöproblem med mera plus ett antal oförklarade dödsfall bland anställda. Redan i september – före dotterbolagets konkurs – bedömde professorn i rättsvetenskap Marie Karlsson Tuula att bolagets chanser att beviljas rekonstruktion i Sverige var ”50/50”. Utsikterna lär knappast ha förbättrats sedan dess.
Av Northvolts skuldberg på närmare 23 miljarder kronor utgör 2,5 miljarder fordringar från underleverantörer, varav 850 miljoner från svenska företag. Den största fordringsägaren, en maskinleverantör i Göteborg, ligger ute med nästan en kvarts miljard. Kommunala Skellefteå Kraft ligger ute med 60 miljoner i obetalda fakturor, och har dessutom köpt aktier i Northvolt för 100 miljoner, en investering som nu sannolikt är värdelös.
Pensionspengarna
Detta är dock bara småsmulor i sammanhanget. Som kronjuvel i Sveriges gröna omställning har bolaget även och lockat staten att pumpa in pengar i projektet: 600 miljoner i direkta bidrag, 2,5 miljarder i lån samt 12 miljarder i kreditgarantier via Riksgälden. Garantin väntas dock inte leda till några förluster för skattebetalarna.
– Kreditgarantin gäller formellt fortfarande, men lånen har inte betalats ut. Så vår exponering är noll, och vi räknar med att det kommer att förbli så, säger Riksgäldens pressansvarige Mats Lilja.
Däremot har AP-fonderna, AMF och Folksam tillsammans investerat nästan nio miljarder av svenska pensionssparares pengar i Northvolt, pengar som nu riskerar att gå upp i rök. Danska pensionssparare riskerar också miljardförluster. Ytterligare skattepengar har strömmat till Northvolt via Kanada, Tyskland och EU.
Kritikerna har varnat för att Northvolt i och med entusiasmen för grön omställning har blivit ett politiskt prestigeprojekt, som därigenom undkommit vederbörlig kritisk granskning av investerare. Framför allt investerare som spelar med andras pengar som insats. Nu argumenterar Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin för att man inte ska kritisera den gröna omställningen baserat på Northvolts problem: ”Jag tycker att det är viktigt att inte låta problem kopplade till specifika bolag eller projekt används som bevisföring för att omställningen inte behövs eller är bra för Sverige”, säger han till Affärsvärlden.
De ansvariga för Northvolt ser hur som helst ut att landa mjukt. ”Ytterst är jag ansvarig för att bolaget har hamnat i den här situationen”, sa grundaren Peter Carlsson, som avgick som vd dagen efter att Northvolt ansökte om rekonstruktion. De gångna åren har hans ägarbolag sålt av aktier i Northvolt för nära 200 miljoner kronor.
***
Läs även: Vem tar över slukhålet Northvolt?
Läs även: Northvolt – ett ekonomiskt svart hål