Nu vill staten sälja Telia
Blogg
Sverigedemokraterna vill sälja statens 37 procentiga ägarandel i Telia. Därmed har regeringen stöd för att lämna ägandet i telekomjätten.
De rödgrönas linje har under lång tid varit att kvarstå som ägare, medan de borgerliga partierna velat sälja. Men efter att SD nu bytt fot i frågan finns det stöd för en försäljning.
Som det är föreslaget i detta skede ska infrastruktur och säkerhetspolitisk känslig verksamhet inom Telia läggas i annat bolag, som behålls av staten, medan ägandet i Telia avyttras.
Bakgrunden till SD:s omvändning är Telias pågående köp av Bonnier Broadcasting, där TV4 och C More ingår. En affär som ännu granskas av konkurrensmyndigheter. Köpet har varit känsligt. Storägaren staten, som indirekt i portföljen äger SVT, har redan en stark ställning på mediemarknaden. I detta fall har ju, som Fokus redan beskrivit, styrelsen och ledningen gått emot storägarens uttryckliga vilja.
I detta chickenrace om vems linje som ska segra verkar det som att vd Johan Dennelind kommer ut som segrare.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) beklagar sig dock i Dagens Industri över att en försäljning, som just nu har ett värde runt 70 miljarder kronor, skulle innebära att staten årligen går miste om cirka 3 miljarder i utebliven utdelning.
Om näringsminister Baylan anser att utdelningen är viktig för så finns det ett gäng aktier på börsen med betydligt stabilare utveckling och högre direktavkastning än de cirka 5 procent som Telia ger.
Till exempel byggbolaget JM (6,5 % direktavkastning), lastbilstillverkaren Volvo (7 % direktavkastning) och den gamla trotjänare Nordea (8,5% direktavkastning), som man fram till 2013 ägde aktier i.